Ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσες δηλώσεις η συνάντηση Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ
Ειδικότερα, μετά το πέρας της συνάντησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του προέδρου του Eurogroup, τον οποίο συνόδευε ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup, Τόμας Βίζερ, οι κύριοι Βαρουφάκης και Ντάισελμπλουμ, προέβηκαν σε δηλώσεις που έδωσαν το στίγμα των δύο πλευρών.
“Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα”, ξεκίνησε τις δηλώσεις ο κ. Βαρουφάκης. “Συζητήσαμε μια σειρά από διαδικασίες στην ευρωζώνη, με μεγαλύτερο ζήτημα τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για μια συμφωνία, που θα αφήνει την Ελλάδα να αναπνέει, μέσα σε μια Ευρώπη κοινής ευημερίας”, πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, επίσης, ότι με τον κ. Ντάισελμπλουμ συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις “που πρέπει να είναι βαθιές και να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος, και οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας”.
Είπε ότι η Ελλάδα ζητά να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με στόχο ένα πιο μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. “Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκίνησε τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι “με την Ελλάδα να πλησιάζει στη λήξη του προγράμματος, είχα έναν σημαντικό λόγο να έρθω και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας”.
Σχετικά: Ολοκληρώθηκε σε μισή ώρα η συνάντηση Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ
“Έχω διπλό σκοπό, να ακούσω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της το συντομότερο”, πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Αφού υπενθύμισε ότι “το Eurogroup, το 2012, ανέλαβε τη δέσμευση να βοηθήσει την Ελλάδα, μέχρι να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές”, υπογράμμισε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει σε πρόγραμμα.
Σχετικά, τόνισε ότι τα μονομερή βήματα από την πλευρά της Ελλάδας δεν αποτελούν δρόμο προόδου, ενώ παρατήρησε ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίστηαν σε ένα βράδυ.
“Καταλαβαίνω ότι ο ελληνικός λαός, τα τελευταία χρόνια, χρειάστηκε να υποστεί σημαντικά μέτρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοοδος για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, αλλά και για την ευρωζώνη”, σημείωσε.
[youtube=https://www.youtube.com/watch?x-yt-cl=85114404&x-yt-ts=1422579428&v=4XJ_lL_mIa0]
Απαντώντας στις (μόνο δύο, λόγω χρόνου) ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι “σήμερα, μιλήσαμε για την παρούσα κατάσταση”, ενώ σε ερώτηση για το κατά πόσο συμφωνεί με παράταση του προγράμματος, σχολίασε ότι “βρισκόμαστε εντός προγράμματος, το οποίο πήρε, ήδη, παράταση, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει πρώτα να εκφράσει τη θέση της και εμείς, ως εταίροι, θα συζητήσουμε”.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε ότι το τρέχον πρόγραμμα “δεν μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία, ούτε και να αποπληρώσουμε τα χρέη μας. Η πρώτη μας πράξη δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής, μέσα από επέκταση του προγράμματος. Θα είναι να πείσουμε τους εταίρους ότι το κοινό μας μέλλον εξυπηρετείται βέλτιστα μέσα από μια λύση που θα προκύψει με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον”.
Ακολούθως, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup απέρριψε, ουσιαστικά, την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος που ζητά η Αθήνα, τονίζοντας ότι “η διάσκεψη για αναδιάρθρωση του χρέους υπάρχει, και λέγεται Eurogroup, όπως γνωρίζετε”, με τον κ. Βαρουφάκη να επεμβαίνει και να σημειώνει τα εξής:
“Υπάρχει διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων θεσμών της Ευρώπης και μιας Επιτροπής, ενταγμένης στη λογική του προγράμματος και εντεταλμένης με την παρακολούθηση και την εφαρμογή ενός προγράμματος που εμείς απορρίπτουμε. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιώξουμε τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους θεσμοθετημένους φορείς, αλλά με μια σαθρά δομημένη Επιτροπή δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε”.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.