22/11/2024

Γιατί οι ζέβρες έχουν ρίγες; Απροσδόκητη απάντηση δίνει μια νέα έρευνα

0

Γιατί οι ζέβρες έχουν ρίγες;

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

ζέβραΕρευνητές κατά καιρούς έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα “γιατί οι ζέβρες έχουν ρίγες” και έχουν αγωνιστεί να εξηγήσουν τον λόγο. Το ίδιο επιχειρεί να κάνει και μία νέα μελέτη. Τα καταφέρνει να δώσει μια πειστική απάντηση; Πολλά ζώα της Αφρικής, όπως οι τίγρεις, οι ύαινες, τα Οκάπι τα και Bongo, έχουν ρίγες στα σώματά τους, κανένα όμως τόσο έντονα όσο μία ζέβρα. Παλαιότερες έρευνες και ειδικοί έχουν προτείνει ότι οι ρίγες της ζέβρας, μπορούν να βοηθήσουν τις ίδιες να κρυφτούν και να ξεφύγουν από τα λιοντάρια και άλλα αρπακτικά, ή ότι βοηθούν τα συμπαθητικά τετράποδα να αποφύγουν τα τσιμπήματα από τις μύγες τσετσε, οι οποίες μεταφέρουν ασθένειες. 

Παρόλα αυτά λίγοι επιστήμονες έχουν συγκεντρώσει όλες αυτές τις εξηγήσεις μαζί ώστε να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα, ενώ πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι ρίγες εξυπηρετούν ένα περίπλοκο μείγμα σκοπών.

Ερευνητές από το UCLA, προχώρησαν σε μία από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες, αναζητώντας τον λόγο που οι ζέβρες έχουν ρίγες, εξετάζοντας 29 διαφορετικές περιβαλλοντικές μεταβλητές, που μπορούν να επηρεάζουν τις λωρίδες της ζέβρας, σε 16 διαφορετικές τοποθεσίες, από πιο νότια μέχρι και προς την κεντρική Ευρώπη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι λωρίδες που βρίσκονται κατά μήκος της ράχης της ζέβρας συνδέονται άμεσα με την θερμοκρασία και τις καιρικές συνθήκες στις οποίες ζει, ενώ οι εξηγήσεις που θέλουν τη ζέβρα να έχει ρίγες για να αποφεύγει τα αρπακτικά και τις μύγες τσετσε, φαίνεται να μην παρουσιάζουν τόσο στενή σύνδεση.

Ρίγες, όπως λέμε σύστημα κλιματισμού

Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι οι ρίγες στο κορμί της ζέβρας μπορούν να τη βοηθούν να ελέγχει την θερμοκρασία του σώματός της, όπως δήλωσαν και οι ερευνητές στο περιοδικό Royal Society Open Science, όπου έγινε η δημοσίευση της μελέτης.

Ο ερευνητής Ren Larison, καθηγητής στο Τμήμα Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας στο UCLA, εξήγησε, ειδικότερα, ότι οι ζέβρες έχουν ανάγκη ένα επιπλέον σύστημα ψύξης, επειδή αφομοιώνουν τα τρόφιμα πολύ λιγότερο αποτελεσματικά από ό, τι άλλα ζώα που βοσκούν στην Αφρική. Ως εκ τούτου αναγκάζονται να περνούν περισσότερο χρόνο έξω στη ζέστη του ήλιου το μεσημέρι, και να τρώνε περισσότερο φαγητό.

Συγκεκριμένα, δηλώνει: “Οι ζέβρες είναι προς αναζήτηση της τροφής στη διάρκεια της μέρας, και μένουν έξω στην ύπαιθρο για περισσότερο χρόνο από ό,τι άλλα ζώα. Ένας επιπλέον μηχανισμός ψύξης, θα μπορούσε να τους είναι πολύ χρήσιμος υπό αυτές τις συνθήκες”.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι ζέβρες που ζουν στη βόρεια περιοχή του ισημερινού έχουν πιο έντονες ρίγες στο κορμί τους, ενώ αυτές με λιγότερο καθορισμένες ρίγες βρίσκονταν στα νότια, δηλαδή στις ψυχρότερες περιοχές του φάσματος. Αυτό ήταν και το εύρημα που οδήγησε τους ερευνητές στην εξήγηση της θερμορύθμισης.

Δεν πείθει όλους τους ειδικούς η νέα μελέτη

Αν και δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, διάφορες θεωρίες υποστηρίζουν ότι οι μαύρες και οι λευκές ρίγες μπορούν να δημιουργήσουν μίας μικρής κλίμακας αεράκι πάνω στο σώμα της ζέβρας. Αυτή η άποψη βέβαια επιδέχεται πολλές αμφισβητήσεις από πολλούς ερευνητές.

Σχετικά, ο Tim Caro, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που ερευνά τις ζέβρες εδώ και χρόνια, χωρίς να συμμετέχει στην ανωτέρω μελέτη, έχει δηλώσει: “Δεν νομίζω ότι θα θέλατε να έχετε πολλές μαύρες τρίχες κατά μήκος της πλάτης σας, αν θέλετε να κρατηθείτε δροσεροί”.

Οι ίδιοι οι επικεφαλής της μελέτης τόνισαν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω, και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ρίγες μίας ζέβρας εξυπηρετούν πιθανότατα πολλαπλούς σκοπούς. “Για παράδειγμα οι ρίγες στην πλάτη μίας ζέβρας [σ.σ. οι οποίες μελετήθηκαν] μπορούν να βοηθήσουν στη θερμορύθμισή της, ενώ οι ρίγες στα πόδια της -όπου δέχεται πιο συχνά τσιμπήματα- τη βοηθά να τα αποφύγει”, όπως σημειώνει ο καθηγητής Larison.

Να, που τελικά η “αφελής” ερώτηση των παιδιών “Μαμά γιατί οι ζέβρες έχουν ρίγες” δεν βρίσκουν απλή απάντηση, αλλά είναι καίρια ερωτήματα που απασχολούν ακόμη και την επιστήμη..

Πηγή: Pathfinder.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *