Βούτσης: Το πολύ 4 οι τηλεοπτικές άδειες
«Η διάσκεψη των προέδρων δεν θα ξανασχοληθεί με το θέμα του ΕΣΡ. Σε ό,τι με αφορά δεν πρόκειται να έρθει ξανά αυτό το ζήτημα στη Διάσκεψη. Έχουν περάσει τρεις μήνες. Ήμασταν υποχρεωμένοι σύμφωνα με τον νόμο να έχουμε καταλήξει στη θωράκιση της αρχής. Δεν έγινε. Θεωρώ ότι υπήρχαν ακραίες απόψεις για να μην υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία. Ήθελαν να παρέλθουν οι μήνες και να υπάρξουν άλλες εξελίξεις. Κάποιοι έβαλαν ένα ιδιότυπο βέτο. Είναι σαφές ότι η Βουλή δια της Ολομελείας της και εφόσον έχει ανοίξει ο δρόμος θα ασχοληθεί με την συνέχεια και την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Ενδεχομένως αυτό να γίνει πάρα πολύ σύντομα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.
Μέχρι τέσσερις οι τηλεοπτικές άδειες
Και επίσημα… τέσσερις! Αυτός ο αριθμός συνιστά την απόφαση της κυβέρνησης για την εκχώρηση τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας σε τηλεοπτικούς σταθμούς όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Ανοίγοντας την συνεδρίαση ο Νίκος Βούτσης παρουσίασε σχετική προπαρασκευαστική έκθεση από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, στην οποία προσδιορίζεται ο αριθμός των τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας σε τέσσερα. Ο πρόεδρος της Βουλής αφού πρώτα μίλησε για τηλεοπτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας HD και τα οποία θα μπορούν να αναμεταδίδουν πρόγραμμα στην ψηφιακή εποχή σημείωσε χαρακτηριστικά πως «πέραν των ενστάσεων για το ζήτημα βιωσιμότητας, σε ό,τι αφορά άδειες ελεύθερης αναμετάδοσης, θα είναι μέχρι τέσσερις», κάνοντας γνωστή, με επίσημο τρόπο, τη θέση της κυβέρνησης. Όπως ανέφερε μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής «τα κανάλια που μπορούν να εκπέμψουν το επίγειο σήμα με αυτή τη δυνατότητα – ελεύθερη αναμετάδοση, όχι συνδρομητικά – είναι τέσσερα. Επιτέλους να τελειώσει αυτή η συζήτηση για τις άπειρες δυνατότητες», υποστηρίζοντας ότι και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχει ο ίδιος αριθμός ο οποίος έχει προκύψει από παρόμοιες μελέτες.
Αμετακίνητη η αντιπολίτευση
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρέμειναν αμετακίνητα στη θέση τους υποστηρίζοντας ότι πρέπει οι αρμοδιότητες για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών καναλιών να μεταφερθούν στο ΕΣΡ.
«Επί του θεσμικού διατηρώ τη θέση μας για μεταβίβαση όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, για την συγκεκριμένη έκθεση προτείνω να ξαναβρεθούμε πάλι σε δύο μέρες να το συζητήσουμε» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια προπαρασκευαστική πραγματογνωμοσύνη, επικαλούμενος τον τίτλο της Έκθεσης.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε «ύποπτη» την Έκθεση καθώς όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε ότι οι άδειες θα είναι 4 και τώρα η μελέτη επιβεβαιώνει όσα έλεγε ο Νίκος Παπάς. Τόνισε μάλιστα ότι το ΕΣΡ είναι αρμόδιο για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.
Για «παζάρι» έκανε λόγο ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση έχει το μαχαίρι και το πεπόνι και θέλει να το χρησιμοποιήσει και από την άλλη τα κόμματα μέσω ΕΣΡ θέλουν να μπουν στο παιχνίδι».
Ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι χαρακτήρισε «ταφόπλακα» την Έκθεση για όποιον πιστεύει ότι η Βουλή ή ο υπουργός μπορούν να αποφασίζουν για τις άδειες, παρατηρώντας ότι «αν οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση είναι μόνο τεχνικές να το εξετάσει το ΕΣΡ. Δεν υπάρχει κανένα λόγο να το αποφασίσει ο υπουργός και η κυβέρνηση».
Ο Βασίλης Κόκκαλης από τους ΑΝΕΛ ζήτησε να μπει τέλος στην διαπλοκή και να εφαρμοστεί η νομιμότητα, ενώ ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καρράς ζήτησε την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.