22/11/2024

Απόκτηση κοινωνικής κατοικίας στον Δήμο Αθηναίων – κριτήρια

0

Η αντίστροφη μέτρηση για τη επιστροφή της κοινωνικής κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας έχει ήδη ξεκινήσει. Την ώρα που οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται λόγω των παράλληλων κρίσεων και χιλιάδες άνθρωποι καλούνται να ζήσουν υπό αντίξοες συνθήκες, ο Δήμος Αθηναίων προωθεί ένα φιλόδοξο και άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμα, το οποίο όχι μόνο δίνει σημαντική «ανάσα» στον ευάλωτο πληθυσμό, αλλά οδηγεί σε αναβάθμιση και αναζωογόνηση της Αθήνας.

Το πρόγραμμα, το οποίο κατατέθηκε από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στον υπουργό ΕργασίαςΚωστή Χατζηδάκη, προβλέπει την άμεση μετεξέλιξη του προγράμματος «Εστία», το οποίο είχε έως σήμερα δικαιούχους αιτούντες άσυλο και λήγει στο τέλος του χρόνου, σε πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, με νέες κατηγορίες δικαιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, η πρόταση του Δήμου Αθηναίων προβλέπει την επέκταση του προγράμματος σε νέες ομάδες ωφελουμένων με διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής ένταξης σε επίπεδο γειτονιάς.   Οι ομάδες – στόχος είναι οι άνεργοι νέοι με έμφαση στην ηλικιακή κατηγορία 15-29, οι νέες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, οι ηλικιωμένοι και κυρίως οι μοναχικοί άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα, καθώς και οι φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί από τις υπάρχουσες θέσεις των φοιτητικών εστιών.

Τα προτεινόμενα κριτήρια ένταξης

Μέσω της πρότασης του Δήμου σκιαγραφείται το προφίλ των ωφελουμένων, καθώς αναγράφονται, έστω και ενδεικτικά, κάποια βασικά κριτήρια που θα μπορούσαν να διέπουν τη διαδικασία επιλογής. Πιο συγκεκριμένα, τα κριτήρια χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κύριες κατηγορίες που αφορούν στη στεγαστική κατάσταση, την εισοδηματική εικόνα, την ανεργία και σε ειδικά χαρακτηριστικά των ωφελούμενων.

Ειδικότερα, μεταξύ των ωφελουμένων είναι:

  • Νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατάλληλη κατοικία και είναι υπό έξωση (επίδοση δικαστικής εντολής ή αγωγής για έξωση)
  • Νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατάλληλη κατοικία και αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο έξωσης (κριτήρια/ διάγνωση αναγκών)
  • Νοικοκυριά που διαμένουν σε μη τυπική/παράνομη (υπ)ενοικίαση/ παράνομη κατάληψη κατάλληλης κατοικίας
  • Νοικοκυριά σε προσωρινή/περιστασιακή  φιλοξενία σε συγγενείς ή φίλους από ανάγκη
  • Άτομα σε καθεστώς μη ασφαλούς παραμονής σε οικογενειακή εστία
  • Νοικοκυριά με υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στον ίδιο ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο χώρο
  • Νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο χώρο υπό δυσμενείς συνθήκες, όπως υπόγεια, χωρίς θέρμανση, με διαρροές, με εμφανή υγρασία, εξωτερικό μπάνιο ή σάπια κουφώματα (προσιδιάζει και σε ακατάλληλο κατάλυμα ως μορφή έλλειψης στέγης)

Στα ενδεικτικά κριτήρια ένταξης περιλαμβάνονται και όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο προνοιακό επίδομα παρέχεται σε περισσότερα από 250.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Στον «καμβά» των κριτηρίων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι μακροχρόνια άνεργοι (δηλαδή άνεργοι για διάστημα άνω των 12 μηνών) , τα Μέλη Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων (ΕΚΟ) ΟΑΕΔ, οι νέοι που βρίσκονται σε διαδικασία αποιδρυματοποίησης, τα Άτομα με Αναπηρία άνω του 67%, οι απεξαρτημένοι και όσοι εντάσσονται σε προγράμματα απεξάρτησης, τα θύμα βίας, αλλά και υπερήλικες.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *