Βασάνισαν και αποκεφάλισαν τον διευθυντή ανασκαφών στην Παλμύρα
Μετά από σκληρό βασανισμό τουλάχιστον ενός μηνός, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» αποκεφάλισαν το απόγευμα της Τρίτης τον 81χρονο Σύρο επιφανή αρχαιολόγο και επί δεκαετίες διευθυντή των ανασκαφών στην Παλμύρα, Χάλεντ Ασαντ, που είχε αναδείξει με τη σκληρή και μακρόχρονη έρευνά του τη σπουδαιότητα των αρχαιοτήτων της περιοχής.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι μισθοφόροι εκτελεστές αποκεφάλισαν το γέροντα, επειδή δεν τους αποκάλυπτε τα σημεία στα οποία είχαν κρύψει οι συριακές αρχές αρχαιότητες της Παλμύρας. Σκοπός των τζιχαντιστών ήταν να βρουν τις αρχαιότητες και να τις ξεπουλήσουν στα διεθνή κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας και πλούσιων συλλεκτών αρχαιοτήτων. Αφού απέτυχαν στο σκοπό τους, κρέμασαν, για παραδειγματισμό, την ακέφαλη σορό του Χάλεντ Ασαντ σε έναν κίονα κεντρικού δρόμου της Παλμύρας, που καταλήφθηκε από το «Ισλαμικό Κράτος» τον περασμένο Μάη…
Ο διευθυντής αρχαιοτήτων της Δαμασκού, Μάμουν Αμντελκαρίμ, σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία «των εγκληματιών στην πόλη αυτή είναι κατάρα και κακός οιωνός για την Παλμύρα και κάθε κίονα και κάθε αρχαιολογικό εύρημα στο χώρο της». Πρόσθεσε πως ο Ασαντ ήταν γνωστός για δεκάδες σημαντικές επιστημονικές μελέτες που είχαν εκδοθεί σε διεθνή αρχαιολογικά έντυπα για την Παλμύρα, η οποία άνθισε πριν από 2.000 χρόνια ως σημαντικό εμπορικό κέντρο στον κινέζικο «δρόμο του μεταξιού» και ότι είχε επίσης συνεργαστεί τις τελευταίες δεκαετίες με αρχαιολογικές αποστολές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία.
Το νέο ειδεχθές έγκλημα των τζιχαντιστών, που επιβεβαιώθηκε από το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, σχολιάστηκε δυσμενώς από όλα τα διεθνή δίκτυα. Ομως, δεν ήταν η μόνη είδηση που προκάλεσε χτες αίσθηση για όσα γίνονται στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία…
Επιδημία τύφου στον καταυλισμό Γιάρμουκ
Αξιωματούχοι της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) αποκάλυψαν χτες ότι έχουν ξεσπάσει τουλάχιστον έξι κρούσματα τύφου στον Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό του Γιάρμουκ, στη Συρία, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα κρούσματα της ασθένειας, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης. Ο τύφος, ως γνωστόν, προκαλείται από μολυσμένο νερό ή τρόφιμα και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, πυρετό και κοιλιακό άλγος. Χωρίς θεραπεία, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές και ένας στους πέντε πεθαίνει.
Ο εκπρόσωπος της UNRWA, Κρις Γκάνες, εκτίμησε ότι τα κρούσματα τύφου στον καταυλισμό Γιάρμουκ «αποτελούν μονάχα την κορυφή του παγόβουνου, επειδή η διάλυση των υπηρεσιών Υγείας και οι άθλιες συνθήκες υγιεινής προκαλούν έναν τεράστιο κίνδυνο διάδοσης των ασθενειών». Ο Γκάνες χαρακτήρισε την κατάσταση στον καταυλισμό, που ιδρύθηκε το 1957 κοντά στη Δαμασκό για να φιλοξενήσει Παλαιστίνιους πρόσφυγες, «εφιαλτική», αφού οι μάχες γύρω και μέσα στον καταυλισμό έχουν αφήσει χωρίς στέγη, νερό, τρόφιμα και φάρμακα 18.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 3.500 παιδιά. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία, το 2011, στο Γιάρμουκ ζούσαν 160.000 Παλαιστίνιοι.