Πες μας Μπενι πως μας μπαινει … η νεα εβδομαδα

0

Αμέσως μετά το τέλος της κυβερνητικής σύσκεψης ο υπουργός Οικονομίας, Ευάγγελος Βενιζέλος προέβη σε δηλώσεις λέγοντας πως επικρατεί μία ρευστή κατάσταση στην ευρωζώνη που ευνοεί τους κερδοσκόπους.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει με κάθε λεπτομέρεια τις δεσμεύσεις της και επεσήμανε ότι η χώρα ως έθνος πρέπει να πείσει. Παράλληλα αναφέρθηκε στη φημολογία των ημερών, λέγοντας ότι ο καθένας που λέει οτιδήποτε πρέπει να έχει συνείδηση ότι αυτά που λέει μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα κατά της χώρας.

Όπως υπογράμμισε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα το επόμενο διάστημα θα πρέπει να παρθούν τρεις καθοριστικές αποφάσεις:

– Διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει η χώρα προοδευτική και παραγωγική
– Επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων όπως αυτοί έχουν συμφωνηθεί μέσω του Μεσοπρόθεσμου
– Να υπάρξουν για πρώτη φορά πρωτογενή πλεονάσματα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα θα γίνει η εξειδίκευση των αποφάσεων της κυβερνητικής επιτροπής, λέγοντας πως μετά τη τηλεδιάσκεψη με την τρόικα θα ξανασυνεδριάσει η Κυβερνητική και θα εξειδικευτούν οι αποφάσεις. Δήλωσε μάλιστα πως για να πετύχουμε θα πρέπει να εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές που όλες περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο.

Επίθεση στον Σαμαρά

Χαρακτήρισε οδυνηρή έκπληξη την ομιλία του Σαμαρά στη ΔΕΘ, λέγοντας πως είναι πολύ δυσάρεστο να λέγονται πράγματα από τόσο επίσημα χείλια και τα οποία κοστίζουν στη χώρα μας. Όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς ήταν απόλυτα ενήμερος για όιλη την κατάσταση και στο Eurogroup και δήλωσε ότι πρέπει “να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και αποφασισμένοι”.
Με την τηλεδιάσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με των επικεφαλής της τρόικας ξεκινά ο νέος γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων για την έκτη δόση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.
Το κλίμα δυσπιστίας σχετικά με την απόδοση στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011 και του 2012 του ειδικού τέλους των ακινήτων που αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup στην Πολωνία (και τροφοδοτείται και από τις αντιδράσεις στο εγχώριο μέτωπο), σε συνδυασμό με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, διαμορφώνουν κλίμα αγωνίας για το επόμενο 20ήμερο, στο οποίο θα κριθεί η καταβολή της έκτης δόσης.

Αν και αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την καταβολή της δόσης, ωστόσο δεν παραγνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα είναι σκληρές, χωρίς να αποκλείουν τη λήψη και νέων μέτρων αν διαπιστωθεί ότι το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι επαρκές για την επίτευξη των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο.

Ενδεικτική του κλίματος και των προϋποθέσεων που θέτει η τρόικα για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου είναι επιστολή (email) του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Ηλία Πεντάζου προς τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς, στην οποία καταγράφονται τα μέτρα που ζητά η τρόικα να εφαρμοστούν άμεσα. Πρόκειται για 15 μέτρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η δραστική περικοπή συμβάσεων αορίστου χρόνους σε όλους τους φορείς του δημοσίου, η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης όπως και η άμεση προώθηση της εργασιακής εφεδρείας.

Αναλυτικά τα 15 μέτρα που περιλαμβάνονται στην επιστολή του γενικού γραμματεία δημοσιονομικής πολιτικής είναι τα ακόλουθα:

1. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την περικοπή συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου σε όλους τους φορείς του δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

2. Έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς και άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων για την εισαγωγή τους στην εφεδρεία.

3. Έκδοση υπουργιών αποφάσεων για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

4. Να νομοθετηθεί η παρακράτηση ως μέσο για τη συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης

5. Περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

6. Περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛΤΑ για τη διακίνηση του Τύπου και έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να νομοθετηθεί άμεσα.

7. Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το νομοθετικό καθεστώς στο δημόσιο με περικοπές σε αποζημιώσεις και υπερωρίες.

8. Πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων ως το 2015

9. Επανακαθορισμό των προστίμων για τα αυθαίρετα και άμεση ψήφιση του νέου Ρυθμιστικού.

10. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή συγχώνευση 35 Οργανισμών που περιγράφονται στο μεσοπρόθεσμο και το κλείσιμο επιπλέον 30.

11. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή συγχώνευση των : ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ.

12. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας που περνά υπό τον έλεγχο του κράτους.

13. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για α) τον καθορισμό όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων υγείας, β) υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε 16 ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας και γ) υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων για το leasing κλινών.

14. Νέο νόμο για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.

15. Νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και υπογραφή συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρίες για την άμεση εφαρμογή της όπως καθιέρωση ασφαλιστικής τιμής για τις φαρμακευτικές εταιρίες

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *