«Προστατευμένοι» θα πρέπει να αισθάνονται πλέον οι χρήστες ναρκωτικών, καθώς έπειτα από παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δημιουργήθηκε τιμοκατάλογος πώλησης για όλα τα ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη, το χασίς, η ηρωίνη κ.ά.
Αν και προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι ο Αρειος Πάγος σε συνεργασία με τη Δίωξη Ναρκωτικών συνέταξαν λίστα με ενδεικτικές τιμές πώλησης των ναρκωτικών, ο λόγος είναι -σύμφωνα με τον νομοθέτη- να διευκολυνθεί η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία.
Κι αυτό γιατί τα δικαστήρια κρίνουν τους κατηγορούμενους για υποθέσεις ναρκωτικών βάσει του «προσδοκώμενου οφέλους» που εκτιμάται ότι θα αποκόμιζαν. Υπολογίζεται δηλαδή το οικονομικό όφελος που θα έχουν οι δράστες από την παράνομη πώληση των ναρκωτικών και επιβάλλονται οι ποινές.
Σύμφωνα με το criminal.ethemis.gr, με τη διάταξη του άρθρου 23 παρ.2 του ν.4139/2013, το ζήτημα της βαρύτητας της απειλούμενης ποινής ρυθμίζεται σε σχέση με δύο στοιχεία: την κατ’ επάγγελμα διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και το προσδοκώμενο όφελος του δράστη. Ως όριο του ύψους του ποσού του προσδοκώμενου οφέλους, τίθεται το ποσό των 75.000 ευρώ για την ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση του εδ. β’ της παρ. 2 άρθρου 23 ν.4139/2013.
Δηλαδή, αν ο δράστης εμπλέκεται σε υπόθεση που υπολογίζεται πως το οικονομικό όφελος ξεπερνά τις 75.000 ευρώ, τότε οι ποινές είναι μεγαλύτερες, ακόμη και ισόβια, ενώ αν είναι μικρότερο το ποσό, η ποινή είναι μικρότερη.
Στις 7 Μαΐου 2013, λοιπόν, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έστειλε έγγραφο προς την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) και στο οποίο υπογράμμιζε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι αστυνομικοί που καλούνταν ως μάρτυρες στα δικαστήρια, στις καταθέσεις τους είχαν μεγάλες αποκλίσεις, αναφορικά με τις εκτιμήσεις του για τον υπολογισμό του «προσδοκώμενου οφέλους του δράστη».
Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι αποτέλεσμα των αποκλίσεων αυτών είναι να επιβάλλουν τα δικαστήρια ποινές δυσανάλογα αυστηρές ή επιεικείς σε σχέση με τη βαρύτητα του εγκλήματος.
Ενιαία αντιμετώπιση
Ως εκ τούτου κρίθηκε απαραίτητο, για την ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος, κατά τον σχηματισμό της δικογραφίας, στο πλαίσιο της προανάκρισης, να προσδιορίζεται σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο αυτό μέγεθος.
Η Δίωξη Ναρκωτικών απάντησε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με πίνακα ενδεικτικών τιμών των ναρκωτικών ουσιών, ο οποίος απεστάλη και στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας. Αστυνομικοί και νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν στο «Εθνος» ατυχέστατη τη νομοθετική πρόβλεψη. «Δεν μπορεί να καθοριστεί το προσδοκώμενο όφελος με ευκολία. Αλλο είναι το προσδοκώμενο όφελος ενός ανθρώπου στην πιάτσα κι άλλο ενός ανθρώπου που προσδοκά από μία συγκεκριμένη ποσότητα ναρκωτικών να βγάλει συγκεκριμένο οικονομικό όφελος», λένε αστυνομικές πηγές.
To παράδοξο
Σε έναν έμπορο ναρκωτικών που θα προμηθεύσει με 1 κιλό κοκαΐνη έναν «ντίλερ» στην τιμή των 45.000 ευρώ θα του επιβληθεί μικρότερη ποινή απ’ ό,τι στον ντίλερ που θα το πουλήσει γραμμάριο-γραμμάριο και θα βγάλει 80.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο πίνακας τιμών δεν αποτελεί δεσμευτικό έγγραφο και πρόκειται για ενδεικτικές τιμές.