10/12/2024

Στη διάθεση των ΗΠΑ και ευρωπαϊκά προσωπικά δεδομένα;

0

Στη διάθεση των ΗΠΑ και ευρωπαϊκά προσωπικά δεδομένα;

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το
Ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες της χώρας του όσον αφορά το εύρος των παρακολουθήσεων μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου, όπως την Google, την Apple και το Facebook, στην Ευρώπη επικρατεί έντονος προβληματισμός για την ασφάλεια των δικτύων. Στη Γερμανία πολλοί φοβούνται ότι οι πρακτικές της NSA αφορούν και τους Ευρωπαίους. Ο Τίλο Βάιχερτ, εντεταλμένος του ομόσπονδου κρατιδίου του Σλέσβιχ-Χολστάιν για την προστασία των δεδομένων, δεν κρύβει την ανησυχία του, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της Ουάσιγκτον.

«Πράγματι, τα στοιχεία που αναρτούμε στο διαδίκτυο αποθηκεύονται και από τους διακομιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπό την έννοια αυτή είναι δικαιολογημένος ο φόβος μας ότι οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας χρησιμοποιούν και τα δικά μας διαδικτυακά δεδομένα για τους δικούς τους σκοπούς, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κλπ. Δεν γνωρίζουμε, όμως, σε ποιο βαθμό οι αμερικανικές αρχές έχουν πρόσβαση και σε γερμανικές εταιρείες. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι στις ΗΠΑ υπάρχει η νομική βάση για κάτι τέτοιο. Είναι ο νόμος περί μυστικών υπηρεσιών και ο νόμος περί ασφαλείας, ο λεγόμενος Patriot Act», επισημαίνει ο Τίλο Βάιχερτ.

Προσβάσιμες οι μηχανές αναζήτησης

Πρόσβαση στις αμερικανικές εταιρείες έχουν ούτως ή άλλως οι αμερικανικές αρχές. Και όπως λέει ο γερμανός αξιωματούχος, «έχουν πρόσβαση σε οτιδήποτε είναι αποθηκευμένο». Οι αναζητήσεις των χρηστών στην Google επί παραδείγματι είναι κατά 100% προσβάσιμες για τις υπηρεσίες ασφαλείας. «Το FBI και οι μυστικές υπηρεσίες NSA και CIA μπορούν να αποκτήσουν και να αξιοποιήσουν τα εν λόγω στοιχεία», λέει ο Τίλο Βάιχερτ. Και αυτό σημαίνει ότι οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας έχουν τη δυνατότητα άντλησης γερμανικών δεδομένων χωρίς να είναι υποχρεωμένες να ζητήσουν την άδεια από τις αντίστοιχες γερμανικές αρχές. «Αυτό είναι απολύτως σωστό. Οι αμερικανικές αρχές μπορούν να ζητήσουν αποθηκευμένα δεδομένα από τις αμερικανικές εταιρείες Yahoo, Microsoft, Amazon, Facebook και Google και να τα χρησιμοποιήσουν για σκοπούς που σχετίζονται με τις δραστηριότητες μυστικών υπηρεσιών», τονίζει ο κ. Βάιχερτ.

Ο γερμανός ειδικός υπενθυμίζει ότι στη Γερμανία, οι αρχές δεν επιτρέπεται να έχουν τέτοιου είδους δραστηριότητα. Δεν το επιτρέπει η γερμανική νομοθεσία και υπάρχει και σχετική απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο γερμανικές εταιρείες με παραρτήματα στις ΗΠΑ να δεχθούν πιέσεις από τις αμερικανικές αρχές και να εξαναγκαστούν να επιτρέψουν πρόσβαση στα δεδομένα τους. Ο Τίλο Βάιχερτ θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να υιοθετήσει η Ουάσιγκτον την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων.

Πηγή: skai.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *