Ταγαράς και Σταματόπουλος παρουσίασαν το αναπτυξιακό εργαλείο που τίθεται σε εφαρμογή

0

Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Σικυωνίων: Ταγαράς και Σταματόπουλος παρουσίασαν το αναπτυξιακό εργαλείο που τίθεται σε εφαρμογή

H παρουσίαση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Σικυωνίων ως μοχλού ανάπτυξης της περιοχής και η καθοριστικής σημασίας σπουδαιότητα του έργου, ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κιάτου, το πρωί της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου 2023.

Στην κατάμεστη αίθουσα, οι παρευρισκόμενοι πολίτες είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γεύση για το έργο και τα πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη που μπορούν να αντληθούν από αυτό. Την εισήγηση για το έργο έκανε ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κ. Νίκος Ταγαράς, ενώ σύντομες τοποθετήσεις έκαναν ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός και εκπρόσωποι της μελετήτριας εταιρείας που εξήγησαν όσο καλύτερα μπορούσαν τις παραμέτρους και τις προεκτάσεις του έργου.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δήμαρχος Σικυωνίων κ. Σπύρος Σταματόπουλος, ο οποίος στην εναρκτήρια ομιλία του και αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στην μεγάλη σπουδαιότητα του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, στο οποίο όπως εξήγησε στηρίζεται όλη η αναπτυξιακή πολιτική του δήμου. Επιπλέον, έκανε σύντομη αναφορά στην αγαστή συνεργασία με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, αλλά και στο σύνολο των έργων ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιούνται στον δήμο Σικυωνίων, ως απόρροια αυτής της συνεργασίας.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων μίλησε για τα μεγάλα έργα της αγροτικής οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία πάνω από 20 αγροτικές κοινότητες του δήμου επωφελούνται από την ολοκλήρωσή τους, αλλά και για τις χρηματοδοτήσεις σημαντικών έργων όπως τα εξωτερικά υδραγωγεία Φενεού και η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμούκαι η επεξεργασία των λυμάτων για την διάθεση του νερού για αρδευτικούς σκοπούς. Ακόμη αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο των δικτύων άρδευσης που θα καλύπτουν 6.000 στρέμματα σε όλη την περιοχή των κοινοτήτων Κιάτου, Μουλκίου και Βασιλικού. Στο έργο της διαχείριση βιοαποβλήτων. Στην υδροδότηση της Κοινότητας Διμηνιού, έργο το οποίο ολοκληρώθηκε σε χρονικό διάστημα λιγότερο των έξι μηνών και φέρει την υπογραφή του Νίκου Ταγαρά. Αλλά και στο έργο της κατασκευής της γέφυρας στο Μεσινό, το οποίο όπως ανέφερε είχε βαλτώσει, αλλά το πρόβλημα ξεπεράστηκε με την βοήθεια του υφυπουργού και το έργο συμβασιοποιήθηκε.

Σε όλα τα παραπάνω έργα, όπως σημείωσε ο Σπύρος Σταματόπουλος η συμβολή του Νίκου Ταγαρά ήταν καθοριστική.

Ο δήμαρχος Σικυωνίων δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα έργα που έχουν υποβληθεί προς ένταξη για χρηματοδότηση και αφορούν σε:

Άλλες εννέα προτάσεις για αρδευτικά δίκτυα που θα καλύψουν πάνω από 15 αγροτικές κοινότητες του δήμου και στις τρεις δημοτικές ενότητες, συνολικού προϋπολογισμού 17,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τρία υδατοφράγματα στις δημοτικές ενότητες του δήμου Σικυωνίων, τα οποία θα θεραπεύσουν σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη νερού και το πρόβλημα της άρδευσης των καλλιεργειών με το οποίο έχουν ήδη έρθει αντιμέτωποι οι αγρότες της περιοχής.

Ο Νίκος Ταγαράς στην εισήγησή  του αναφέρθηκε διεξοδικά στην μεγάλη σημασία του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου ως εργαλείου ανάπτυξης της κάθε περιοχής, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι «υποχρέωσή μας να λύνουμε προβλήματα στον τόπο μας» και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Σικυωνίων για την άριστη και δημιουργική συνεργασία που έχουν. Όπως εξήγησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο στην πραγματικότητα βάζει τάξη στον χώρο, όχι μόνο στην πόλη αλλά και στα χωριά με σκοπό να είναι γνωστό σε όλους, ποιες εγκαταστάσεις μπορούν να γίνουν και σε ποια θέση, διευκολύνοντας έτσι την ισόρροπη και πράσινη ανάπτυξη του τόπου.

Στην διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν αρκετοί εκ των παριστάμενων, που έθεσαν ερωτήματα στα οποία εν συντομία απάντησε ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ Νίκος Ταγαράς στο τέλος της εκδήλωσης, παραπέμποντας επιπλέον στην διαβούλευση που θα γίνει με την τοπική κοινωνία και τους φορείς κατά την διάρκεια εκπόνησης της μελέτης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι αντιπεριφερειάρχεςΧάρης Βυτινιώτης, Γιώργος Οικονόμου και Αναστάσιος Γκιολής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Τάκης Λουζιώτης, ο δημοτικός σύμβουλος Ξυλοκάστρου Σπύρος Καραβάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου Τάκης Κολοβίνος καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων καθώς και πλήθος κόσμου.

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση του δημάρχου Σικυωνίων, Σπύρου Σταματόπουλου, στο παρακάτω λινκ:

https://youtu.be/yFTqTaC_zWs

Και την εισήγηση του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Νίκου Ταγαρά, στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://youtu.be/MmmnHOWsC3Q

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *