Ντάισελμπλουμ: “Δεν είναι δική μας δουλειά η ρευστότητα στην Ελλάδα, αλλά υποχρέωση της κυβέρνησης”
Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση πριν της τελειώσουν τα λεφτά και θα λάβει νέο πακέτο διάσωσης μόνο αν ολοκληρώσει την 5η αξιολόγηση.
Ντάισελμπλουμ: «Δεν υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο για να αρχίσουμε να συζητάμε για μετά τον Ιούνιο, πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Αυτό είναι το βασικό μήνυμα του χθεσινού Eurogroup, το οποίο ούτε σε βάθος συζήτηση έκανε για το ελληνικό πρόγραμμα, ούτε σε καμία διαπραγμάτευση μπήκαν ο Έλληνας υπουργός με τους συναδέλφους του,σύμφωνα με όσα μεταφέρουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης και ανέφεραν οι κ. Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ στην καταληκτική συνέντευξη τύπου.
Βιαστείτε, πριν ξεμείνετε από ρευστότητα:
Ντάισελμπλουμ: «Δεν είχαμε καμία λεπτομερή συζήτηση για την ρευστότητα στην Ελλάδα, είχαμε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αλλά ναι όσο ο χρόνος περνάει θα υπάρχει πίεση, δεν είναι όμως δική μας δουλειά η ρευστότητα στην Ελλάδα, αλλά υποχρέωση της κυβέρνησης».
Στη συζήτηση που ζήτημα ήταν να κράτησε 20 λεπτά, έγινε μια αναφορά από πλευράς τρόικας – στο Eurogroup βρέθηκαν τόσο ο Πολ Τόμσεν, όσο και ο Ρίσι Γκογιάλ εκ μέρους του ΔΝΤ – και οι 18 εταίροι της Ελλάδας αποφάσισαν να μην πυροδοτήσουν με δηλώσεις τύπου Ρίγας το κλίμα, καθώς η ελληνική οικονομία κρέμεται από μία κλωστή.
Το δημοψήφισμα:
Ντάισελμπλουμ: «Είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο να έχουμε συμφωνία στο χαρτί, αλλά και να γίνει εφαρμογή, οπότε αν αποφασιστεί δημοψήφισμα τότε θα το κάνουν πρώτα και μετά θα αρχίσουν να νομοθετούν, οπότε εκεί υπάρχει ένας χρονικός περιορισμός – ακόμα και έτσι όμως δεν είναι δικό μας θέμα, είναι θέμα των ελληνικών αρχών, τον όποιων εθνικών αρχών».
Η δήλωση που βγήκε στο τέλος επιγραμματικά ζητάει περισσότερη δουλειά και ξεκαθαρίζει ότι ο μόνος τρόπος να πάρει η Ελλάδα λεφτά από τους εταίρους είναι να συμφωνήσει σε επίπεδο προσωπικού με την Τρόικα και μετά να αρχίσει να νομοθετεί. Όπως είπε και ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ «η δόση μπορεί να σπάσει σε κομμάτια και να καταβάλλεται μετά από σταδιακή νομοθέτηση των προβλέψεων της Συμφωνίας».
Ξεχάστε την ΕΚΤ και τη χαλάρωση:
Ντάισελμπλουμ: «Το ανακοινωθέν δεν είναι πάτημα για να χαλαρώσει την πολιτική χρηματοδότησης προς την Ελλάδα η ΕΚΤ και δεν θα μπορούσε να είναι γιατί η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, θα αναλύσει τα δεδομένα με τη δική της μέθοδο, όπως και την κατάσταση των τραπεζών στην Ελλάδα … είναι ανεξάρτητη, δεν μπορούμε να παράγουμε ανακοινώσεις που λένε στην ΕΤΚ να κάνει το ένα ή το άλλο».
Από την πλευρά του Επίτροπος Π. Μοσκοβισί εξήγησε ότι προσέγγιση υπάρχει μόνο στο θέμα του ΦΠΑ, της ανεξαρτησίας της γενικής γραμματείας εσόδων και στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, τη στιγμή όμως που, κατά τον επίτροπο, η Ελλάδα διαφωνεί σε διάφορα θέματα «χωρίς όμως να κάνει αντιπροτάσεις».
Η δυσπιστία παραμένει:
Ερώτηση: «Δώστε μου ένα λόγο κ. Ντάισελμπλουμ, γιατί η Ελλάδα θα κάνει αυτό που υπόσχεται να επιταχύνει αυτή τη φορά»;
Ντάισελμπλουμ: «Εχουμε ένα πολιτικό ανέκδοτο στην Ολλανδία, δώσ’ μου 3 λόγους, δώσ’ μου 2 λόγους, δώσ’ μου τουλάχιστον ένα … θα το κάνουν».
Βαρουφάκης: σοφόν το ασαφές
Λίγη ώρα μετά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup είπε ότι η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση υπήρξε άκρως εποικοδομητική, ενώ αναφερόμενος στο επίμαχο ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος δε θέλησε να τοποθετηθεί, λέγοντας πως είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του προέδρου της Δημοκρατίας – αλλά πάντως δε το βλέπει στο ορατό πεδίο.
Ο Γ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως το θέμα της ρευστότητας στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά σοβαρό “κι ας μην κρυβόμαστε”, αλλά το Eurogroup δε θεώρησε πρέπον να συζητήσει αυτό το θέμα σήμερα.
Μιλώντας για τον χρονικό ορίζοντα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε πως το πλαίσιο για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές είναι οι επόμενες λίγες εβδομάδες – ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί για το κατά πόσον είναι επαρκής η δήλωση του Eurogroup για να προχωρήσει σε κάποια χαλάρωση η ΕΚΤ, επικαλούμενος την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Κατά τον Γ. Βαρουφάκη, οι διαφορές με τους θεσμούς περιορίζονται σε θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, αλλά παραμένουν σε θέματα όπως τα εργασιακά.
Σε ερώτηση σχετική με την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με το Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «ήταν η πιο φιλική συνάντηση που είχαμε ποτέ κι έμαθα πολλά πράγματα από αυτόν – ελπίζω να έμαθε κι αυτός από εμένα».