17/07/2024

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ” Την τύχη των ανθρώπων μας δεν την αφήνουμε στα χέρια κανενός”

0

image“Την τύχη των ανθρώπων μας δεν την αφήνουμε στα χέρια κανενός, αλλά αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια του έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και την έγκριση του προγράμματος διαχείρισης των εντόμων του γένους Culicoides φορέων του καταρροϊκού πυρετού, την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014.

«Μετά τη δική μας πολιτική πίεση υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση» τόνισε ο κ. Τατούλης, « τη στιγμή που βρισκόταν στο συρτάρι, όλοι ήταν αρνητικοί απέναντί της και ακόμα δεν είχε βγει το ΦΕΚ καθορισμού των αρμοδιοτήτων των νέων υπουργών. Η ΚΥΑ έχει υπογραφεί από το ΥΠΑΑΤ και το Υπουργείο Οικονομικών και εγκρίνει συμπληρωματικό πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε επίσης ότι “Δεν κρύψαμε το πρόβλημα, ούτε κρυφτήκαμε, αλλά βγήκαμε μπροστά σε μια δύσκολη περίοδο για την κτηνοτροφία, ιδίως στον οικονομικό τομέα. Είχαμε επίσης προβλέψει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασής μας με το ποσό των 500.000 για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σε έκτακτες περιπτώσεις όπως η διαχείριση των εντόμων φορέων του καταρροϊκού πυρετού”.

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για το θέμα στην έδρα της Περιφέρειας, αλλεπάλληλες συσκέψεις και ενημερωτικές ημερίδες στις Περιφερειακές Ενότητες και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας, του γενικού γραμματέα και των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και συμπλήρωσε ότι «Από την πρώτη στιγμή μάλιστα συνεννοήθηκα με τον κ. Υπουργό για την ενίσχυση των υπηρεσιών μας με ανθρώπινο δυναμικό και ήδη έχουν υπογραφεί οι προκηρύξεις. Από το Υπουργείο διεκδικήσαμε τη λήψη μέτρων για την αποζημίωση των θανόντων ζώων, για το ημερήσιο σιτηρέσιο των ζώων σε καραντίνα και για τη μετακίνηση των κοπαδιών που βρίσκονται σε καραντίνα, για το οποίο ήδη λάβαμε την άδεια».

Αναφερόμενος στο έργο των υπηρεσιών της Περιφέρειας, τις οποίες εξήρε, ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένα πειστήριο ότι η νόσος προϋπήρχε, όπως αποδεικνύουν οι έλεγχοι που τακτικά γίνονταν, και είναι ψέμα ότι εμείς αμελήσαμε. Οι υπηρεσίες μας είναι αυτές που εντόπισαν τη νόσο και αυτό οφείλεται στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητά τους. Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε υποψία κρούσματος τηρήθηκαν απόλυτα τα προβλεπόμενα της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας και μόλις επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα λήφθηκαν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα. Προσπαθήσαμε εξαρχής να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους επ’ ωφελεία της κτηνοτροφικής οικονομίας και όχι να επιδοθούμε σε ένα αλισβερίσι κομματικών επιδιώξεων».

«Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με επίμονη προσπάθεια πολλών ετών, αν τηρηθεί με αυστηρή πειθαρχία το πρόγραμμα, αλλιώς δεν θα αντιμετωπιστεί” δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και συμπλήρωσε ότι «Αποτελεί αναμφίβολα δύσκολο στοίχημα το οποίο θα το κερδίσουμε, όπως άλλωστε κάναμε με την ελονοσία και το πρόγραμμα δακοκτονίας».

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *