14/04/2025

Απαγορεύτηκε το Bitcoin – το εικονικό νόμισμα στις τράπεζες της Κίνας

0

Απαγορεύτηκε το Bitcoin – το εικονικό νόμισμα στις τράπεζες της Κίνας

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Στην απαγόρευση των συναλλαγών με Bitcoin από τις κινεζικές τράπεζες προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, σε μια κίνηση ρύθμισης του εικονικού νομίσματος, μετά από τον 89πλασιασμό της αξίας του, που πυροδότησε μια άνοδο του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη χώρα. 
Το Bitcoin «βούλιαξε» κατά 20%, υποχωρώντας κάτω από τα 1.000 δολ., στον απόηχο της απόφασης της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, η οποία ανακοίνωσε πως το Bitcoin δεν είναι πραγματικό νόμισμα και δεν έχει την ίδια νομική υπόσταση. «Το κοινό είναι ελεύθερο να συμμετέχει σε διαδικτυακές συναλλαγές, με την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνει το ίδιο την ευθύνη», ανακοίνωσε η τράπεζα.

Η απαγόρευση αντικατοπτρίζει την ανησυχία της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τον κίνδυνο που το ψηφιακό νόμισμα μπορεί να θέσει στους κεφαλαιακούς ελέγχους και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κίνας, δεδομένου ότι μια απότομη άνοδος των συναλλαγών φέτος κατέστησε τη χώρα ως τον μεγαλύτερο έμπορο Bitcoin στον κόσμο, σύμφωνα με τον φορέα συναλλαγών BTC China. Η τιμή του Bitcoin έχει παραπάνω από 89πλασιαστεί μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, κάτι που οδήγησε τον πρώην πρόεδρο της Federal Reserve, Άλαν Γκρίνσπαν, να το χαρακτηρίσει «φούσκα».

«Η ανησυχία είναι ότι παρεμβαίνει στη συνήθη λειτουργία νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Hao Hong, επικεφαλής έρευνας στην Bocom International Holdings. «Αντιπροσωπεύει μια ανεπίσημη διαρροή στο σημερινό νομισματικό σύστημα και εμπορεύεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι δύσκολο να ρυθμιστεί και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για “ξέπλυμα χρήματος”. Νομίζω ότι η κίνηση της κεντρικής τράπεζας είναι σωστή», πρόσθεσε.

Η τιμή του Bitcoin υποχώρησε, χθες, στα 875 δολάρια στον BitStamp, μια πλατφόρμα συναλλάγματος στο διαδίκτυο, όπου το νόμισμα διαπραγματεύεται έναντι δολαρίων, ευρώ και άλλων νομισμάτων. Την προηγούμενη ημέρα είχε ανέλθει στο υψηλό ρεκόρ των 1.132,01 δολ.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες πληρωμών δεν μπορούν να τιμολογούν σε Bitcoin, να αγοράζουν και να πωλούν το εικονικό νόμισμα ή να ασφαλίζουν προϊόντα που συνδέονται με το Bitcoin.

Δημοσίευμα του «Bloomberg», επικαλούμενο δύο πηγές με άμεση γνώση του θέματος, ανέφερε ότι η PBOC, η τραπεζική ρυθμιστική επιτροπή της Κίνας και άλλες ρυθμιστικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει συζητήσεις σχετικά με την προετοιμασία κανόνων για τις πλατφόρμες συναλλαγών που διευκολύνουν την αγορά και την πώληση εικονικών χρημάτων.

Από την πλευρά του, ο Άλαν Γκρίνσπαν επεσήμανε πως οι τιμές του Bitcoin, έχοντας 89πλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο, βρίσκονται σε μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα, τονίζοντας πως το εικονικό αυτό χρήμα δεν είναι συνάλλαγμα. «Είναι μια φούσκα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Bloomberg». «Πρέπει να έχει πραγματική αξία. Πρέπει πραγματικά να στύψεις τη φαντασία σου για να τεκμηριώσεις ποια είναι η πραγματική αξία του Bitcoin. Εγώ δεν το έχω καταφέρει. Ίσως να μπορεί κάποιος άλλος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα Bitcoins υφίστανται ως λογισμικό και δεν υπόκεινται σε ρύθμιση από καμία χώρα ή τραπεζική αρχή. Το νόμισμα βρίσκεται σε ράλι, λόγω του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ οι έμποροι αρχίζουν να δέχονται Bitcoins και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στους νομοθέτες πως τέτοιου είδους πληρωμές θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν νόμιμο τρόπο συναλλαγής.

«Δεν καταλαβαίνω από πού προέρχεται η στήριξη στο Bitcoin», δήλωσε ο Γκρίνσπαν. «Δεν υπάρχει κανένα θεμελιώδες θέμα δυνατοτήτων αποπληρωμής του με οτιδήποτε είναι παγκοσμίως αποδεκτό, δηλαδή είτε με την πραγματική αξία του νομίσματος είτε με την πίστη ή την εμπιστοσύνη αυτού που εκδίδει το χρήμα, είτε αυτό πρόκειται για κυβέρνηση είτε για ιδιώτη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Bitcoincharts, ιστοσελίδας που παρακολουθεί την κινητικότητα του ψηφιακού νομίσματος, υπάρχουν περίπου 12 εκατ. Bitcoins σε κυκλοφορία. Το Bitcoin εισήχθη το 2008 από έναν προγραμματιστή ή μια ομάδα προγραμματιστών, υπό την ονομασία «Satoshi Nakamoto».

Πηγή: xrimatistirio.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *