18/07/2024

Τρεις αλήθειες που δεν γνωρίζετε για τον στοματικό έρωτα

0

Απλές συμβουλές για ανεπανάληπτο σεξ1. Ο στοματικός έρωτας συνδέεται με τον καρκίνο του λάρυγγα.

Δεν είναι το στοματικό σεξ, που προκαλεί καρκίνο, αλλά ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο κατά τη διάρκεια του σεξ, συμπεριλαμβανομένου και του στοματικού σεξ.

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένοι τύπο καρκίνου του στοματοφάρυγγα (το μεσαίο μέρος του λαιμού) και τις αμυγδαλές προκλήθηκε πιθανώς από έναν ορισμένο τύπο των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Ο HPV είναι κοινός ιός , αλλά δεν προκαλεί πάντα καρκίνο. Αν δεν εκτίθεστε στον ιό κατά τη διάρκεια του στοματικού έρωτα, δεν βρίσκεστε σε κίνδυνο να νοσήσετε.
Σύμφωνα με το ‘American Cancer Society’ οι υποδείξεις του συνδέσμου μεταξύ του HPV και του καρκίνου του στοματοφάρυγγα ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Παρατηρήθηκε δε, ότι η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που νόσησε κυμαίνονταν στην ηλικία των 40 – 50. Τα άτομα αυτά δεν κάπνιζαν ούτε έπιναν, ενώ σε προηγούμενες δεκαετίες αυτός ο τύπος καρκίνου παρουσιαζόταν συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα που κάπνιζαν και έπιναν σε μεγάλο βαθμό.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να χρησιμοποιούν προηγμένα τεστ DNA για να βρουν τον ιό HPV τύπου 16 , σε πολλές από αυτές τις νεότερες μορφές καρκίνου.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The New England Journal of Medicine» το 2007 διαπιστώθηκε ότι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν με καρκίνο του στοματοφάρυγγα άτομα τα οποία είχαν στοματικό σεξ με τουλάχιστον έξι διαφορετικούς εταίρους. Η ‘υπογραφή’ του DNA του HPV τύπου 16 παρατηρήθηκε σε άτομα τα οποία είχαν πολλαπλές επαφές με στοματικό έρωτα.

Είναι ακόμα ασαφές πόσοι άνθρωποι λαμβάνουν λοιμώξεις HPV με το στοματικό σεξ, ή πόσοι από αυτούς ακόμα επίσης λαμβάνουν τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα,

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να έχουν τον ιό HPV. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις με βάση το φύλο,

Οι γιατροί γνωρίζουν, ωστόσο, ότι οι στοματοφαρυγγικοί καρκίνοι που προκαλούνται από τον ιό HPV είναι πιο εύκολο να θεραπευτούν από τις μορφές καρκίνου που προκαλούνται από παράγοντες όπως το κάπνισμα και το ποτό.

2. Ο στοματικός έρωτας βελτιώνει κάποιες σχέσεις ενηλίκων και κάποιες τις αποδυναμώνει.

Μεταξύ των ενηλίκων, ο στοματικός έρωτας προκαλεί άγχος για ορισμένα ζευγάρια και ενισχύει την οικειότητα άλλα. Το ‘άγχος’ για το στοματικό σεξ συχνά έχει να κάνει με τις ανησυχίες που αφορούν την ατομική υγιεινή.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αγχώνονται σχετικά με τις επιδόσεις τους και με το αν μπορούν ευχαριστήσουν το σύντροφο τους. Για άλλους η διαδικασία του στοματικού έρωτα υποδηλώνει υποταγή. Αντίθετα κάποιοι άλλοι, βιώνουν το στοματικό σεξ ως “ενισχυτικό σχέσης” .

3. Το απροστάτευτο στοματικό σεξ είναι κοινό, αλλά έχει κινδύνους.

Πολλά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), συμπεριλαμβανομένου του HIV, έρπητα, σύφιλη, γονόρροια, HPV, και ιογενής ηπατίτιδα μπορεί να μεταφερθεί μέσω του στοματικού σεξ.

Οι κίνδυνοι εξαρτώνται από πολλά διαφορετικά πράγματα, όπως πόσους ερωτικούς συντρόφους έχετε και το φύλο σας,

Τα μέτρα προφύλαξης που μπορείτε να πάρετε μειώνουν τον κίνδυνο του κολλήσετε κάποιο ΣΜΝ..

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν προστασία για στοματικό σεξ.

Αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν από το στόμα. Ή αν το κάνουν, αγνοούν τους κινδύνους για την υγεία και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό έως επικίνδυνο.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *