όχι πολύ μακριά από τα σύνορα μεταξύ της Ρωσίας και της Μογγολίας, εντυπωσιάζει με τα περίτεχνα τατουάζ της.
Η νεαρή γυναίκα, κατά πάσα πιθανότητα περίπου 25 ετών, βρέθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών το 1993.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ανήκε πιθανότατα στη φυλή Pazyryk, νομάδες που κατοικούσαν στην περιοχή για αιώνες. Το σώμα της διατηρήθηκε χάρη στο μόνιμο στρώμα του πάγου και μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε τόσο καλή κατάσταση ώστε κάποιος να μπορεί να δει τα περίτεχνα τατουάζ των ζώων και από ό, τι φαίνεται διάφορων θεοτήτων.
Ένα από τα τατουάζ που « στόλιζαν» το σώμα της απεικονίζει ένα ελάφι με το ράμφος ενός γρύπα και τα κέρατα ενός Αιγόκερου.
«Σε σύγκριση με όλα τα τατουάζ που βρέθηκαν από αρχαιολόγους σε όλο τον κόσμο, αυτά που βρίσκονται στις μούμιες των ανθρώπων Pazyryk είναι τα πιο περίπλοκα και τα πιο όμορφα», είπε η Natalia Polosmak, επικεφαλής της έρευνας, σε συνέντευξή του στους Times της Σιβηρίας. «Είναι πρωτοφανές το επίπεδο της τέχνης του τατουάζ. Απίστευτο.»
Η Polosmak αναφέρει ότι υπάρχουν παλαιότερα παραδείγματα των τατουάζ – στον Oetzi, τον περίφημο “Iceman” από το 3.300 π.Χ. στις ιταλικές Άλπεις, ο οποίος έφερε κάποιες σύντομες, παράλληλες γραμμές στα πόδια του και στο κάτω μέρος της πλάτης του – αλλά δεν έχει υπάρξει καμία διακόσμηση του σώματος τόσο περίτεχνη, όπως αυτή της Πριγκίπισσα Ukok.
Τα τατουάζ ήταν πιθανώς κατασκευασμένα από χρωστικές ουσίες που παρασκευάζονται από καμένα φυτά, πλούσια σε κάλιο. Το δέρμα ήταν προφανώς τρυπημένο με μία βελόνα ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο, τριμμένο με ένα μίγμα αιθάλης και λίπους.
Πηγή: kokoria.gr