Στη Σουηδία η παιδεία είναι δωρεάν και για όλη τη ζωή

0

«Στη Σουηδία δεν νιώθεις ποτέ την ηλικία σου. Έχουμε ένα μαγικό, αόρατο κουμπί που γράφει Start Over, ξεκίνα ξανά. Πας στο πανεπιστήμιο και θα δεις έναν φοιτητή στα 60 του. Αυτή η εικόνα δεν κάνει σε κανέναν εντύπωση, είναι κάτι συνηθισμένο. Η εκπαίδευση είναι δωρεάν και μονίμως κάτι μαθαίνουμε. Ένας γιατρός στα 45 του μπορεί να γίνει προγραμματιστής. Τέσσερις μέρες μπορείς να δουλεύεις σε μία δουλειά και κάθε Παρασκευή σε μία άλλη» λέει η Jenny Berthling από τον δημοτικό οργανισμό για την προβολή της Στοκχόλμης

Κάθε ταξίδι στη Σκανδιναβία είναι μία μοναδική εμπειρία, όχι τόσο για την επαφή με το πανέμορφο τοπίο, όσο για τη γνωριμία με έναν νέο τρόπο ζωής που διαφέρει σε πολλά σημεία από τον δικό μας. Η Σουηδία, ειδικά, είναι μία χώρα που παρά τον μικρό πληθυσμό της (μόλις 10 εκατομμύρια) έχει καταφέρει να αναχθεί σε παγκόσμια ηγετική δύναμη όσον αφορά την καινοτομία και έχει βγάλει επιχειρήσεις-κολοσσούς όπως Spotify, Skype, H&M, Ikea.

Οι ίδιοι οι Σουηδοί αγαπούν να μιλούν για τη χώρα τους και για όλα όσα την κάνουν να ξεχωρίζει, νιώθουν δε πάντα την ευθύνη να μεταφέρουν όποιες γνώσεις έχουν και ό,τι καλό κάνουν, στους ξένους που επισκέπτονται τη χώρα, θεωρώντας ότι έτσι κάνουν τη διαφορά. Μόνοι τους, γνωρίζουν ότι είναι πολύ λίγοι για να κάνουν τη διαφορά. Μεταδίδοντας όμως το καλό παράδειγμα, πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει το θαύμα.

Ένα λοιπόν από τα πολλά ωραία πράγματα που έχουν στη Σουηδία είναι και το αόρατο κουμπί «Start Over». Η Jenny Berthling από τον δημοτικό οργανισμό που ασχολείται με την προβολή της Στοκχόλμης και τις επενδύσεις στην πόλη εξήγησε σχετικά: «Στη Σουηδία δεν νιώθεις ποτέ την ηλικία σου, δεν νιώθεις μεγάλος για κάτι. Έχουμε ένα μαγικό, αόρατο κουμπί που γράφει Start Over, ξεκίνα ξανά. Εδώ μπορείς να γίνεις αυτό που θέλεις, όποτε θέλεις. Για παράδειγμα, ένας προγραμματιστής στην ηλικία των 55 ετών, αν θελήσει να μάθει Τεχνητή Νοημοσύνη, δεν θα δυσκολευτεί να αφήσει τη δουλειά του. Η ίδια η δουλειά του θα τον σπρώξει να πάει στο πανεπιστήμιο και να επιστρέψει με περισσότερα εφόδια μετά».

Αντίστοιχο παράδειγμα και η Anna, η οποία επί 25 χρόνια δούλευε ως μεσίτρια. Λίγο πριν μπει στα 55 της, συνειδητοποίησε ότι αυτό που ήθελε πάντα να κάνει ήταν να γράφει, έτσι πήγε στο πανεπιστήμιο και σπούδασε Δημοσιογραφία. Σήμερα εργάζεται ως συντάκτρια σε μεγάλη σουηδική εφημερίδα.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *