Πολύτιμο γυμνό: 157,2 εκατ. δολάρια για ένα γυμνό του Μοντιλιάνι

0

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πίνακα του ζωγράφου βάσει των διαστάσεών του (146 εκατοστά πλάτος επί 89 εκατοστά ύψος). Το έργο ανήκει σε μια σειρά με 22 γυμνά από τα οποία είναι το μοναδικό που παρουσιάζει όλο το μοντέλο, από την κορυφή έως τα νύχια. Εννέα γυμνά μεταξύ αυτών βρίσκονται ακόμη σε χέρια ιδιωτών συλλεκτών 

Ο Αμεντέο Μοντιλιάνι είναι ιερό δισκοπότηρο για συλλέκτες. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στην πρόσφατη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s όπου πίνακας του ιταλού Μοντιλιάνι πωλήθηκε αντί 157,2 εκατομμυρίων δολαρίων και έγινε ο τέταρτος πιο ακριβός πίνακας που πωλείται σε δημοπρασία.

Ο πίνακας “Nu couche” δεν κατέρριψε το ρεκόρ για έργο του πιο Παρισινού από τους ιταλούς ζωγράφους, το οποίο καταγράφηκε τον Νοέμβριο του 2015 από ένα άλλο “Ξαπλωμένο γυμνό” που πωλήθηκε από τον Κρίστις αντί 170,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η τιμή εκκίνησης ήταν 125 εκατομμύρια δολάρια στη χθεσινή πώληση, η οποία καλυπτόταν από εγγύηση ύψους που ο οίκος Σόθμπις αρνήθηκε να ανακοινώσει. Οι προσφορές ήταν μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού και όλες από ιδιώτες συλλέκτες που μετείχαν τηλεφωνικά. Το ποσό ανήλθε τελικά στα 139 εκατομμύρια δολάρια με τελική τιμή τα 157,2 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένων εξόδων και προμηθειών. Ο Sotheby’s αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του αγοραστή.

Σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της δημοπρασίας, ο Σάιμον Σο, ο συνεπικεφαλής του τμήματος Ιμπρεσιονισμού και Μοντέρνας Τέχνης του οίκου δημοπρασιών, χαιρέτισε τη “νέα σημαντική στιγμή” στην ιστορία του Σόθμπις.

Ουδέποτε ο συγκεκριμένος οίκος δημοπρασιών, που ιδρύθηκε το 1744, είχε πουλήσει ένα έργο σε αυτή την τιμή.

Ο πίνακας του 1917 μόλις που ξεπέρασε το ποσό των 150 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε αποτιμηθεί και ήταν η υψηλότερη εκτίμηση που είχε ανακοινωθεί ποτέ για έργο που βγαίνει στο σφυρί από όλους τους οίκους δημοπρασιών.

Για τον Σάιμον Σο, η πώληση αυτή αντανακλά την κριτική και εμπορική επανεκτίμηση ενός έργου του Μοντιλιάνι (1884-1920), ο οποίος πέθανε σε ηλικία 35 ετών από επιπλοκές μηνιγγίτιδας. Υπογράμμισε ακόμη, ότι πριν από μόλις πέντε χρόνια το ρεκόρ για έργο του ιταλού καλλιτέχνη ήταν 42 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας του παρουσίασης σε δημοπρασία το 2003 το “Ξαπλωμένο γυμνό” που πωλήθηκε χθες είχε κατακυρωθεί αντί 26,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πίνακας ήταν το καλύτερο κομμάτι των εαρινών πωλήσεων στη Νέα Υόρκη και κατά πολύ αποδοτικότερο σε σχέση με το “Κορίτσι με το πανέρι με τα λουλούδια” του Πάμπλο Πικάσο που πωλήθηκε 115 εκατομμύρια δολάρια από τον οίκο Christie’s κατά τη διάρκεια της πώλησης της συλλογής Ροκφέλερ.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *