Βουλή: Στην τακτική Δικαιοσύνη παραπέμπεται ο Γ. Παπαντωνίου
Την παραπομπή στην τακτική Δικαιοσύνη του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αποφάσισε η Ολομέλεια, έπειτα από μυστική ψηφοφορία.
Λόγω παραγραφής η Ολομέλεια ψήφισε «όχι» στην άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού για το αδίκημα της απιστίας. Επίσης ψήφισε «όχι» και στην άσκηση δίωξης για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής.
Έτσι η Βουλή, παραπέμπει τον Γιάννο Παπαντωνίου στην τακτική Δικαιοσύνη για έξι υποθέσεις και τις συναφείς δικογραφίες, ώστε να ελεγχθεί ο πρώην υπουργός για το παραπάνω αδίκημα.
Ειδικότερα σε σύνολο 240 ψηφοδελτίων, εκ των οποίων τα 236 έγκυρα:
Για το αδίκημα της απιστίας, «όχι» στην άσκηση δίωξης, λόγω παραγραφής, δήλωσαν 205 βουλευτές, «ναι» στην άσκηση δίωξης δήλωσαν 27 βουλευτές, «παρών» στην άσκηση δίωξης δήλωσε ένας βουλευτής.
Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, «όχι» στην άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής δήλωσαν 202 βουλευτές, «ναι» δήλωσαν 32 βουλευτές. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, στον αρμόδιο εισαγγελέα παραπέμπονται οι έξι υποθέσεις και συναφείς δικογραφίες.
Η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από τρίμηνη εργασία, είχε εισηγηθεί, με το πόρισμά της, στην Ολομέλεια:
να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του άρθρου 1 της παρ. 1 του Ν. 1608/1950, το οποίο φέρεται να τέλεσε από τον Οκτώβριο 2001 έως το Μάρτιο 2004 λόγω εξάλειψης του αξιόποινου (σ.σ. λόγω παραγραφής).
να μην ασκηθεί δίωξη και να παραπεμφθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οι 6 υποθέσεις και οι σχετικές ποινικές δικογραφίες για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το οποίο φέρεται να τέλεσε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, δεδομένου ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ασκήσει εναντίον του ποινική δίωξη για το αδίκημα αυτό.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι το κόμμα τους έχει καταθέσει ξεχωριστή, από το πόρισμα, δήλωση, με την οποία τοποθετείται συνολικά για την υπόθεση Παπαντωνίου και την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης από τη δικαιοσύνη και η οποία δήλωση αποτελεί ενιαίο σύνολο και δεν μπορεί να διασπαστεί.
Γι΄ αυτό το λόγο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία.
Το Ποτάμι είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης των εργασιών της Επιτροπής και είχε προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει «ναι» στην άσκηση δίωξης κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και για τα δύο αδικήματα διότι μόνο έτσι διασφαλίζεται ότι η δικαστική έρευνα της υπόθεσης θα συνεχιστεί.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
Με τους εισηγητές των κομμάτων, άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισήγησης των μελών της Προανακριτικής προς την Ολομέλεια, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής, ο κ. Παπαντωνίου θα πρέπει να παραπεμφθεί και να δικαστεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο για το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Σε ό,τι αφορά το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι έχει παραγραφεί.
Σε αυτό το σκεπτικό του πορίσματος της Προανακριτικής, που ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία, κινούνται και οι σημερινές τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, με διαφορετικές ωστόσο πολιτικές προσεγγίσεις.
Ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας Χρήστος Καραγιαννίδης τόνισε την ανάγκη αλλαγής του «άκρως προβληματικού», όπως το χαρακτήρισε «άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών» το οποίο, τόνισε, δεν επιτρέπει στη Βουλή να μπει στο βάθος της υπόθεσης ώστε να βρεθούν στοιχεία που αθωώνουν ή δεν αθωώνουν τον κ. Παπαντωνίου.
«Εφόσον ο κ. Παπαντωνίου πήγαινε σε Ειδικό Δικαστήριο δεν θα διαρκούσε πάνω από πέντε λεπτά η συζήτηση για το αδίκημα της απιστίας γιατί έχει παραγραφεί». Παράλληλα ο κ. Κοντογιαννίδης, υποστήριξε την ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την «τρομακτικά προβληματική 8ετή περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ».
«Αν προσθέσουμε το Χρηματιστήριο, τα Ολυμπιακά έργα και τα εξοπλιστικά φτάνουμε σε ένα ιλιγγιώδες ποσό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ενώ κατηγόρησε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι «κάνει προσπάθεια να μην ακουμπηθεί η περίοδος του Κώστα Σημίτη».
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής της Αθανάσιος Δαβάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε να αφήσει υπόνοιες και να χαράξει σκιές, ενώ γνώριζε από την αρχή ότι η Βουλή είναι αναρμόδια, και η απάντηση όπως είπε είναι ότι «με την πλήρη κατάρρευση της αντιμνημονιακής της πολιτικής στήνει διαχωριστικές γραμμές διαφάνειας, σταυροφόρων κάθαρσης, νομίζοντας ότι θα ξεγελάσει τον ελληνικό λαό από τα καθημερινά του προβλήματα».
«Η κυβέρνηση ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την ουσία της υπόθεσης. Διαφάνεια, απονομή δικαιοσύνης και χρηστή διαχείριση ζητά ο κόσμος. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παρασύρεται από τέτοιες βόμβες κρότου λάμψεις που είναι ατελέσφορες», κατέληξε ο κ. Δαβάκης.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, που αναμένεται αργά το απόγευμα, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής για την έγκριση της πρότασης της Προανακριτικής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή πάνω από 151 βουλευτές.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, παρότι δικαιούται να μιλήσει στην Ολομέλεια προκειμένου να υπερασπιστεί ενώπιον των μελών της τον εαυτό του, επέλεξε να στείλει υπόμνημα, όπως είχε κάνει και στην Προανακριτική Επιτροπή.
Στο υπόμνημά του ο κ. Παπαντωνίου, κάνει λόγο μεταξύ άλλων, για «συκοφαντική δυσφήμιση που υπηρετεί φαύλες πολιτικές σκοπιμότητες».
Κουτσούμπας: Ανάγκη για ριζική αλλαγή στο νόμο περί ευθύνης υπουργών
Επιδίωξη του ΚΚΕ, και μέσα από τη λειτουργία Προανακριτικής, όπως και σε άλλες υποθέσεις που εξετάστηκαν και αφορούσαν εξοπλιστικά προγράμματα, ήταν να αναδειχθεί η ουσία του πολιτικού κυρίως προβλήματος, δηλαδή των εκάστοτε επιλογών, που οδηγούν στο πλαίσιο αυτού του σάπιου συστήματος στη διαφθορά και στη διαπλοκή, τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια εξαπάτησης, ότι μόνο εκείνη, σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει την πολιτική βούληση να πατάξει τάχα τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα.
«Είναι κι η αντίληψη που προσπαθεί να καλλιεργήσει ότι για την εκρηκτική κατάσταση, που βιώνει ο λαός μας, βασική ευθύνη φέρουν τα σκάνδαλα και όσοι συμμετείχαν σε αυτά ή τα ανέχτηκαν ή τα υπέθαλψαν. Και όχι βέβαια οι πολιτικές, οι στρατηγικές επιλογές της κυρίαρχης τάξης και των συμμάχων της, όπως είναι η ΕΕ, στις οποίες βέβαια συγκλίνουν όλες οι δυνάμεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης», ανέφερε.
Όπως εξήγησε, το ΚΚΕ έχει ήδη ζητήσει ξεκάθαρα να τύχουν περαιτέρω διερεύνησης ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού, Γιάννου Παπαντωνίου, για το αδίκημα «της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», ενώ το αδίκημα της απιστίας είναι ήδη παραγεγραμμένο.
Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε πως το ΚΚΕ επισημαίνει ότι με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, δεν έγινε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης που θα μπορούσε ενδεχομένως να αναδείξει και άλλες πλευρές σχετικά με τα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα που φορτώθηκαν στις πλάτες του λαού μας.
Τέλος, επανέλαβε την «επιτακτική ανάγκη» ριζικής αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε αυτοί να διώκονται χωρίς κωλύματα, όπως όλοι οι πολίτες.
Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Noor1 λέγοντας ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, με την κάλυψη του πρωθυπουργού, προβαίνει σε πρακτικές που αποδεικνύουν ότι αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνον δεν είναι αποφασισμένη να διερευνήσει τις σοβαρές υποθέσεις, να αντιμετωπίσει τα σκάνδαλα και την διαφθορά, που άλλωστε είναι σύμφυτα με το σύστημα που υπηρετεί, αλλά μετέχει ενεργά και δραστήρια σε όλες τις επιχειρηματικές κόντρες που διεξάγονται αυτή την περίοδο και με όλους τους τρόπους.
«Και γενικά και διαχρονικά μιλώντας, η πείρα δείχνει ότι όλες αυτές οι κόντρες λήγουν με κάποιο πάρε-δώσε, με το αλισβερίσι που κάτι πιέζει να δώσει ο ένας και κάτι πιέζει να πάρει ο άλλος. Κι αυτό γίνεται ακόμη σοβαρότερο, όταν -όπως έγραψε κι η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος, η Αυγή- με την υπόθεση αυτή, ασχολούνται ινστιτούτα που απηχούν θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, τα οποία καλούν τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να εμπλακούν, αφού, όπως λένε, η υπόθεση δεν είναι απλά ελληνικό ζήτημα» είπε ο κ. Κουτσούμπας.
«Είναι, για παράδειγμα, ένα ερώτημα: Γιατί ασχολείται τώρα, τόσο δραστήρια ο κ. Καμμένος με το Noor 1, όταν αυτή η υπόθεση είναι γνωστή εδώ και δύο χρόνια;» προσέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.
«Τώρα το τι τελικά δίνει και τι παίρνει κάθε φορά ο εκάστοτε εμπλεκόμενος επιχειρηματίας για παράδειγμα ή ο εκάστοτε υπουργός και η κυβέρνηση στην οποία ανήκει, είναι θέμα προς διερεύνηση, το οποίο θα αποτελεί πάλι αντικείμενο κάποιων εξεταστικών επιτροπών, όπως όλα δείχνουν. Συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν, μάλλον θα συμβεί και στο μέλλον, όπως σας βλέπω και με βλέπετε» συμπλήρωσε.
«Και η διαπάλη αυτή βέβαια, σιγοντάρεται και από κάθε είδους ‘Καμμένους’ που υπάρχουν σε όλο το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων, από τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τους προηγούμενους κυβερνώντες, αλλά και τους δουλέμπορες φασίστες, ναζιστές εγκληματίες.
» Και βέβαια μέσα σε όλη αυτή την δυσωδία που αποπνέει η υπόθεση, φαίνεται ότι ο σημερινός υπουργός Άμυνας του κ. Τσίπρα, εκτός από το ότι προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι είναι τίμιος, δεν τα καταφέρνει, ακριβώς γιατί δεν φτάνει αυτό, αφού πρέπει και να είναι τίμιος, αλλά και να φαίνεται τέτοιος, κάτι που όμως το έχουν ακυρώσει οι ενέργειες, τα λόγια και οι πράξεις του.
» Όπως και η γυναίκα του Καίσαρα δηλαδή, έτσι βλέπετε συμβαίνει με κάθε γυναίκα του Καίσαρα κι ο Καίσαρας δεν είναι Πόντιος Πιλάτος να νίπτει τας χείρας του, πρακτική που ακολουθεί, μέχρι σήμερα, ο κ. Τσίπρας» κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για το ζήτημα.
Τσίπρας: Στην ποινική δικαιοσύνη η υπόθεση Παπαντωνίου
Η υπόθεση Παπαντωνίου επιστρέφει εκεί όπου πραγματικά ανήκει, στην ποινική δικαιοσύνη και αυτό που έχει σημασία είναι η ηθική και ποινική καταδίκη ενός συστήματος που έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών ως η πραγματική αίτια της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου.
Την ποινική διάσταση θα εξετάσει η δικαιοσύνη, το πιο σημαντικό η ηθική διάσταση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε πως «συζητούμε για μια εποχή βαθιάς ηθικής παρακμής και απαξίωσης, αμοραλισμού και κατάρρευσης κάθε αρχής και αξίας. «Ήταν η εποχή που προμήνυε την επερχόμενη κατάρρευση» επισήμανε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως κατανοεί την απουσία του κ. Μητσοτάκη, αλλά όχι της κ. Γεννηματά.
Λεβέντης: Να προεδρεύει εισαγγελέας στην Επιτροπή Προμηθειών
Την πρόταση του να προεδρεύει εισαγγελέας στην Επιτροπή Προμηθειών, ώστε να υπάρχει δικλείδα που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια στις αγορές και θα αποκλείσει τυχόν μίζες υπουργών, επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
«Δεν μπορεί να βασιζόμαστε αν είναι τίμιοι οι υπουργοί, ή στη φιλοπατρία τους. Πρέπει να υπάρχει ένας εισαγγελέας, που θα προεδρεύει σε μια ανεξάρτητη Επιτροπή Προμηθειών, για ασφαλιστική δικλείδα» είπε ο κ. Λεβέντης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος για την υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου.
«Έτσι, δεν θα έχουμε το φαινόμενο να κάνει ό,τι θέλει ένας υπουργός σε μία αγορά ελικοπτέρων, για παράδειγμα, και μετά από 10 χρόνια να διαπιστώνουμε ότι δεν είναι τίμιος και ότι έρχεται η παραγραφή του αδικήματος. Αυτή η πρόταση κατοχυρώνει και τους υπουργούς που είναι τίμιοι και τη διαδικασία της αγοράς» υποστήριξε ο κ. Λεβέντης.
«Αν θέλετε να έχετε απόλυτες εξουσίες θα έχετε και απόλυτες παραπομπές. Θα έχουμε έτσι συνεχώς αντεκδικήσεις και ρεβανσισμό. Ήδη, η ΝΔ έχει εξαγγείλει παραπομπές» πρόσθεσε.
Για περικοπές μισθών και συντάξεων
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε ότι θα πρέπει το ΣτΕ να βγάλει απόφαση για το αν είναι νόμιμες οι περικοπές των συντάξεων και των μισθών. Διαφορετικά, όπως είπε, «υπάρχει ο κίνδυνος η Ελλάδα να μην πάρει τη δόση που συμφωνήθηκε μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, γιατί δεν μας εμπιστεύονται οι δανειστές μας».
«Θα έχουμε πρόβλημα αν δεν πετύχουμε να έχουμε απόφαση του ΣτΕ που θα νομιμοποιεί τις όποιες αποφάσεις ψήφισε η Βουλή» τόνισε ο κ. Λεβέντης, και κάλεσε τη ΝΔ να πάρει θέση και να μην περιμένει να καταρρεύσει η σημερινή κυβέρνηση.
«Οι ξένοι θεωρούν ότι είμαστε αναξιόπιστοι. Όταν απειλούνται τα συμφέροντά τους βάζουν μεγαλύτερο νταλκά και πιο ασφυκτική μέγκενη. Δεν πρέπει να παίζουμε με τη χώρα. Η ΝΔ τι λέει; Το πάτε εκδικητικά; Τον Αύγουστο του 2015 όμως πήγατε όλοι μαζί και ψηφίσατε τα προαπαιτούμενα», σημείωσε.
Απλή αναλογική
Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επανέλαβε το αίτημα για καθιέρωση της απλής αναλογικής, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. «Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, να πάμε σε συναινετικές, συμμαχικές κυβερνήσεις. Το δημοψήφισμα είναι υπέρτερο. Και αν πάρει πάνω από το 51% η απλή αναλογική, θέλω να δω τι θα κάνει ο αρχηγός της ΝΔ. Θα εξακολουθήσει να θέλει να γίνει αυτοδύναμος πρωθυπουργός; Να θέλει να γίνει Βεζίρης στη θέση του Βεζίρη; Αυτά τα πράγματα ο λαός δεν τα καταλαβαίνει. Και ο κ. Τσίπρας πρέπει να τολμήσει να το κάνει, διαφορετικά θα μείνει ως ένας διστακτικός πρωθυπουργός που δείλιασε στα μεγάλα ζητήματα» κατέληξε ο κ. Λεβέντης.
Λοβέρδος: Να κάνετε κριτική όταν πετύχετε τα επιτεύγματα της περιόδου Σημίτη
«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δηλώνει δι΄ εμού ότι η πρόεδρός της δεν πρόκειται να συμμετάσχει σ’ αυτά τα θέατρα μιας πολιτικής δημαγωγίας. Ο εθνικολαϊκισμός θα παίρνει την απάντησή του όπως εμείς επιλέγουμε», είναι η απάντηση που έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, αμέσως μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού στη φράση της κυρίας Γεννηματά «επιστρέψαμε», ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε:
«Προφανώς έχουμε επιστρέψει και γι΄ αυτό ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται μαζί μας, ζητώντας συνεργασίες και κάνοντας προτάσεις λόγω και της δυσμενούς κατάστασης που έχουν περιπέσει και λόγω της συμπεριφοράς του εταίρου τους».
Αλλά και για τις αναφορές του κ. Τσίπρα στην εποχή Σημίτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ συμβούλευσε τον Αλέξη Τσίπρα «τώρα που είναι πρωθυπουργός και μαθαίνει τι σημαίνει να κυβερνάς αυτή την χώρα, όταν θα μπορέσει να κάνει επιτεύγματα όπως η ένταξη της χώρας στη νομισματική ζώνη, τον Συνήγορο του Πολίτη, τον Καποδίστρια και όλα όσα έχουν γίνει επί κυβερνήσεως Σημίτη τότε να ασκεί και την κριτική του».
Ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στο έργο και την εξέλιξη της προανακριτικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, περιέγραψε πως «όταν ο πρωθυπουργός μίλησε τον Μάρτιο για να συγκληθεί η Προανακριτική Επιτροπή είχε πει δύο πράγματα:
Για τον κ. Παπαντωνίου είχε πει να γίνει η Προανακριτική για να τα πούμε όλα, για το χρηματιστήριο και χίλια δυο άλλα θέματα και στο τέλος είπε ότι ο κόσμος θα βλέπει, εννοώντας ότι ο κόσμος θα παρακολουθεί για να βγάζει τα συμπεράσματά του.
Στη συνέχεια απερρίφθη η πρότασή μας να καλύπτονται οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής από το κανάλι της Βουλής και οι βουλευτές του πρότειναν από την πρώτη συνεδρίαση τη διαπίστωση της απόσβεσης της προθεσμίας της παραγραφής, όπως λέμε, και την αναρμοδιότητα.
Έκανε μάλιστα η Επιτροπή οκτώ συνεδριάσεις εκ των οποίων οι τρεις αφορούσαν στο πόρισμα και οι δύο στα διαδικαστικά. Τρεις μόνο συνεδριάσεις για να υπάρξει φως».
«Άρα λοιπόν κοιτάξτε να οργανωθείτε και μετά να απευθύνεστε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη», προέτρεψε την κυβερνητική πλειοψηφία ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ποτάμι: Να συνεχιστούν οι εργασίες της Επιτροπής
«Σήμερα θα έπρεπε να ψηφίζουμε για το αν ο πρώην υπουργός πρέπει να παραπεμφθεί ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο. Γι’ αυτό, και μόνον γι’ αυτό, αποτελεί συνταγματικά προβλεπόμενη αρμοδιότητα της Ολομέλειας, γιατί αλλιώς η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής πάσχει τόσο νομικά όσο και δικονομικά αντιβαίνοντας το Σύνταγμα» τόνισε εκ μέρους του Ποταμιού, ο Σπύρος Δανέλλης. Διερωτήθηκε δε, γιατί δεν επιλέγει το Σώμα, την ασφαλή οδό, «αυτήν που οδήγησε στην παραπομπή Τσοχατζόπουλου, μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις δηλαδή που μια προανακριτική επιτροπή είχε αποτέλεσμα, έστω και αν το αποτέλεσμα ήρθε από την τακτική Δικαιοσύνη»;
«Όπως και τώρα, έτσι και τότε η Επιτροπή εξέφρασε αμφιβολίες για την αρμοδιότητα της Βουλής, αν δηλαδή θα έπρεπε να παραπεμφθεί ο πρώην υπουργός σε Ειδικό Δικαστήριο ή στην τακτική Δικαιοσύνη. Και τι έκανε τότε η Βουλή; Ψήφισε υπέρ της παραπομπής, λέγοντας σοφά, κατά τη γνώμη μου, ότι εμείς οι βουλευτές δεν είμαστε δικαστές και αν μας φέρνει το Σύνταγμα σε θέση δικαστή, πάλι αυτήν την εξουσία πρέπει να την ασκήσουμε με απόλυτη φειδώ, που σημαίνει ότι αμιγώς νομικά και δικονομικά ζητήματα δεν θα τα κρίνουμε εμείς. Εκεί ήρθαν οι δικαστές του Δικαστικού Συμβουλίου, δηλαδή ανώτατοι δικαστικοί, και είπαν πράγματι όχι σε Ειδικό Δικαστήριο, αλλά στην τακτική Δικαιοσύνη να δικαστεί ο πρώην υπουργός. Όμως, προσέξτε, εκεί το είπαν δικαστικοί λειτουργοί, ότι δεν υπάρχει υπουργικό αδίκημα. Εκεί ήταν ανώτατος δικαστικός λειτουργός αυτός που είπε στους συναδέλφους του: “συνεχίστε εσείς τη διαδικασία”. Δεν ήταν η Ολομέλεια της Βουλής» ανέφερε ο κ. Δανέλλης.
Αφού εξέφρασε τη διαφωνία του Ποταμιού με το πόρισμα της Προανακριτικής, ο κ. Δανέλλης τόνισε ότι το κόμμα τους οδηγείται στο να ψηφίσει «ναι» στην παραπομπή του πρώην υπουργού, διότι «μόνον έτσι θεωρούμε ότι διασφαλίζεται πως η δικαστική έρευνα της υπόθεσης θα συνεχιστεί». Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού χαρακτήρισε «περίεργο», επισφαλές, επικίνδυνο και πρωτοφανές το αιτιολογημένο επί του ψηφοδελτίου «όχι» που η προτείνει η πλειοψηφία, και εξέφρασε τον φόβο του Ποταμιού πως θα οδηγήσει σε πιθανή απαλλαγή του πρώην υπουργού για τεχνικούς λόγους. «Το πλήγμα για το κύρος της Βουλής σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι τεράστιο κι εμείς, βεβαίως, δεν μπορούμε να συμπράξουμε σ’ αυτό. Το Ποτάμι ήθελε να συνεχιστούν οι εργασίες της Επιτροπής από τη στιγμή που βρέθηκαν και αναγνωρίστηκαν οι ενδείξεις. Αυτό δεν εισακούστηκε. Πλέον είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε υπέρ της παραπομπής» ξεκαθάρισε.
Τέλος, ο κ. Δανέλλης υπογράμμισε ότι στην παρούσα συγκυρία βαθιάς κρίσης η δικαιολογημένη καχυποψία, που τρέφεται από την κίτρινη λογική ότι όλοι ίδιοι είναι ή κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει, αναπτύσσεται και αναπτύσσει πλέον αντικοινοβουλευτικά χαρακτηριστικά, καθιστώντας την έρμαιο των μεταδημαγωγών και των λαϊκιστών.
Ένωση Κεντρώων: Να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών
Την ανάγκη να τροποποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ανέδειξε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, με αφορμή το «κλείσιμο» της Προανακριτικής Επιτροπής για «τυπικούς λόγους» και τόνισε ότι αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση και η αποφασιστικότητα να αλλάξει αυτή η νοσηρή κατάσταση.
Όπως είπε η ειδική αγορήτρια της Ένωσης Κεντρώων, ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει πολλάκις ότι θα ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για αναθεώρηση του Συντάγματος και μαζί και ο διάλογος για την αλλαγή του επίμαχου άρθρου, «δυστυχώς όμως όλα αυτά παραμένουν στον αέρα και παραμένουν εντελώς αβέβαια».
«Φυσικά, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, δεν χαίρονται με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διότι εκείνοι τον δημιούργησαν και εκείνοι τον εφήρμοσαν, για να έχουν την προστασία του, όμως είναι στο χέρι μας να τον αλλάξουμε και είμαστε αδικαιολόγητοι αν δεν το εφαρμόσουμε» σημείωσε.
«Βεβαίως, για τα παρελθόντα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα σ’ αυτό το στάδιο. Τα χέρια μας είναι δεμένα, όμως ακόμα και έτσι, ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει ποιος τον έφερε σ’ αυτήν την τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα κι εμείς υποχρεούμεθα να αποκαλύψουμε κάθε πιθανό πολιτικό σκάνδαλο, χωρίς καμία ενοχή.
Πρωτίστως και πάνω απ΄ όλα υποχρεούμεθα να φροντίσουμε για το μέλλον. Επιτέλους, ο λαός πρέπει να μάθει για το παρελθόν και αν παραμείνει αυτός ο νόμος, ίσως να συμβούν πάλι τα ίδια και στο μέλλον. Πρέπει όλες οι πολιτικές παρατάξεις να συμπλεύσουμε, ώστε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και κάθε μέλος μιας κυβέρνησης να μην έχει μονίμως το ακαταδίωκτο. Στη σύγχρονη Ελλάδα, σε πολύ βασικά πράγματα, μας λείπει ακόμα η κοινή λογική» ανέφερε επίσης η κ. Μεγαλοοικονόμου.