Διαχωρίζει πάλι τη θέση του ο Πανούσης και απειλεί με παραίτηση
Κομμένη στα δύο είναι η κυβέρνηση ως προς τη στάση που τηρούν οι αστυνομικές Αρχές σε περιπτώσεις καταλήψεων ή επεισοδίων από κουκουλοφόρους την ώρα που αντιεξουσιαστές και οι ίδιοι οι καταληψίες επιμένουν να ανεβάζουν τους τόνους, εγείροντας νέα αιτήματα – τα μέχρι τώρα ικανοποιούνται με νομοθετικές ρυθμίσεις – και σχεδιάζοντας διάφορες εκδηλώσεις.
Ακόμη και με παραίτηση εάν δεν υπάρξει σαφής γραμμή για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται από την Αστυνομία προειδοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, διαχωρίζοντας για άλλη μία φορά τη θέση του από την ακολουθούμενη πρακτική της κυβέρνησης. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε (σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Realnews»), το θέμα άπτεται πλέον του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για την πολιτική γραμμή που θα ακολουθηθεί στο εξής. «Θα παίξει με το 4% των “έξάλλων” ή με το υπόλοιπο 32% που τον ψήφισε, τους σοβαρούς και συντηρητικούς πολίτες;» αναρωτήθηκε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε: «Με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει είναι το θέμα».
Σε ό,τι αφορά τη δική του παρουσία στο κυβερνητικό σχήμα υπήρξε σαφής: «Εάν συνεχιστεί η αοριστία που επικρατεί ως προς τις πολιτικές, δεν έχει νόημα η παρουσία μου στο υπουργείο» δήλωσε. Ποικίλες αντιδράσεις είχε προκαλέσει ο αναπληρωτής υπουργός και με το πρόσφατο άρθρό του που είχε δημοσιευθεί στο πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ» και με το οποίο κρατούσε αποστάσεις από τις κυβερνητικές επιλογές μετά και το επεισόδιο της εισβολής αντιεξουσιαστών στη Βουλή. «Αριστερή διακυβέρνηση δεν σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη» σημείωνε ο κ. Πανούσης, ενώ υπήρχαν φωνές – μέχρι και σήμερα – που μιλούσαν για διάσταση απόψεων σε σχέση με τον άμεσα προϊστάμενό του υπουργό Νίκο Βούτση.
ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ. Μετά και την ικανοποίηση των αιτημάτων των καταληψιών (κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας ή η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού), από το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε ιστοσελίδα τους οι αντιεξουσιαστές επιχειρούν πλέον να αναδείξουν νέα επιχειρήματα για τις δράσεις τους.
Πέρα από τη «διασταλτική ερμηνεία των αντιτρομοκρατικών νομοθεσιών και τον κοινό αγώνα των από τα κάτω ως απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική – ταξική αντεπίθεση», όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση για χθεσινή τους εκδήλωση στην «κατειλημμένη πρυτανεία», έσπευσαν να βρεθούν στο πλευρό «των αγωνιζόμενων κατοίκων από τις Σκουριές Χαλκιδικής». Ετσι, στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένοι κάτοικοι της περιοχής και ο δικηγόρος τους.
Παράλληλα, και σήμερα διοργανώνουν συζήτηση στο Πολυτεχνείο με αίτημα μεταξύ άλλων την «παύση της δίωξης των αλληλέγγυων που συνελήφθησαν έξω από την κατάληψη της πρυτανείας», καθώς και μοτοπορεία υπέρ των απεργών πείνας.