Και ποιος δεν κάνει μαραθώνιους σειρών, όταν οι μοναδικές μέρες που έχεις για να ξεκουραστείς, είναι μουντές και άραχνες με τον καιρό να μετατρέπεται στον πιο άσπλαχνο εχθρό σου; Και αν αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, δεν φοβόμαστε να παραδεχτούμε πως ορισμένα σαββατοκύριακα μας αρέσει να τεμπελιάζουμε, βλέποντας το ένα επεισόδιο μετά το άλλο, απολαμβάνοντας τον τρυφερό μας καναπέ.
Μία νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, ωστόσο, έρχεται να μας… ανησυχήσει, αφού διαπίστωσε ότι πιο πιθανό να κάνουν μαραθώνιους σειρών και να βλέπουν το ένα επεισόδιο μετά το άλλο, είναι οι μοναχικοί και οι καταθλιπτικοί άνθρωποι.
Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα μελέτησε 316 ανθρώπους ηλικίας από 18 έως 29 ετών, αναζητώντας το πόσο συχνά οι συμμετέχονες βλέπουν τηλεόραση και πόσο συχνά νιώθουν μοναξιά, και εξέτασαν διάφορα μέτρα της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς όσοι από τους ανθρώπους ένιωθαν θλίψη δεν είχαν την “αυτορρύθμιση” να πατάνε κλικ πάνω στην ένδειξη (x), δηλαδή να απομακρύνονται από τα επεισόδια της σειράς, με αποτέλεσμα να κάνουν συχνούς μαραθώνιους σειρών και να προβαίνουν σε άμετρη χρήση της τηλεόρασης.
Συγκεκριμένα η επικεφαλής της έρευνας, Yoon Hi Sung, δήλωσε στη Mirror: “Ακόμα και αν μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι το binge-watching [σ.σ. το να βλέπεις τηλεόραση για διάστημα μεγαλύτερο από το συνηθισμένο], είναι ένας ακίνδυνος εθισμός, τα ευρήματα της μελέτης μάς δείχνουν ότι η άμετρη παρακολούθηση, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι”.
“Η σωματική κόπωση και τα προβλήματα όπως η παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας, συνδέονται με τη συνήθεια της άμετρης παρακολούθησης τηλεόρασης και αυτό είναι ανησυχητικό. Αν το binge-watching γίνεται ανεξέλεγκτο, τα άτομα μπορούν να αρχίσουν να παραμελούν την εργασία τους και τις σχέσεις τους με τους άλλους. Ακόμα και αν οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να συνεχίσουν, έχουν τη δυσκολία να αντιστέκονται στην επιθυμία να παρακολουθούν συνεχόμενα επεισόδια”.
5 λόγοι που καταλαβαίνουμε την επιθυμία σου να μείνεις σπίτι
Βέβαια, εμείς να σημειώσουμε πως στη ζωή μας, περνάμε διάφορες φάσεις, που άλλοτε μας θέλουν να είμαστε “σπιτόγατοι” και άλλοτε “όργια της νύχτας”. Υποθέτουμε και ελπίζουμε ότι κάπως έτσι είναι το φυσιολογικό. Και αν αυτό τον χειμώνα το ρίξαμε και λίγο μέσα, με συντροφιά το καλό κρασί και τις ζεστές κουβέρτες, δεν σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα. Εξάλλου υπάρχουν και κάποιοι λόγοι που επιβάλλουν την παραμονή μας στο σπίτι.
Λόγος πρώτος και σεβαστός: Δεν περνάς καλά όταν κρυώνεις
Ποιος περνάει καλά όταν κρυώνει; Ε;
Λόγος δεύτερος: Τα κανονίσματα τελευταίας στιγμής μετά από δουλειά σε εκνευρίζουν
Η ασυνεννοησία κουράζει και αναστέλλει εξόδους
Λόγος τρίτος: Έχεις μόλις χωρίσει και δεν έχεις τα κουράγια
Θρηνούμε και επανερχόμαστε
Λόγος τέταρτος και επίκαιρος: Δεν έχεις λεφτά ούτε εσύ ούτε η παρέα σου
Ας ελπίσουμε ότι ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός
Λόγος πέμπτος: Απλά θέλεις να έχεις το δικαίωμα να λιώνεις στο σπίτι
Απολαμβάνουμε τη στιγμή
Βέβαια, εδώ που τα λέμε, μία έξοδος, ένα ποτάκι πού και πού, με καλή μουσική, χαμηλό φωτισμό και διάθεση για χορό, πάντα μας αναζωογονεί και μας χρειάζεται.
Στην υγειά μας!