27/11/2024

Απίστευτο! Ζωντανό σκουλήκι βρέθηκε σε εγκέφαλο γυναίκας

0

Δεν το πιστεύαμε μέχρι που είδαμε την ακτινογραφία με το ζωντανό σκουλήκι που βρέθηκε στον εγκέφαλο της γυναίκας, λένε οι γιατροί.

Μια γυναίκα παραπονέθηκε για προβλήματα με τη μνήμη της και συμπτώματά κατάθλιψης μέχρι που οι γιατροί ανακάλυψαν ένα παρασιτικό σκουλήκι 8 εκατοστών που συνήθως βρίσκεται σε πύθωνες. Ήταν μια αρκετά συνηθισμένη μέρα στην πτέρυγα για τον γιατρό μολυσματικών νοσημάτων του νοσοκομείου της Καμπέρα, Δρ Sanjaya Senanayake, μέχρι που ένας συνάδελφος νευροχειρουργός του τηλεφώνησε και του είπε: «Θεέ μου, δεν θα πίστευες αυτό που μόλις βρήκα στον εγκέφαλο αυτής της κυρίας – και είναι ζωντανό.

Η ασθενής, μια 64χρονη γυναίκα από τη νοτιοανατολική Νέα Νότια Ουαλία, εισήχθη για πρώτη φορά στο τοπικό της νοσοκομείο στα τέλη Ιανουαρίου 2021 μετά από τρεις εβδομάδες κοιλιακού άλγους και διάρροιας, ακολουθούμενη από συνεχή ξηρό βήχα, πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις. Μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου της αποκάλυψε ανωμαλίες που απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση.

Το Ophidascaris robertsi είναι ένα παρασιτικό σκουλήκι που βρίσκεται συνήθως σε πύθωνες. Ο ασθενής του νοσοκομείου της Καμπέρα σηματοδοτεί την πρώτη παγκοσμίως περίπτωση εντοπισμού του παρασίτου σε ανθρώπους. Η ασθενής κατοικεί κοντά σε μια περιοχή με λίμνες που έχει πύθωνες.. Παρά την απουσία άμεσης επαφής με το φίδι, συχνά μάζευε χόρτα για να τα χρησιμοποιήσει στη μαγειρική. Οι γιατροί και οι επιστήμονες που εμπλέκονται στην περίπτωσή της υποθέτουν ότι ένας πύθωνας μπορεί να έχει ρίξει το παράσιτο μέσω των κοπράνων του στο γρασίδι.Πιστεύουν ότι η ασθενής πιθανότατα μολύνθηκε από το παράσιτο και τη μεταφορά των αυγών σε τρόφιμα ή μαγειρικά σκεύη όταν έφαγε τα χόρτα.

Η ασθενής έπρεπε να λάβει θεραπεία για άλλες προνύμφες που μπορεί να είχαν εισβάλει σε άλλα μέρη του σώματός της, όπως το συκώτι. Αλλά δεδομένου ότι κανένας ασθενής δεν είχε λάβει ποτέ θεραπεία για το παράσιτο πριν, δόθηκε προσοχή. Ορισμένα φάρμακα, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή καθώς οι προνύμφες θα πέθαναν. Η φλεγμονή μπορεί να είναι επιβλαβής για όργανα όπως ο εγκέφαλος, επομένως χρειαζόταν επίσης να χορηγούν φάρμακα για την εξουδετέρωση τυχόν επικίνδυνων παρενεργειών. Η ασθενής αναρρώνει καλά και εξακολουθεί να παρακολουθείται τακτικά.

Σημειώνεται πως η λοίμωξη από το παράσιτο Ophidascaris δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων, οπότε η περίπτωση της 64χρονης δεν υπάρχει φόβος πως θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα πανδημία ανάλογη της Covid-19 ή του Εμπολα.

Πηγή: Guardian

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *