09/10/2024

Απαράδεκτο!!! Ελλείψεις 278 φαρμάκων λόγω παράλληλων εξαγωγών! [λίστα]

0

Απαράδεκτο!!! Ελλείψεις 278 φαρμάκων  λόγω παράλληλων εξαγωγών! [λίστα]

Ο ΕΟΦ δημοσίευσε τη λίστα με τα 278 φάρμακα που έχουν περιορισμένη διαθεσιμότητα και ποια μπορούν να τα αντικαταστήσουν. Δείτε αναλυτικά τη λίστα.

Οι ελλείψεις βασικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά συνεχίζονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) που αναρτήθηκαν σήμερα, Τετάρτη, τα «φάρμακα περιορισμένης διαθεσιμότητας» στο τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχονταν σε 234, εκ των οποίων 42 ήταν νοσοκομειακά και ένα εμβόλιο.
Επιπλέον, ως ελλειπτικά χαρακτηρίζονται και 44 φάρμακα που εισάγονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), από τα οποία 6 ήταν αποκλειστικά νοσοκομειακά.
Αυτό σημαίνει ότι συνολικά, τα φάρμακα με περιορισμένη διαθεσιμότητα φτάνουν τα 278, έναντι 266 τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας αύξηση κατά 12 φάρμακα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΟΦΣ) είχε δημοσιοποιήσει πριν από λίγες ημέρες μια λίστα με 258 φάρμακα που είναι σε έλλειψη στην ελληνική αγορά, ενώ είχε καταγγείλει ότι ορισμένες φαρμακαποθήκες αναζητούσαν τα ελλείποντα φάρμακα με σκοπό να τα εξάγουν.

Το τελευταίο διάστημα, υπάρχει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκάριων σχετικά με το θέμα των «παράλληλων εξαγωγών», οι οποίες συχνά ευθύνονται για την έλλειψη φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ) καταγγέλλει ότι στις εξαγωγές συμμετέχουν και φαρμακοποιοί, ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) κατηγορεί τις φαρμακαποθήκες, ζητώντας από τον ΕΟΦ να ελέγχει τις ποσότητες φαρμάκων πριν αυτές εξαχθούν.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *