20/04/2024

Παραμένει μουσείο η Αγία Σοφία – απερρίφθη το αίτημα για τζαμί

0

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε σήμερα την προσφυγή του Συνδέσμου Διαρκών Βακουφίων, Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος, στην οποία υποστήριζε ότι η παραμονή της Αγίας Σοφίας ως Μουσείο και όχι τέμενος παραβιάζει την θρησκευτική ελευθερία του Συνδέσμου.

Το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή γιατί έκρινε ότι ο προσφυγών ήταν αναρμόδιος, χωρίς να εξετάσει το περιεχόμενο της προσφυγής. Σημειώνεται πως ο νόμος για τις προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, προβλέπει ότι για προσφυγή δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων, δηλαδή νομικών προσώπων, η πράξη για την οποία γίνεται η προσφυγή πρέπει να στρέφεται κατά των δικαιωμάτων του φορέα.

Ο εν λόγω Σύνδεσμος είχε για πρώτη φορά προσφύγει το 2004, με αίτησή του στην κυβέρνηση, ζητώντας ζητούσε την άρση της απόφασης με την οποία η Αγία Σοφία μετετράπη σε μουσείο. \
Όταν δεν έλαβε καμία απάντηση, το 2005, προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο και απέρριψε επίσης τότε την προσφυγή.
Ο Σύνδεσμος μετά από περίπου μια δεκαετία, όταν με νέο νόμο επετράπησαν στην Τουρκία οι προσωπικές προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το 2015 προσέφυγε σ’ αυτό υποστηρίζοντας πως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του σωματείου.

Online

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *