17/07/2024

Χάστε βάρος με σύμμαχο… τα εντερικά μικρόβια!

0

Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά μπορούμε να καίμε θερμίδες και να χάνουμε βάρος ακόμα και στον ύπνο μας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο eBiomedicine.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, με επικεφαλής τον Δρ Τζον Κιρμπι, ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι διαθέτουν μια ομάδα μικροβίων στο γαστρεντερικό τους σύστημα που προάγει την καύση των θερμίδων κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση της ρισπεριδόνης, μιας δραστικής ουσίας που χορηγείται για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών (διπολική διαταραχή, αυτισμό και σχιζοφρένεια), και στον τρόπο που αυτή επιδρά στο βάρος των ασθενών.

Σε προηγούμενη μελέτη ο Δρ Κιρμπι είχε διαπιστώσει ότι οι ασθενείς που έπαιρναν ρισπεριδόνη μακροπρόθεσμα έπαιρναν βάρος λόγω μιας σημαντικής αλλαγή στην σύσταση του εντερικού μικροβιωματός τους.

Στη νέα έρευνα, θέλησε να εξηγήσει πως η επαγόμενη από τη ρισπεριδόνη αλλαγή στο μικροβίωμα του εντέρου προκαλεί αύξηση του βάρους. Παρατήρησε λοιπόν μελετώντας ποντίκια ότι η ουσία συντελούσε σε επιπλέον 2,5 γραμμάρια αύξηση του βάρους, δηλαδή σχεδόν 10% της συνολικής σωματικής μάζας, σε διάστημα δύο μηνών. Επίσης, η ρισπεριδόνη τροποποιούσε την βακτηριακή σύσταση του μικροβιώματος των πειραματόζωων.

Το τροποποιημένο μικροβίωμα προκαλούσε 16% μείωση του μεταβολικού ρυθμού σε ανάπαυση, γεγονός που συντελούσε σε αύξηση του βάρους. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 13 κιλά ετήσια αύξηση του βάρους για τους ανθρώπους.

«Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι βακτήρια του εντέρου ευθύνονται για την καύση των θερμίδων, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Και μέσω της παρούσας μελέτης έχουμε πλέον εντοπίσει έναν μηχανισμό για να αλλάξουμε το μικροβίωμα που προκαλεί αύξηση βάρους» εξηγεί ο Δρ Κιρμπι.

Οι ερευνητές στη συνέχεια θέλησαν να αποδείξουν ότι η αλλαγή το μικροβίωμα είναι όντως υπεύθυνη γα την αλλαγή στον μεταβολικό ρυθμό και την αύξηση του βάρους. Μετέφεραν μικροβίωμα από τα ποντίκια που είχαν πάρει ρισπεριδόνη σε άλλα πειραματόζωα και συνέβη το ίδιο.

Παρατήρησαν επιπλέον ότι η μεταφορά ενός και μόνο βακτηριοφάγου (είδος ιού που μολύνει το εντερικό μικροβίωμα) αρκούσε για να μειώσει τον μεταβολικό ρυθμό ανάπαυσης και να προκαλέσει αύξηση του βάρους στη δεύτερη ομάδα των ποντικιών.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *