Γ. Ψυχογιός: «Ήμασταν και είμαστε δύο κόσμοι. Και στις πολιτικές και κοινωνικές μας καταβολές και στα κοινωνικά και ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων, τα οποία εμείς εξυπηρετούμε»
Αυτή την εβδομάδα συζητείται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά κυρίως σε ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την Πέμπτη 20 Ιουλίου κατά την τρίτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε επί των διατάξεων του νομοσχεδίου:
«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο είχαμε την ευκαιρία και τις προηγούμενες ημέρες να συζητήσουμε και να εξετάσουμε. Χαιρετίστηκε από το σύνολο σχεδόν των φορέων που ήρθαν εδώ. Προκαλεί επομένως εντύπωση το πόσο αγνοήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση αυτή η σχεδόν καθολική αποδοχή. Αποδεικνύεται έτσι ποιος είναι εκτός κοινωνίας και ποιος εντός.
Θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιες από τις διατάξεις αυτές, τις οποίες θεωρούμε σημαντικές και οι οποίες αποκαθιστούν αδικίες που υπήρχαν. Αναφερόμαστε κυρίως στην παροχή μέσων ατομικής προστασίας και τα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους ΟΤΑ., στην χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, στις ρυθμίσεις οφειλών προς ΟΤΑ Α’ Βαθμού, στην αντιμισθία των Αντιδημάρχων και τις αποζημιώσεις των Δημοτικών Συμβούλων, αλλά και στον διορισμό καταταγέντων σε πίνακεςδιορισθέων ΑΣΕΠ.
Επίσης να τονίσω το άρθρο 125 για τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας, κάτι το οποίο είναι πολύ θετικό και το περιμέναμε εδώ και καιρό, γιατί πρέπει να οργανωθούν καλύτερα τα ζητήματα πολιτογράφησης και ιθαγένειας. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι με το νόμο που ψηφίσαμε το προηγούμενο διάστημα για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών δεύτερης γενεάς, υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες.Οπότε χαιρετίζουμε αυτή τη διάταξη, που ήταν αίτημα και δικό μας και θεωρούμε ότι θα λύσει πολλά προβλήματα.
Οι παραπάνω ρυθμίσειςθεωρούνται, κατά τη γνώμη μου, αυτονόητες, όχι σε ένα κράτος το οποίο έχει μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά σε ένα κανονικό κράτος δικαίου. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και των Δήμων και των εποπτευόμενων Φορέων και βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με την πτώχευση και την χρεοκοπία της χώρας, όπως διατείνεται η αντιπολίτευση.
Εκείνα που έχουν σχέση με την πτώχευση και την χρεοκοπία της χώρας είναι διαφορετικά και είναι πάρα πολλά. Παρακολουθεί παραδειγματος χάριν κανείς την Εξεταστική Επιτροπή για το Ερρίκος Ντυνάν και εξανίσταται με αυτά που ακούγονται και αυτά που γίνονταν στην πλάτη του Ελληνικού Λαού, σε ένα ίδρυμα κοινωφελούς χαρακτήρα. Γνωρίζει τα δομημένα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων, γνωρίζει ότι το δημόσιο αποκρατικοποίησε, πώλησε δικα του ακίνητα, για να καταλήξει ως μισθωτής με πολλαπλάσιο ενοίκιο, πριν από μερικά χρόνια. Γνωρίζει πολύ καλά ότι τα συνεργεία των εργολάβων, τα οποία είχαν κατακλύσει τα Υπουργεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα νοσοκομεία και τη Βουλή, αυτή τη στιγμή είναι παρελθόν. Επίσης όλη αυτή η ανυπαρξία των ελέγχων στην αγορά εργασίας – που τώρα γίνεται μια προσπάθεια να αποκατασταθεί, με την επιβολή προστίμων σε μεγάλες Τράπεζες, σε μεγάλες επιχειρήσεις – δεν είχε γίνει ποτέ, είχε διαλυθεί η Επιθεώρηση Εργασίας.
Αυτά οδήγησαν στην πτώχευση και όχι τα κεκτημένα δικαιώματα της εργασίας. Είναι μια καθαρή ιδεοληψία δική σας. Είναι αυτή η ιδεολογική μας διαφορά, αλλά εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι υπάρχει και μια ιδεολογική διαφορά στην ίδια τη ΝΔ.Η ΝΔ έχει κάνει μια σκληρή νεοφιλελεύθερη στροφή, η οποία και σε πολιτική και σε λογική, λέει ότι όποιος δεν έχει δυνατότητες και χρήματα, πετάγεται εκτός συστήματος και κοινωνικού κράτους. Αυτή είναι η λογική της, με αυτό πορεύεται και δυστυχώς σε αυτό σύρεται και το σημερινό ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.
Σε κάθε περίπτωση ήμασταν και είμαστε δύο κόσμοι: Και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές και τις κοινωνικές μας καταβολές και τα κοινωνικά και ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων, τα οποία εμείς εξυπηρετούμε».