Το πιο κεραυνοβολημένο σημείο της γης.Πάνω από 1.200.000 κεραυνοί πέφτουν εκεί κάθε χρόνο (VIDEO)

0

Το πιο κεραυνοβολημένο σημείο της γης.Πάνω από 1.200.000 κεραυνοί πέφτουν εκεί κάθε χρόνο (VIDEO)

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

imageΑν νομίζατε ότι τα σύννεφα με τους ασταμάτητους κεραυνούς υπάρχουν μόνο πάνω από στοιχειωμένα κάστρα σε ταινίες τρόμου, ήρθε η ώρα να αλλάξετε γνώμη.

Η περιοχή…
Κατατούμπο στη Βενεζουέλα είναι το πιο κεραυνοβολημένο σημείο στον πλανήτη με 1.200.000 κεραυνούς κάθε χρόνο.
Εκεί που ο ποταμός Κατατούμπο συναντά τη λίμνη Μαρακαΐμπο, μαίνεται η Relámpago del Catatumbo, ή «αιώνια καταιγίδα», ένα θαυμαστό φυσικό φαινόμενο που μαίνεται στον ουρανό για έως και 160 νύχτες τον χρόνο.Μετρώντας περίπου 260 κεραυνούς ανά ώρα πρόκειται για ένα μοναδικό γεγονός που χρησιμοποιείται για αιώνες από τους ναυτικούς της Καραϊβικής στην εποχή της αποικιοκρατίας, οι οποίοι του έδωσαν το ψευδώνυμο «Ο φάρος Κατατούμπο»
Μάλιστα, οι λάμψεις εμφανίζονται σε μια ποικιλία από εντυπωσιακά χρώματα, κόκκινο, πορτοκαλί, μπλε και μωβ, λόγω της παρουσίας των διαφόρων ποσοτήτων των σωματιδίων σκόνης ή υδρατμών στην ατμόσφαιρα.
Παρά τη φήμη του, λίγα είναι πραγματικά γνωστά για τους ακριβείς μηχανισμούς πίσω από αυτό το φαινόμενο. Η αρχαία φυλή των Γιούκπα, μια κοινότητα ιθαγενών που ακόμα και σήμερα ζει και στις δύο πλευρές των συνόρων μεταξύ της Κολομβίας και της Βενεζουέλας, πιστεύει ότι η αστραπή ενεργοποιείται όταν οι πυγολαμπίδες που αντιμετωπίζουν προγονικά πνεύματα. Ελαφρώς πιο σύγχρονες ιδέες ρίχνουν ευθύνες στην τοπογραφία της περιοχής, πλούσια σε μεθάνιο και ουράνιο.
Η τοπογραφία της περιοχής είναι μοναδική επειδή τα βουνά κλείνουν τη λίμνη Μαρακαΐμπο από τρεις πλευρές. Όταν ο ζεστός, υγρός αέρας από την Καραϊβική ρέει στη λεκάνη Μαρακαΐμπο από τη μόνη πλευρά που είναι απαλλαγμένη από βουνά, συγκρούεται με τον ψυχρό αέρα από τις Άνδεις και ωθείται προς τα πάνω. Ο ατμός στη συνέχεια συμπυκνώνεται σχηματίζοντας σύννεφα που παρέχουν ηλεκτρισμό και, τελικά, κεραυνούς. Η όλη διαδικασία τροφοδοτείται από τη συνεχή παροχή θερμού, υγρού αέρα στη λεκάνη που προκύπτει από την εξάτμιση της λίμνης από τον καυτό Ήλιο του Ισημερινού.
Πηγή : planet-greece

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *