25/06/2024

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ για τη Λευκή Νύχτα και την επέκταση του ωραρίου

0

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ

       Ο σύλλογος μας είναι ενάντια σε ενέργειες όπως «Λευκές Νύχτες» , δουλειά την Κυριακή , παράταση του ωραρίου. Αυτές οι ενέργειες λειτουργούν σαν όχημα για την κατάργηση του σταθερού ωραρίου, την καθιέρωση της εργασίας-λάστιχο που εξοντώνει όχι μόνο τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα, αλλά και τους μικρούς εμπόρους που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια.

     Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τις υπηρεσίες  αφού έχουν υποστεί τη συρρίκνωση του μεροκάματου, τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, την απλήρωτη εργασία, τα ωράρια λάστιχο, τη φοροληστεία, δηλαδή έναν κυκεώνα αντιλαϊκών, αντεργατικών μέτρων που τους ρημάζει τη ζωή, δέχτηκαν το τελειωτικό χτύπημα από την προηγούμενη κυβέρνηση και τα μονοπώλια που αποφάσισαν την κατάργηση της Κυριακής αργίας και άνοιξαν το δρόμο στις λεγόμενες λευκές νύχτες.                                                                                                                      Η κατάργηση της Κυριακής αργίας σε συνδυασμό με την εκ περιτροπής εργασία, τον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας, το σπαστό ωράριο, το ωρομίσθιο, τη μερική απασχόληση οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους σε απόλυτη εξαθλίωση με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή τους ζωή, στην προσωπική τους ζωή, στο δικαίωμα να έχουμε ελεύθερο χρόνο για μας, για τα παιδιά μας, για την ξεκούρασή μας, για τη στοιχειώδη αναπαραγωγή της εργατικής μας δύναμης.

      Αυτές οι πρωτοβουλίες ευνοούν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, πλήττοντας τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους. Οι τελευταίοι στραγγαλίζονται οικονομικά από την πολιτική της ΕΕ που ακολουθούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τη βαριά φορολογία, τα χαράτσια και όλες τις ρυθμίσεις προς όφελος των μονοπωλίων. Για τα άδεια μαγαζιά και τις μηδενικές καθημερινές εισπράξεις των μικρών αυτοαπασχολούμενων δεν ευθύνεται το ωράριο, αλλά οι άδειες τσέπες της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, η ανεργία, η απληρωσιά και οι απολύσεις.

Κοροϊδεύει τον λαό όποιος υποστηρίζει ότι με ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές, ότι με την παράταση του ωραρίου, οι έμποροι θα αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα προβλήματα, τα χρέη και την αναδουλειά.

Είναι  υποκρισία  από τη μία να χύνονται κροκοδείλια δάκρυα για την άσχημη κατάσταση των μικρών επαγγελματιών, ενώ από την άλλη είναι να χειροκροτούντην πολιτική που ακολουθείται και υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας σε βάρος των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων, της πολιτικής που συνθλίβει εργαζόμενους και  μικρούς εμπόρους.

Η ποιότητα της ζωής εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο καθώς η αντιλαϊκή πολιτική και τα νέα μέτρα δεν έχουν τελειωμό.

Μόνο ο κοινός αγώνας εργαζομένων και μικρεμπόρων, εργατών και λαϊκών στρωμάτων μπορεί να βάλει φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική που μας θέλει να ζούμε  σαν δούλοι τον 21ο αιώνα.  

Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα, με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.
Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο – 5ήμερο – 40ωρο, με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

το Δ.Σ.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *