Απάντηση Πούτιν με διάταγμα για πυρηνικά όπλα στην απονενοημένη ανακοίνωση για χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία
Πούτιν: Διάταγμα για Επέκταση της Χρήσης Πυρηνικών Όπλων
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε νέο διάταγμα που διευρύνει το πλαίσιο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη χώρα, ανανεώνοντας παλαιότερη νομοθεσία του Ιουνίου 2020. Η απόφαση αυτή ακολούθησε την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι επιτρέπουν στην Ουκρανία τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, η βασική αρχή του διατάγματος παραμένει ότι τα πυρηνικά όπλα αποτελούν «ύστατο μέτρο» για την προστασία της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ρωσίας. Ωστόσο, το νέο διάταγμα επεκτείνει τις περιπτώσεις και τα κράτη στα οποία η Ρωσία μπορεί να απαντήσει με πυρηνικά μέσα.
Οι Νέες Προϋποθέσεις Χρήσης
Το διάταγμα καθορίζει ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια από μη πυρηνικό κράτος, όταν υποστηρίζεται ή συμμετέχει ένα πυρηνικό κράτος, θα θεωρείται επίθεση κατά της Ρωσίας.
Επιπλέον, αναφέρει ότι πυρηνική απάντηση μπορεί να δοθεί:
•Σε περίπτωση σοβαρής απειλής για τη ρωσική εδαφική ακεραιότητα, ακόμη και με χρήση συμβατικών όπλων.
•Σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Λευκορωσίας.
•Σε περίπτωση μαζικής επίθεσης με πυραύλους, drones, μαχητικά αεροσκάφη ή άλλες παραβιάσεις των ρωσικών συνόρων.
Το διάταγμα υπογραμμίζει ότι η πυρηνική στρατηγική της Ρωσίας έχει αμυντικό χαρακτήρα και στοχεύει στη διατήρηση της κυριαρχίας της χώρας, στην αποτροπή πιθανών απειλών και στην εξασφάλιση της ειρήνης με όρους ευνοϊκούς για τη Ρωσία και τους συμμάχους της.
Δηλώσεις του Πεσκόφ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξήγησε ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα χρήσης πυρηνικών όπλων σε περίπτωση επίθεσης με συμβατικά μέσα, είτε εναντίον της είτε εναντίον της Λευκορωσίας, εφόσον προκύπτει κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία ή την εδαφική τους ακεραιότητα.
«Το έγγραφο αναφέρει ότι οποιαδήποτε χρήση μη πυρηνικών πυραύλων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, εάν υποστηρίζεται από πυρηνικό κράτος όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επίθεση από μη πυρηνικό κράτος με τη βοήθεια ενός πυρηνικού κράτους», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Αντιδράσεις
Η ανανέωση του διατάγματος Πούτιν έρχεται σε μια περίοδο έντονης στρατιωτικής κλιμάκωσης, προκαλώντας ανησυχίες για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. Η Μόσχα συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η πυρηνική της στρατηγική είναι αμυντική, ενώ οι διεθνείς αντιδράσεις αναμένεται να ενταθούν.