19/04/2024

Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας: Ο χορός του Γιαρέντη τη Δευτέρα του Πάσχα [Video]

0

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας αναβίωσε το έθιμο του χορού του Γιαρέντη, τη Δευτέρα του Πάσχα, με ιδιαίτερη επιτυχία, από πλευράς διοργάνωσης. Όπως αναφέρει ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματα του, οι ρίζες του εθίμου χάνονται στα βάθη των αιώνων. Στα χρόνια της σκλαβιάς σταμάτησε και ξεκίνησε πάλι το 1830. 

Ο Γιαρέντης είναι ένας συρτός χορός, που λαμβάνει χώρα στις δύο εκκλησίες του χωριού.
Η διαδικασία αυτή δήλωνε την ανάγκη των κατοίκων για αγάπη και συμφιλίωση μεταξύ των δύο ενοριών. Επίσης σαν έθιμο έχει αναγνωριστεί ευρωπαϊκά ως προς την γνησιότητα του.

Παρόντες ο Αντιδήμαρχος κ. Τάσος Σακελλαρίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Τοπικής Κοινότητας Λουτρακίου-Περαχώρας κ.κ. Στάθης Συλαϊδής και Μιχάλης Κλεπετσάνης, εκπρόσωποι από όλους τους Τοπικούς Συλλόγους, κάτοικοι της Περαχώρας και επισκέπτες.

Όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι, η προσέλευση τόσο Περαχωριτών όσο και επισκεπτών δεν ήταν η αναμενόμενη, παρότι οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την αναβίωση του εθίμου. Γεγονός που παρατηρήθηκε και στις αντίστοιχη εκδήλωση του προηγούμενου έτους.

Μετά το πέρας της λειτουργίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς και στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου, όλων των ηλικιών, με παραδοσιακές στολές, κάτοικοι της Περαχώρας και επισκέπτες, ξεκίνησαν το χορό του Γιαρέντη, με επικεφαλής τον Ιερέα της κάθε ενορίας, κάνοντας το σχήμα του Σταυρού μέσα στην εκκλησία.

Στη συνέχεια, οι χορευτές των δύο ενοριών συναντήθηκαν στην πλατεία των Ταξιαρχών, όπου χόρεψαν και τραγούδησαν όλοι μαζί.

Το γλέντι κορυφώθηκε με τα παραδοσιακά τραγούδια της ορχήστρας του Βαγγέλη Μπάνου, που συνοδεύτηκαν από ψητά αρνιά, πασχαλινά αυγά, κουλούρια και κρασί, που πρόσφεραν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας και χορηγοί.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές με την ευχή το χωριό μας, την επόμενη χρονιά, να αγκαλιάσει πιο ζεστά την αναβίωση του εθίμου, με την παρουσία του και τη συμμετοχή του στο χορό.
Πρότυπο προς μίμηση, η παρουσία της Μαρίνας Θώδη -μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας- η οποία, καίτοι διανύει τον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης της, ήταν παρούσα.
Επιπλέον επιβάλλεται μια οργανωμένη και συστηματική εκστρατεία προβολής του εθίμου, σε Ελλάδα και εξωτερικό, για την αύξηση της επισκεψιμότητας
Όταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει, όπως και οι άλλοι Σύλλογοι της Περαχώρας, μεμονωμένα ή από κοινούμε τους άλλους Συλλόγους του χωριού, τα μέλη των Συλλόγων αλλά και όλοι οι κάτοικοι, πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις τους, γιατί η ”ισχύς εν τη ενώσει”. Με αυτόν τον τρόπο οι Σύλλογοι μπορούν να συνεχίζουν το έργο τους και την αφιλοκερδή προσφορά τους, με περισσότερο ζήλο, αφού διαπιστώνουν ότι υπάρχει ανταπόκριση και συμπαράσταση. Γιατί η διατήρηση της παράδοσης του χωριού μας είναι υπόθεση όλων μας και όχι μόνο των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων.

 

Πηγή: karapanagos.blogspot.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *