Εντυπωσιακή είναι η νέα λίστα που δημοσιεύθηκε στο Forbes με τις δέκα πιο “ευτυχισμένες” χώρες στον κόσμο, όπου κυριαρχούν τα σκανδιναβικά κράτη. Η Ελλάδα; Όχι, δεν είναι σε αυτή τη λίστα.
Αν και η ευτυχία είναι κάτι διαφορετικό για τον καθένα, οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν ότι είναι συνώνυμη με το να είσαι υγιής, να έχεις αρκετό φαγητό για να φας, εσύ και η οικογένειά σου, και αρκετά χρήματα για να κάνεις ό,τι θέλεις.
Ευτυχία σημαίνει επίσης να μπορείς να λες αυτό που έχεις στο μυαλό σου χωρίς να φοβάσαι, να λατρεύεις ελεύθερα το Θεό που πιστεύεις, να νιώθεις ασφαλής στο σπίτι σου, αλλά και να έχεις την ευκαιρία να μορφωθείς και να δημιουργήσεις κάτι δικό σου: όπως τη δική σου επιχείρηση για παράδειγμα.
Οι χώρες που συγκεντρώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό όλες αυτές τις προϋποθέσεις, λοιπόν, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 142 χώρες από το Ινστιτούτο Legatum, είναι:
1. Η Νορβηγία
2. Η Δανία
3. Η Σουηδία
4. Η Αυστραλία
5. Η Νέα Ζηλανδία
6. Ο Καναδάς
7. Η Φινλανδία
8. Η Ολλανδία
9. Η Ελβετία
10. Η Ιρλανδία
Η πρωτιά των σκανδιναβικών χωρών στη “λίστα της ευτυχίας” δημιουργεί βέβαια εύλογα ερωτήματα, αφού είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός Σκανδιναβών αυτοκτονεί. Πώς γίνεται κάποιος που είναι ευτυχισμένος να αποφασίζει να αυτοκτονήσει;
Γιατί η Νορβηγία
Τι έχει όμως η Νορβηγία που δεν έχουν οι άλλες χώρες; Καταρχάς (κατά μέσο όρο) 57.000 δολάρια κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα αλλά και κρατικές δομές που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών αντί να αποτελούν τροχοπέδη. Αυτό κάνει τους Νορβηγούς να συγκεντρώνουν το δεύτερο υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης όσον αφορά το επίπεδο διαβίωσης -και όχι μόνο: 95% δηλώνει ικανοποιημένο με την ελευθερία να επιλέξει το δρόμο που θα ακολουθήσει στη ζωή του και ένα 74% πιστεύει ότι μπορεί να εμπιστεύεται τους άλλους.
Αυτό που βοηθάει επίσης, όπως προκύπτει από την έρευνα, είναι να υπάρχει δημοκρατικό πολίτευμα, αλλά και πληθυσμιακή ομοιογένεια, αφού, λένε οι ερευνητές, οι διάφορες ετερογενείς ομάδες δυσκολεύουν την κοινωνία να χτίσει εμπιστοσύνη και συνοχή.
Όσον αφορά την υγεία, το Λουξεμβούργο κατατάσσεται στην πρώτη θέση, ενώ πιο ασφαλής χώρα αναδεικνύεται η Ισλανδία. Η Ελβετία από την άλλη, έχει την καλύτερη οικονομία και διακυβέρνηση στον κόσμο, σύμφωνα με το Legatum, κάτι που η Ελλάδα θα αργήσει πολύ να αποκτήσει. Από τα λίγα “πράγματα” που κάνουν πιο ανεκτή την κατάσταση στη χώρα μας είναι η ηλιοφάνεια, που σου φτιάχνει τη διάθεση ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή σου.
Πηγή: cosmo.gr