Όπως αποδείχθηκε, οι δύο γυναίκες από την Βουλγαρία κατανάλωσαν φασολάκια τα οποία είχαν κονσερβοποιήσει μόνες τους. Δεν φαντάζονταν όμως ότι μία σπιτική κονσέρβα, θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές τους αφού σύμφωνα με τους ειδικούς μια λάθος συντήρηση προϊόντος μπορεί να παράγει το πιο δυνατό δηλητήριο που υπάρχει στη φύση και να γεννήσει την θανατηφόρα νόσο της Αλλαντίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεσημέρι της Δευτέρας, μάνα και κόρη κατανάλωσαν πράσινα φασολάκια που είχαν στον κήπο του σπιτιού τους και στη συνέχεια τα κονσερβοποίησαν. Μετά από λίγες ώρες παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας του Κιάτου, όπου οι γιατροί δεν κατάφεραν παρά τις προσπάθειες ανάνηψης, να σώσουν την κόρη και κατέληξε. Η μητέρα μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου και διαπιστώθηκε ότι εκτός από δηλητηρίαση νοσούσε με κορωνοϊό. Αμέσως διασωληνώθηκε λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της όπου και παραμένει σε σταθερή αλλά κρίσιμη κατάσταση.

Οι εξετάσεις αποκάλυψαν το βακτήριο, το οποίο κρυβόταν μέσα στα φασολάκια που είναι ικανό να παράγει τοξίνη που ένα μόλις γραμμάριο μπορεί να σκοτώσει δέκα εκατομμύρια ανθρώπους. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι διαταραχές σε όραση, κατάποση, ομιλία όπως επίσης τάση για εμετό, παράλυση και επιτίθεται σε καρδιά, πνεύμονες που επιφέρει ασφυξία που οδηγεί σε θάνατο.

Οι σπιτικές κονσέρβες φρούτων και λαχανικών είναι πολύ επικίνδυνες διότι εάν δεν παρασκευαστούν πολύ προσεκτικά και κάτω από ειδικές συνθήκες αποστείρωσης λόγω του ότι οι θερμοκρασίες βρασμού που μπορούμε να πετύχουμε στο σπίτι δεν είναι ικανές να σκοτώσουν το βακτήριο, αφού χρειάζονται 121 βαθμοί για 15 λεπτά, που είναι αδύνατο σε συμβατική κουζίνα.

Το λάθος που έκαναν μάνα και κόρη είναι ότι προσπάθησαν να φτιάξουν κονσέρβες με φασολάκια που δεν είναι όξινα λαχανικά, όπως οι ντομάτες και στη συνέχεια απλά τις έβαλαν στο ντουλάπι, με αποτέλεσμα να βοηθήσουν να αναπτυχθεί το βακτήριο. Επίσης το λάθος είναι ότι όταν τους παρουσιάστηκαν τα συμπτώματα, δεν πήγαν άμεσα στο Νοσοκομείο ώστε να τους δοθεί το αντίδοτο που είναι η αντιτοξίνη.

Την υπόθεση των δύο γυναικών διερευνά το τμήμα Κιάτου ενώ οι τοξικολογικές εξετάσεις της 46χρονης θα ρίξουν περισσότερο φως.