23/11/2024

Αέριο γέλιου. Το επικίνδυνο ακίνδυνο ναρκωτικό που δεν θεωρείται ναρκωτικό

0

Το αέριο γέλιου τα τελευταία χρόνια αποτελεί μάστιγα τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό, αφού όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι το χρησιμοποιούν ως ουσία που προκαλεί «ευθυμία». Πρωτοεμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία  για να αντικαταστήσει τα βαριά και παράνομα ναρκωτικά.

Λίγες μόνες εισπνοές από το «εύθυμο» αυτό φάρμακο αρκούν για να ανεβάσουν τη διάθεση όποιου το χρησιμοποιεί.

Με αφορμή την κατάσχεση 550 αμπουλών στο λιμάνι της Ζακύνθου την περασμένη Δευτέρα ειδικοί από το Γενικό Χημείο του Κράτους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επεσήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής:

Το υποξείδιο του αζώτου (Ν2Ο, Πρωτοξείδιο του αζώτου, Νιτρώδες οξείδιο) το οποίο αναφέρεται και ως «αέριο γέλιου» ή «ιλαρυντικό αέριο» (laughing gas, Hippy Crack), είναι ένα άχρωμο, άφλεκτο και σταθερό αέριο με μια πολύ ελαφριά γλυκιά οσμή και γεύση.

Οι προβλεπόμενες χρήσεις του είναι ενδεικτικά:

Ως αναισθητικό και αναλγητικό.

Ως πρόσθετο τροφίμων (Ε942).

Ως οξειδωτικό: για την αύξηση της ισχύος της μηχανής αγωνιστικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, αναμιγνυόμενο με το εισαγόμενο στη μηχανή καύσιμο.

Χρήση για ψυχαγωγικούς σκοπούς με επικίνδυνες επιπτώσεις

Οι ευφορικές ιδιότητες του υποξειδίου του αζώτου, έχουν οδηγήσει από πολύ νωρίς στη χρήση του για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Το αέριο διοχετεύεται σε μπαλόνια, από όπου και εισπνέεται από τον χρήστη. Υπό το πρόσχημα της πώλησης ανταλλακτικών φυσίγγων για συστήματα διανομής κρέμας σαντιγί, διακινούνται στο εμπόριο ανταλλακτικά- φύσιγγες για χρήστες υποξειδίου του αζώτου για σκοπούς διασκέδασης.

Το υποξείδιο του αζώτου είναι ασφυξιογόνο αέριο, καθώς εκτοπίζει το οξυγόνο στην περίπτωση διαρροής του σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η εισπνοή του αερίου γέλιου ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχή της αρτηριακής πίεσης, ζάλη, κεφαλαλγία, ναυτία και έμετο, καθώς και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ίδιου του χρήστη.

Αξίζει, ενδεικτικά, να θυμίσουμε αληθινό περιστατικό κατά το οποίο 18χρονη στην Κρήτη νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση λόγω εισπνοής του εν λόγω αερίου.

Επισημαίνεται ότι το υποξείδιο του αζώτου δεν υπάγεται στις εθνικές διατάξεις περί ναρκωτικών.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *