12/04/2025

Δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης για όσα έγιναν, γίνονται και πρέπει να γίνουν για το νερό του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων [Video]

0

Η κλιματική αλλαγή ήδη έχει έρθει και ζούμε ήδη τις συνέπειές της. Αν θέλαμε να συνοψίσουμε τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Δημάρχου Γιώργου Γκιώνη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Δήμου μας, θα στεκόμασταν στα παρακάτω:

Ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων έλαβε εγκαίρως τα μέτρα που απαιτούνται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματα φαίνονται άμεσα. Οι διαδικασίες χρειάζονται χρόνο για να φανεί το αποτέλεσμα.  Είμαστε σχεδόν ο μόνος δήμος στην Πελοπόννησο που πήραμε αφαλατώσεις, από τους ηπειρωτικούς όχι τους  νησιωτικούς δήμους που είχαν ανέκαθεν το πρόβλημα της λειψυδρίας.  Σε ότι αφορά τις αντιπλημμυρικές μελέτες,  χάρη στο πρώτο κομμάτι που έχει να  κάνει με τα φράγματα  δεν έφυγε σχεδόν σταγόνα να πάει στη θάλασσα και μπήκαν χιλιάδες κυβικά μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, δυστυχώς δεν υπάρχουν φωτογραφίες που να αποδεικνύουν και οπτικά το γεγονός, όταν αυτοί οι τόνοι νερό γέμισαν στον υδροφόρο,  για να ξέρει ο κόσμος ότι τόνοι νερό δεν φύγανε για τη θάλασσα μπήκανε μέσα στο υδροφόρο και αυτό φάνηκε από τα φράγματα αυτά της αντιπλημμυρικής μελέτης και έρχονται και τα υπόλοιπα φράγματα στη δεύτερη αντιπλημμυρική μελέτη. Άρα έχει γίνει δουλειά. Για να συνεχίσει … “Από την πρώτη μου θητεία είχα πάει τρεις-τέσσερις φορές ποτέ δεν χρηματοδοτήθηκε – από τότε βλέπαμε την τριτοβάθμια επεξεργασία ως λύση. Η τριτοβάθμια επεξεργασία που μπορεί να αξιοποιηθεί για  το πράσινο του δήμου που δεν μπορείς να το αφήσεις απότιστο είτε λέγεται γήπεδα είτε λέγεται πάρκα, ξέρετε πόσες χιλιάδες τόνοι θα σωθούν από την τριτοβάθμια επεξεργασία;

… Ναι δεν τελείωσε ο διαγωνισμός μας. Ο Υπουργός πριν μέρες ήμουνα στο γραφείο του υποσχέθηκε ότι όσο το δυνατόν γρηγορότερα θα ξαναβγεί στον αέρα ο διαγωνισμός για να μπορέσει να τελειώσει. Ναι δυστυχώς δεν πατάς ένα κουμπί και τελειώνει ο διαγωνισμός και δεν πατάς ένα κουμπί για να τελειώσει ένα έργο Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα. Ξέρετε τι αγώνα έδωσα γιατί τον έδωσα προσωπικά τον αγώνα της τριτοβάθμιας επεξεργασίας του βιολογικού των Αγίων Θεοδώρων. Εγώ με την Περιφέρεια για να μπορέσουμε και παρόλο που πληρώσαμε 1,5 εκατομμύριο το πρόστιμο που υπήρχε για το βιολογικό τι αγώνα κάναμε εγώ προσωπικά στην Περιφέρεια τότε για να εγκριθεί ο βιολογικός των Αγίων Θεοδώρων και εκεί γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να συνδεθεί το χωριό που έχει σπάσει όλο το παλιό δίκτυο , γίνεται μια προσπάθεια για να μπορέσει να συνδεθεί και να δώσουμε τριτοβάθμια επεξεργασία και πρέπει να υποχρεώσουμε τους ανθρώπους μετά, της ευρύτερης περιοχής, να μην ξανακατασπαταλήσουνε νερό για να ποτίζουνε, να πάρουν βυτία και να πάνε στην τριτοβάθμια επεξεργασία για να μπορέσουν να πάρουν να ποτίζουνε τους κήπους τους. Επιπλέον οι αφαλατώσεις αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά. Όμως είναι βασικό το θέμα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης και των κατοίκων. Δεν μπορούν να σπαταλούν το νερό. Δεν επιτρέπεται ο καθένας να ποτίζει, να πλένει το αυτοκίνητό του απ’ έξω και να το καθαρίζει. Ούτε να βρέχει τα πεζοδρόμια γιατί κάνει ζέστη  το καλοκαίρι για να έχει δροσιά στο σπίτι. Ούτε τους χωμάτινους δρόμους που έχει έξω το σπίτι του να έχει μία μάνικα όλη την ώρα καταβρέχοντας. Και στο κάτω-κάτω, θέλει να έχει ένα μικρό κήπο, είναι υποχρεωμένος να πάρει από μια υδροφόρα και να μη χρησιμοποιεί το νερό που είναι πόσιμο. Αυτό πρέπει σιγά-σιγά όλοι να αρχίζουμε να το συνειδητοποιούμε και πρέπει συνολικά σιγά-σιγά να αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε. Η κλιματική αλλαγή έχει έρθει ήδη. Πρέπει να αρχίσουμε να υιοθετούμε τη νοοτροπία που υπάρχει σε άλλα κράτη όπως η Κύπρος ή το Ισραήλ που σε κάθε πολυκατοικία υπάρχει και μια δεξαμενή για τις δύσκολες ώρες της έλλειψης νερού. Δεν θεωρείται δεδομένο να υπάρχει νερό 24 ώρες το 24ωρο. Πόσο δε μάλλον τώρα που γίνονται όλο και περισσότερες οι επενδύσεις και αναμένεται να αυξηθούν οι ανάγκες για νερό στην περιοχή μας.

… Στην Καλαμάτα, αγρότες αρχίζουν και βγάζουνε πολλά κηπευτικά πράγματα που ποτιζόντουσαν και βάζουνε πράγματα που δεν θέλουν πότισμα.  Βλέπετε γενικότερα το νερό, δεν μιλάω για το κάτω Βέλο, το τι γίνεται. Ναι, πάρα πολλά προβλήματα υπάρχουν παντού, στην Αττική. Ναι, Αττική. Ναι, ναι, εκατομμύρια.

… Και όλα αυτά που κάποιοι ανεβάσανε για το νερό, δεν είναι πολύ άξιο να δυσφημίζεις. Δεν κάνετε κακό σε καμία δημοτική αρχή και σε κανένα δήμο. Όταν δυσφημίζεις τον τόπο σου, δυσφημίζεις εσύ ο ίδιος. Κάνεις κακό στο ζήτημα. Το νερό ήταν, είναι και θα είναι τέλειο του Λουτρακίου. Ναι, μπορεί να έφυγε μία λάσπη μία μέρα, πάντα συμβαίνουν αυτά. Εγώ δεν θα πω αν έφταιγε ή δεν έφταιγε. Μπορεί να συμβούνε πάντα στο σπίτι μας το ίδιο, να σπάσει σωλήνα και να τρέχουν δύο πράγματα. Και οπωσδήποτε, είμαι της άποψης ότι πρέπει με τις διαρροές, αυτά πιάσαμε κάποιους στο σύνολο, πρέπει σιγά-σιγά κάποιοι να πληρώνουν ακριβά για να καταλάβουν οι υπόλοιποι.

Δυστυχώς, είμαστε ο τόπος, ο Έλληνας, που μόνο με τα πρόστιμα καταλαβαίνει. Όλα τα άλλα, βέβαια, υπάρχει μια πολιτική πάντα από πίσω, αλλά δυστυχώς με τα πρόστιμα είναι αυτό που καταλαβαίνουμε. Δεν καταλαβαίνουμε διαφορετικά. Αυτός είναι ο λαός και πρέπει αυτό να το κατανοήσουμε. Νομίζω ότι πρέπει μαζί με τη ΔΕΥΑΛ να ξεκινήσουμε μία διαφημιστική καμπάνια για το νερό και για την κατανάλωση του και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία, αλλά και γενικότερα με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ  να αρχίσει να γίνεται διαφήμιση για το νερό.

Ο Δήμαρχος κλείνοντας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ  Δημήτρη Πρωτονοτάριο, τον ΤΠ Τάσο Μαστραντωνάκη καθώς και τον Κώστα Μπεκιάρη που μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ δίνουν καθημερινά αγώνα για την πρόοδο της εταιρείας και τη διασφάλιση της επάρκειας του νερού. Προηγουμένως είχαν γίνει και σημαντικές αναφορές στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της ΔΕΥΑΛ Αγίων Θεοδώρων με επάρκεια.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *