23/05/2024

Φάτε κράνο (lingonberry) για να μην παχύνετε μετά τις λιπαρές τροφές

2

Φάτε κράνο (lingonberry) για να μην παχύνετε μετά τις λιπαρές τροφές

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Ακούγεται σαν όνειρο, όμως είναι δυνατό να τρώμε σοκολάτες και πίτσα όλη μέρα χωρίς να πάρουμε κιλά! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λουντ στη Σουηδία ανακάλυψαν ένα υπερ-σνακ που κρατά μακριά τα κιλά όταν καταναλώνουμε τροφές με πολλά λιπαρά.

Ονομάζεται θαμνόμουρο ή κόκκινο μύρτιλλο (lingonberry ή cowberry) και οι δοκιμές έδειξαν ότι μπορούσε να αποτρέψει το επιπρόσθετο βάρος σε ποντίκια που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Το φρούτο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις σκανδιναβικές χώρες και μπορεί επίσης να μειώσει τη χοληστερόλη και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Η ερευνητική ομάδα έδωσε στα ποντίκια οκτώ διαφορετικά είδη μούρων: lingonberry, bilberry, βατόμουρο, crowberry, blackberry, δαμάσκηνο, blackcurrant και acai berry.

Μετά από τρεις μήνες, η ομάδα του κόκκινου μύρτιλλου είχε τα καλύτερα αποτελέσματα με μεγάλη διαφορά. Μάλιστα τα ποντίκια δεν είχαν πάρει περισσότερο βάρος από τα ποντίκια που κατανάλωναν τροφές με λίγα λιπαρά.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης δεν είναι σε καμία περίπτωση δικαιολογία να μην προσέχουμε τη διατροφή μας. Τα οφέλη του κόκκινου μύρτιλλου πιθανότατα οφείλονται στις πολυφαινόλες που περιέχει, αναφέρει η σχετική μελέτη.

Το επόμενο βήμα θα είναι να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά του φρούτου στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα κόκκινα μύρτιλλα ευδοκιμούν στη Βόρεια Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, όμως καλλιεργούνται και σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ.

 

 Πηγή: gr.news.yahoo.com

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

2 thoughts on “Φάτε κράνο (lingonberry) για να μην παχύνετε μετά τις λιπαρές τροφές

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *