22/11/2024

Αν βάζει τελείες στο chat πρόσεξε! Μπορεί να είναι ψυχοπαθής

0

Δείγμα ψυχασθένειας αποτελεί η χρήση τελείας στα μηνύματα που ανταλλάζουμε μέσω chat, σύμφωνα με νέα έρευνα του Binghamton University που «παγώνει» τα δάχτυλα όσων τη διαβάζουν.

Οι ερευνητές εξηγούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, ότι όταν κάποιος χρησιμοποιεί τελεία στο τέλος μονολεκτικών μηνυμάτων ή ανολοκλήρωτων προτάσεων –όπως, «στείλε να δω.», «lol.», «ναι αμέ.»- είναι πολύ πιθανό να είναι ψεύτης ή, ακόμα χειρότερα, ψυχασθενής. Εξαιρούνται, φυσικά, οι γονείς μας που πιάνουν πρώτη φορά smartphone στα χέρια τους.

Από την άλλη πλευρά, όσοι κλείνουν τις προτάσεις τους με θαυμαστικό –όπως, «τέλειο!», ελπίζω να είσαι εσύ!», «έλα να πάμε!»- είναι πιο ειλικρινείς και συναισθηματικοί, αναφέρει η έρευνα.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια, Celia Klin, τα μηνύματα που ανταλλάζουμε όταν κάνουμε chatting δεν υπακούν στους κανόνες της γραμματικής και δεν μας βοηθούν να καταλάβουμε τα πραγματικά αισθήματα του συνομιλητή μας, σε αντίθεση με μια συζήτηση τετ-α-τετ. Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε τα μηνύματα με βάση τα emoticons (εικονίδια), τα σημεία στίξης και άλλες ιδιαιτερότητες στο γραπτό λόγο του συνομιλητή μας.

Πόσες φορές δεν έχουμε καταλάβει τη διάθεση των φίλων μας από τον τρόπο που γράφουν στο skype, το what’s up ή στο chat του Facebook; Αμέσως αναγνωρίζουμε τα σημάδια της «κακής» τους διάθεσης, του εκνευρισμού, ακόμη και της ειρωνείας τους, από την ταχύτητα με την οποία γράφουν, τα emoticons που χρησιμοποιούν ή τις παύσεις ανάμεσα στα μηνύματά τους.

Τις ιδιαιτερότητες του instant messaging, τη νέα αυτή επικοινωνία «που περνά μέσα από τον υπολογιστή», έρχεται να αναδείξει η βρετανική έρευνα. «Μήπως ήρθε η ώρα να διακρίνουμε τις λεπτές αποχρώσεις της διαδικτυακής επικοινωνίας και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένους κανόνες;», διερωτάται η βρετανική εφημερίδα.

Ο Guardian προτείνει, μάλιστα, να ξεκινήσουμε με τις «ποινές» που θα επιβάλλονται σε όσους δεν χρησιμοποιούν σωστά το κινητό ή τον υπολογιστή τους με αποτέλεσμα να εκνευρίζουν τους συνομιλητές τους.

Για παράδειγμα, όσοι αφήνουν φωνητικά μηνύματα να τιμωρούνται με έξι εβδομάδες κοινωνικής εργασίας, ενω όσοι «συλλαμβάνονται» να κάνουν το σπαστικό γράψιμο-σβήσιμο (…) στο iMessage και στο τέλος να μην γράφουν τίποτα, να καθαρίζουν για ένα μήνα τους δρόμους στο Δήμο τους. Σοβαρές ποινές πρέπει να υποστούν και όσοι απαντούν σε μακροσκελή μηνύματα (άνω των 20 λέξεων) με ένα σκέτο «ok».

Φυσικά, το project της ποινικοποίησης του chatting βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία διαβούλευσης και πάσα πρόταση είναι… δεκτή.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *