09/10/2024

Ελλάδα: Σοβαρή δηλητηρίαση από συσκευασμένη σαλάτα του σούπερ μάρκετ

0

Έλληνας καταναλωτής εισήχθη στο νοσοκομείο ύστερα από την κατανάλωση συσκευασμένης σαλάτας – Ευρωπαϊκή προειδοποίηση.

Πολυάριθμες περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων προήλθαν από ιταλική συσκευασμένη μολυσμένη ρόκα, η οποία διανέμεται σε 21 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Τώρα προέκυψε νέα καταγγελία για περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, ένας καταναλωτής προμηθεύτηκε ρόκα ιταλικής προέλευσης από μεγάλο ελληνικό σούπερ μάρκετ και υπέστη σοβαρά συμπτώματα μετά την κατανάλωσή της.

Σύμφωνα με την καταγγελία στο Cibum, την 1η Οκτωβρίου, ο σύζυγος της καταναλώτριας κατανάλωσε τη ρόκα (έγινε αναφορά σε συγκεκριμένη μάρκα και σουπερμάρκετ) και άμεσα άρχισε να αισθάνεται αδιαθεσία, ναυτία, κούραση και είχε τάση για εμετό. Την επόμενη ημέρα, αφού κατανάλωσε ξανά λίγη από τη σαλάτα, παρουσίασε ξανά τα ίδια συμπτώματα, τα οποία εξελίχθηκαν σε εμετούς. Το ζευγάρι επισκέφθηκε ιδιωτική κλινική, όπου ο ασθενής παρέμεινε για αρκετές ώρες και του χορηγήθηκε αγωγή με αντιεμετικά και ορό. Αν και δεν πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις κοπράνων, η καταναλώτρια ανέφερε ότι οι γιατροί δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ακριβώς την αιτία της ασθένειας.

Το Cibum ενημέρωσε τον ΕΦΕΤ, ο οποίος είναι αρμόδιος για την περαιτέρω διερεύνηση τόσο του προϊόντος όσο και της εταιρείας διανομής και του σούπερ μάρκετ. Εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης του ΕΦΕΤ, οι επιχειρήσεις που εισάγουν ιταλική ρόκα καλούνται να ενισχύσουν τους ελέγχους στους προμηθευτές τους για να διασφαλίσουν την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ενημέρωσης για τα Τρόφιμα (RASFF), η μολυσμένη ρόκα που διανέμεται σε 21 χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι μολυσμένη με το σπάνιο στέλεχος salmonella Umbilo, ένα υποείδος της Salmonella enterica. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί 138 περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων, με 98 από αυτά στη Γερμανία, 23 στη Δανία και 17 στην Αυστρία. Ο πραγματικός αριθμός περιστατικών θεωρείται μεγαλύτερος, καθώς πολλοί ασθενείς δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια ή δεν πραγματοποιούνται μικροβιολογικές εξετάσεις, όπως συνέβη και με την περίπτωση του Έλληνα ασθενή.

Στην Αυστρία, η Salmonella Umbilo ανιχνεύθηκε σε δείγματα ιταλικής ρόκας, τα οποία λήφθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για την επιδημία. Τα στελέχη του βακτηρίου που βρέθηκαν σε Γερμανία, Αυστρία και Δανία είναι γενετικά παρόμοια. Η μολυσμένη ρόκα προέρχεται από ένα εργοστάσιο στο Gorlago της επαρχίας Μπέργκαμο.

Τα κύρια συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα περιλαμβάνουν διάρροια, πόνο στην κοιλιακή χώρα και πυρετό, που εμφανίζονται μέσα σε 12 έως 72 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Συνήθως, οι υγιείς ενήλικες αναρρώνουν μέσα σε τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες όπως ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυες γυναίκες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις που απαιτούν νοσηλεία.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *