Π. Τατούλης: “Απαλλάσσουμε την Πελοπόννησο από τα δυσβάσταχτα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου”

«Απαλλάσσουμε την Πελοπόννησο από τα δυσβάσταχτα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την παράδοση από την Περιφέρεια στο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου 55 αποκατεστημένων ΧΑΔΑ την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016, παρουσία του Προεδρεύοντος Αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ, Δημάρχου Ευρώτα κ. Ιωάννη Γρυπιώτη, του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ, Δημάρχου Πύλου – Νέστορος, κ. Δημητρίου Καφαντάρη, της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη κας Κωνσταντίνας Νικολάκου και του Περιφερειακού Συμβούλου Αρκαδίας κ. Γεωργίου Μπακούρη.Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε την επιτυχή ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου αυτού έργου «εξαιρετική στιγμή για την αυτοδιοίκηση στην Πελοπόννησο» και σημείωσε ότι, παρά τα ασφυκτικά χρονικά όρια και τα γραφειοκρατικά προβλήματα του Υπουργείου, ολοκληρώσαμε μέσα σε ένα χρόνο με επιτυχία ένα σχέδιο που λίγοι το πίστεψαν, πολλοί το πολέμησαν και πλέον όλοι αποδέχονται.
Ο κ. Τατούλης, αφού ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα αποδοθούν και άλλοι αποκατεστημένοι ΧΑΔΑ στο ΦΟΔΣΑ, ο οποίος είναι ο δικαιούχος για την περαιτέρω χρήση των χώρων αυτών, ενημέρωσε τα μέλη του ΦΟΔΣΑ για την «πανηγυρική υποδοχή της επίτευξης αυτού του στόχου από τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοπόννησος 2014 – 2020».

Ανεξάρτητα από τη θετική επίπτωση στην ποιότητα του περιβάλλοντος, στη δημόσια υγεία και στο προφίλ της Πελοποννήσου, ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι Δήμοι θα ανακουφιστούν κατά 6 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση από τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε επίσης στη μεθοδική και σταδιακή μετατροπή της Πελοποννήσου σε Πράσινη Περιφέρεια της αειφορίας, αφού επίκειται σε σύντομο χρονικό διάστημα η υπογραφή της σύμβασης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούνται σημαντικά έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων, αλλά και εξασφαλίζουμε τους απαραίτητους πόρους για την εφαρμογή πολιτικών ανακύκλωσης.

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αποδοθεί αποκατεστημένο το σύνολο των ΧΑΔΑ που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας και τόνισε ότι οι Δημοτικές αρχές δεν θα πρέπει πλέον σε καμία περίπτωση να επιτρέψουν να εμφανιστούν νέοι ΧΑΔΑ.

Ο Περιφερειάρχης εξήρε το έργο της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας και της Προέδρου της κας Νικολάκου, καθώς με την εξαιρετική διοίκηση του έργου πέτυχαν να υπερβούν αντιξοότητες και γραφειοκρατικές δυσκολίες μέσα σε ασφυκτικά χρονικά όρια.

Ο Αντιπρόεδρος και Προεδρεύων του ΦΟΔΣΑ κ. Γρυπιώτης στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και πρόσθεσε ότι θα πρέπει από δω και πέρα οι τοπικές κοινωνίες να μεριμνήσουν για την επαναχρησιμοποίηση των χώρων αυτών.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ κ. Καφαντάρης αναφέρθηκε στη σημαντική αυτή στιγμή και έκανε λόγο για ιστορική πολιτική πράξη σε ότι αφορά τη συνεργασία της Περιφέρειας και των Δήμων. Εξέφρασε τη χαρά του γιατί ένα μεγάλο και δύσκολο πρόβλημα δεκαετιών λύθηκε επιτυχώς και τόνισε ότι «αναμένουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων όπως έχει εγκριθεί».

Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου μίλησε για το έργο αυτό ως ένα από τα σημαντικότερα για την Πελοπόννησο και το χαρακτήρισε απόδειξη «ότι μπορούμε να κάνουμε μεγάλα έργα και να μετατρέψουμε την Πελοπόννησο από δακτυλοδεικτούμενη βρώμικη Περιφέρεια σε πρότυπο αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος».

Πηγή

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.