Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του Τάσου Κουράκη, συντονιστή Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και υποψηφίου βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, για την αναφορά του βιβλίου της ιστορίας της τέχνης της Γ΄Λυκείου στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Όπως αναφέρει ο κ. Κουράκης, το βιβλίο υιοθετεί επί της ουσίας τα βασικά επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου!

«Το βασικό επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου, ότι “καλύτερα που τα Μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονται στο Λονδίνο διότι τα βλέπει περισσότερος κόσμος” υιοθετεί το βιβλίο της Ιστορίας της Τέχνης της Γ’ Λυκείου, το οποίο αναφέρει : “Όμως με την μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αγγλία από το Λόρδο Έλγιν, το 1806, για πρώτη φορά οι καλλιτέχνες των Ευρωπαϊκών Χωρών μπόρεσαν να δουν και να θαυμάσουν από κοντά έργα της ακμής της Ελληνικής γλυπτικής”» επισημαίνει ο κ. Κουράκης.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «αδιανόητο να διδάσκονται οι μαθητές ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα “μεταφέρθηκαν”» και προσθέτει: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα – τα οποία δεν είναι σκέτα “μάρμαρα” αλλά έργα γλυπτικής τέχνης ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής αξίας- αποσπάστηκαν βιαίως από το Μνημείο τους, καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη “μεταφορά” τους και εν κατακλείδι εκλάπησαν από το Λόρδο Έλγιν, ο οποίος τα μεταχειρίστηκε σαν προσωπικά του λάφυρα. Είναι πράγματι αυτός ο τρόπος με τον οποίο θα διδάξουμε στους μαθητές μας το σεβασμό στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς; Έτσι θα διαχειριστούμε τον Πολιτισμό μας;».

Τέλος, ο κ. Κουράκης καλεί τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο «να διορθώσει άμεσα την συγκεκριμένη παράγραφο, η οποία πληγώνει την ιστορική και πολιτιστική συνείδηση όλων των Ελλήνων πολιτών και υπονομεύει σημαντικά το αίτημα της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκεί όπου πραγματικά ανήκουν».

Λοβέρδος: Τερατώδης η αναφορά, θα αποσυρθεί το βιβλίο!

Εξ απήνης φαίνεται ότι πιάστηκε για το συγκεκριμένο θέμα ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δε δίστασε πάντως να χαρακτηρίσει την αναφορά του βιβλίου «τερατώδη» και να τονίσει ότι έδωσε εντολή οι εκπαιδευτικοί να τοποθετούν το θέμα στις σωστές του διαστάσεις κατά τη διδασκαλία του μαθήματος.

«Πρόκειται για τερατώδη διατύπωση! Είναι βιβλίο που εκδόθηκε το 2003. Έδωσα εντολή στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), να προχωρήσει άμεσα στην αποστολή πρότασης προς την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για οδηγίες διδασκαλίας, ώστε οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα Ιστορία της Τέχνης της Γ’ Λυκείου να δίνουν τις ορθές πληροφορίες προς τους μαθητές» ξεκαθάρισε με ανάρτηση του στο facebook ο υπουργός Παιδείας.
aafgr.jpg

Όπως ξεκαθάρισε, «το βιβλίο θα αποσυρθεί την επόμενη σχολική χρονιά».