16/06/2024

Στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζει η Παναγία η Γιάτρισσα και πλήθος πιστών σπεύδει να προσκυνήσει

0

Στις 8 Σεπτεμβρίου εορτάζεται με μεγαλοπρέπεια η χάρη της Παναγίας της Γιάτρισσας και σήμερα – παραμονή γίνεται η περιφορά της εικόνας με πιστούς να προσέρχονται από όλη την Ελλάδα. Ήδη πλήθος πιστών έσπευσε να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας με ευλάβεια και πως να μην το κάνει εξάλλου, αφού η Παναγία η Γιάτρισσα αγγίζει την πιο βαθιά ανάγκη των ανθρώπων για υγεία! Η Παναγία μας που δεν μας χαλάει χατήρι ότι καλό κι αν της ζητήσουμε και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να την τιμήσουμε με ένα κεράκι και φυσικά με την ενάρετη ζωή μας ξεπερνώντας τα πάθη μας και προσευχόμενοι σε εκείνη.

Ας μάθουμε λίγα περισσότερα για την ιστορία του Ιερού Ναού της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι και τη θαυματουργή εικόνα της.
Στο κέντρο της πόλης του Λουτρακίου προβάλλει επιβλητικά ο ναός της Παναγίας της Γιάτρισσας, της Μεγαλόχαρης, ως ακλόνητος στυλοβάτης της πίστης των κατοίκων.

Στο εσωτερικό του φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που έχει σπουδαία καταγωγή και ιστορία.

Η εικόνα ανήκε σε κάποια γυναίκα που ονομαζόταν Μαρία και η οποία από το 1920 συνήθιζε να επισκέπτεται το Λουτράκι για τις καλοκαιρινές της διακοπές και να μένει στο σπίτι της γερόντισσας Μαρίας Σώκου.

Σε ένα από τα ταξίδια της δώρισε στη σπιτονοικοκυρά και φίλη της μία εικόνα της Παναγίας, που είχε φέρει από τα Ιεροσόλυμα. Η εικόνα, διαστάσεων 0,57Χ0,49μ, απεικόνιζε τη Μεγαλόχαρη σε νεαρή ηλικία να κρατάει το θείο βρέφος. Η Μαρία πέθανε, όπως είχε προμαντέψει, είκοσι μέρες αφότου είχε παραδώσει την εικόνα και η Μαρία Σώκου φύλαξε το πολύτιμο δώρο της προσφέροντας ελπίδα και παρηγοριά σε όσους ζητούσαν τη βοήθεια της Παναγίας. Αμέτρητα ήταν τα θαύματα που πραγματοποιήθηκαν τότε και η φήμη της εικόνας γρήγορα εξαπλώθηκε και έξω από το Λουτράκι.

Το 1928 θεμελιώθηκε μία πρώτη εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία, όμως αποδείχθηκε μικρή για τους πιστούς και έτσι το 1960 κτίστηκε μία νέα, μεγαλύτερη.

Ο καινούριος ναός, που διατηρείται μέχρι σήμερα, είναι μία τρίκλιτη βασιλική με οκτάπλευρο τρούλο. Περιλαμβάνει το ξύλινο τέμπλο και το ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι της παλιάς εκκλησίας του 1928.

Χρόνια Πολλά σε όλους μας!

Βοήθειά μας η Μεγαλόχαρη!

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *