21/11/2024

Γ. Πανούσης: Ο Βαρουφάκης δρα στο όριο υπονόμευσης της δημοκρατίας

0

Για Αλέξη Τσίπρα: “Πρωθυπουργός γίνεσαι με τις ψήφους. Ηγέτης όμως με τις σημαντικές αποφάσεις.”

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

imagehandler_138Ο Τσίπρας σύντομα θα έλθει αντιμέτωπος με τον εαυτό του και την Ιστορία – Από πού αντλεί τη νομιμοποίηση η Αριστερή Πλατφόρμα για να οδηγήσει την χώρα στο κράτος της δραχμής και της κοινωνικών συγκρούσεων; – Ο Στρατός δεν έχει καμία δουλειά στην ασφάλεια, δεν υπήρχε συζήτηση με τον κ. Καμμένο – Η Ζωή πολύ δύσκολα θα κρατηθεί για τα επόμενα 3,5 χρόνια στην θέση της

Λάβρος εναντίον του κ. Βαρουφάκη ,εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης.
Θεωρεί ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ «παίζει στο όριο της υπονόμευσης της Δημοκρατίας», ενώ τόνισε πως η προσωπική του απαξία είναι ισχυρότερη από το όποιο ειδικό δικαστήριο.

Σε ότι αφορά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι «Ο Τσίπρας είναι σε δύσκολη θέση. Βλέπω ότι προσπαθεί για την ενότητα, όμως δεν βγαίνει εύκολα. Θα έρθει σύντομα σε σύγκρουση με τον εαυτό του και με την Ιστορία. Πρωθυπουργός γίνεσαι με τις ψήφους. Ηγέτης όμως με τις σημαντικές αποφάσεις.

Σε ερώτηση αν γνώριζε όλα όσα βγαίνουν στην δημοσιότητα για την δραστηριότητα του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Πανούσης απάντησε: «Προφανώς δεν το γνώριζα. Δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουμε Σύνταγμα και νόμους, αυτά πρέπει να τηρούμε. Παίζουν στο όριο της υπονόμευσης της δημοκρατίας. Να μη μιλήσω για εσχάτη προδοσία. Χρειάζεται προσοχή. Αν θες να παίξεις στην αστική δημοκρατία θα πρέπει να τηρείς τους όρους. Όλα αυτά περί νομίσματος, δεν είναι απλά προσωπικά δεδομένα. Είναι μια υπονόμευση της δημοκρατίας. Αισθάνεται κανείς ότι από μόνοι τους έχουν καθιερώσει μια λαϊκή δημοκρατία χωρίς θεσμούς».

Ερωτώμενος αν όλα αυτά χρήζουν δικαστικής έρευνας, ο κ. Πανούσης απάντησε: «Προφανώς χρήζουν δικαστικής έρευνας. Όμως αυτά τα πράγματα αργούν. Το πρώτο στάδιο είναι η πολιτική απαξία. Ότι κάποιοι έγιναν ανάξιοι κατοχής τέτοιων αξιωμάτων. Αυτό είναι συμβολικά πιο ισχυρό από τα ειδικά δικαστήρια. Η οικονομική πολιτική μπορεί να αποτύχει, να έχει λάθος. Από την άλλη υπάρχει ο δόλος. Αν είναι σχέδιο. Ο ίδιος καίει τον εαυτό του και στο επίπεδο το νομικό. Είχε σχέδιο και δείχνει σχέδιο. Δεν αντεκδικείται τον Τσίπρα. Παίζει ένα παιχνίδι, έναν ρόλο. Αυτή η ιστορία έχει μια πολιτική χροιά. Κάπου θα καταλήξει πολιτικά. Μπορεί να έχει να κάνει με κόμμα, με προσπάθεια απαξίωσης του πρωθυπουργού, στην δημιουργία ενός άλλου ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως έχει μια πολιτική χροιά».

Για το αν υπήρχε σχέδιο της αστυνομίας ο κ. Πανούσης ήταν κατηγορηματικός ότι ετοιμάστηκε με δική του πρωτοβουλία. «Έγινε δυο μήνες πίσω.  Όταν γινόντουσαν οι πρώτες συζητήσεις. Η ασφάλεια της χώρας πρέπει να έχει ένα σχέδιο και στις δύο εκδοχές. Ποιες επιπτώσεις θα είχε το όχι, ποιες δυνάμεις θα αντιδρούσαν βίαια, το ίδιο και για το ναι. Έπρεπε να ξέρει ο Πρωθυπουργός. Η αντίδραση της αστυνομίας μετά το κλείσιμο των τραπεζών ήταν στο σχέδιο. Όταν πάρθηκε η απόφαση έγινε ειδική συζήτηση για την επόμενη μέρα. Ευτυχώς ο λαός ήταν ώριμος.

Και η αστυνομία έδρασε συμφιλιωτικά. Δεν είχαμε παρατράγουδα. Ο Στρατός δεν έχει καμία δουλειά στην ασφάλεια, δεν υπήρχε συζήτηση με τον κ. Καμμένο. Ο στρατός δεν έχει καμία ανάμιξη σε μία δημοκρατία. Plan B θα έπρεπε να έχουν άλλα υπουργεία, το υπουργείο Υγείας για φάρμακα, άλλοι οργανισμοί για τρόφιμα».

Ερωτώμενος για το αν γνώριζε τα σχέδια περί IOU’s και όσα ακούστηκαν για τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, δήλωσε: «Για τα IOU’s είχα ακούσει. Τα όσα λέγονται για τον κ. Λαφαζάνη δεν τα γνωρίζει. Όλες αυτές οι κουβέντες περί επίθεσης στο Νομισματοκοπείο είναι λίγο light. Πρέπει όμως να δούμε την δημοκρατία μας. Αν ο καθένας πιστεύει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει με βίαιο τρόπο επειδή εκπροσωπεί ότι νομίζει όπως νομίζει είναι λάθος.

Και αυτή η ακραία μορφή της μετάβασης σε ένα νέο νόμισμα θυμίζει έντονα ένα μονοκομματικό κράτος. Πως θα πάμε στο δελτίο, πώς θα αντέξουμε σε συγκρούσεις στην ελληνική κοινωνία, ποιό θα είναι αυτό το κράτος. Πώς φαντάζονται αυτό το κράτος της δραχμής; Δεν μπορώ να καταλάβω τον τρόπο που σκέφτονται. Ποιο κράτος θα τα κάνει όλα αυτά; Από που αντλούν τη νομιμοποίηση δεν έχω καταλάβει.

Για την κατάσταση στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πανούσης ήταν απόλυτα αντίθετος με ότι συμβαίνει: «Χρειαζόμαστε μια νέα Αριστερά. Πρώτα κάνεις σοβαρό κράτος και μετά αριστερά. Να εμπεδώσεις πρώτα την δημοκρατία. Δεν μπορείς να μην έχεις κράτος και δημοκρατία και να μιλάς αριστερά. Το πρόβλημα είναι ότι δεν περάσαμε από τον Διαφωτισμό, από την αστική ολοκλήρωση. Δεν υπάρχει κράτος, σοβαρό με αρχές, να χτίσεις την δημοκρατία και πάνω σ’ αυτό να κάνεις το αριστερό πείραμα. Χρειαζόμαστε βαθύτερες αλλαγές, για να υπάρχει αριστερά. Όσο για την κυβέρνηση, το έχω ξαναπεί.

Είναι μία τρικομματική κυβέρνηση. Υπάρχει μια μόνιμη διαφωνία. Μόνιμα απέναντι στον πρωθυπουργό. Υπάρχει πρόβλημα. Ο Τσίπρας είναι σε δύσκολη θέση μπορεί να νιώσει ότι τους προδίδει. Βλέπω ότι προσπαθεί για την ενότητα, δεν βγαίνει εύκολα. Ο Τσίπρας μπορεί, αλλά με ποιες δυνάμεις; Αν φοβάται να συνεργαστεί με σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις και εμμένει να είναι ένα κομμάτι με αυτές τις απόψεις, θα έρθει σύντομα σε σύγκρουση με τον εαυτό του και με την Ιστορία. Πρωθυπουργός γίνεσαι με τις ψήφους, ηγέτης με σημαντικές αποφάσεις».

Για την κυρία Κωνστατοπούλου ο κ. Πανούσης βλέπει πολύ δύσκολο να κρατηθεί για τα επόμενα 3,5 χρόνια στην θέση της. Και λέει ότι «Δεν προβλέπεται βοηθός πρωθυπουργού. Κάθε ένας έχει τον δικό του χώρο ευθύνης. Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει μια τάση να επεκτείνεται, να τραβάει στα άκρα της αρμοδιότητες της, δεν γίνεται αυτό». Ενώ σε ότι αφορά το δικό του πολιτικό μέλλον, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος, όπως δεν ήταν και πριν. Απλά θα παραμείνει στην θέση του όσο έχει την στήριξη του πρωθυπουργού και της αστυνομίας.

Σχετικά με την ασφάλεια των εκπροσώπων της τρόϊκας είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι όλο αυτό το κρυφτούλι της κυβέρνησης τον βρίσκει αντίθετο, και διαφωνεί με τους χειρισμούς των υπουργών.

Όσο για το δημοψήφισμα επανέλαβε ότι διαφωνούσε με την διενέργειά του, κυρίως γιατί «Γαλουχούμε στην ένταση τον κόσμο, στους διχασμούς. Τι χρειαζόταν αυτό τον ελληνικό λαό; Γιατί βάλαμε όλα αυτά τα διλήμματα;» αναρωτήθηκε.

Πηγή: protothema.gr
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *