27/07/2024

Στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας γιορτάζοντας την Ημέρα της Νίκης 9 Μαΐου

0

Στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας γιορτάζοντας την Ημέρα της Νίκης 9 Μαΐου

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το
Парад в честь 68-й годовщины Великой ПобедыΗ Ρωσία εορτάζει σήμερα την Ημέρα της Νίκης στον πόλεμο κατά της φασιστικής Γερμανίας 1941-1945. Κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης ένοπλης σύγκρουσης στην ιστορία της ανθρωπότητας τα σοβιετικά στρατεύματα συνέτριψαν πάνω από 600 μεραρχίες της φασιστικής Γερμανίας και των συμμάχων της.

Οι σοβιετικοί μαχητές με νικηφόρες μάχες πέρασαν από το Σταλινγκράντ ως το Βερολίνο, απελευθερώνοντας από τους φασίστες κατακτητές την μισή Ευρώπη. Η Πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της φασιστικής Γερμανίας υπογράφτηκε στις 8 Μαΐου στις 22 και 43 λεπτά, ώρα κεντρικής Ευρώπης ή στις 9 Μαΐου στις  12  και 43 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ώρα Μόσχας. Για αυτό τον λόγο ακριβώς η Ημέρα του τέλους του πολέμου στην Ευρώπη εορτάζεται στις 8 Μαΐου. Στη Ρωσία εορτάζουν  την Ημέρα της Νίκης με στρατιωτικές παρελάσεις και άλλες επίσημες εκδηλώσεις.

Σήμερα στην Κόκκινη Πλατεία πραγματοποιήθηκε η παρέλαση προς τιμήν της 9ης Μαΐου.

Δείτε εδώ ολόκληρη την παρέλαση

Στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας άρχισε η στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 68ης επετείου της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Η παρέλαση ξεκίνησε στις 10:00 με μια τελετουργική είσοδο της σημαίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Λάβαρου της Νίκης.

Στον εορτασμό έλαβαν μέρος πάνω από 11 χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικοί των μονάδων και σχηματισμών των ενόπλων δυνάμεων και άλλες δυνάμεις ασφαλείας, ευέλπιδες των στρατιωτικών σχολών.

Το Γενικό Πρόσταγμα της παρέλασης είχε ο Αρχηγός του Στρατού Συνταγματάρχης Vladimir Chirkin. Έλαβε τον χαιρετισμό ο υπουργός Άμυνας Στρατηγός Sergei Shoigu.

Στην κεντρική εξέδρα βρισκόταν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντιεβ, οι Βετεράνοι πολέμου, πολλοί ξένοι επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων του αντιχιτλερικού συνασπισμού.

Στην παρέλαση έλαβαν μέρος ο στρατιωτικός εξοπλισμός των Χερσαίων Δυνάμεων, οι στρατηγικές δυνάμεις πυραύλων, Ναυτικό, Αεροπορία Άμυνας. Το πέρασμα των θωρακισμένων που εκτάθηκε για πάνω από ένα μίλι διήρκεσε περίπου 12 λεπτά.

Από νωρίς το πρωί, Μοσχοβίτες και επισκέπτες ξεχύθηκαν στο κέντρο της πόλης για να δουν την παρέλαση και να συγχαρούν τους Βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την Ημέρα της Νίκης.

Σήμερα η Ρωσία γιορτάζει την επέτειο της Μεγάλης Νίκης. 68 χρόνια πριν έπεσαν οι τελευταίες βολές του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (όπως αποκαλούν στη Ρωσία τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο).
Η 9η Μαΐου 1945 ήταν μια μέρα μεγάλου θριάμβου του Σοβιετικού λαού, ο οποίος σταμάτησε την ισχυρή μηχανή του Βέρμαχτ, και έφερε καταστροφικό πλήγμα στον ναζισμό. Ο Πόλεμος άφησε εκατομμύρια ακρωτηριασμένες ζωές, και πήρε μαζί του έναν τεράστιο αριθμό ζωών. Η Σοβιετική Ένωση είχε τις μεγαλύτερες απώλειες, σχεδόν 27 εκατομμύρια ανθρώπους.  Γι’ αυτό η 9η Μαΐου λέγεται “γιορτή με δάκρυα στα μάτια”, στη γιορτή αυτή ενώθηκαν δάκρυα και λύπη με το μεγαλείο και τη λάμψη των παράσημων και τα δάκρυα των βετεράνων.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *