Παγκόσμιος ποδοσφαιρικός θρήνος: Πέθανε ο «βασιλιάς» Πελέ

0

Η μάχη ήταν άνιση. Ήταν ίσως ο μοναδικός αντίπαλος που δεν κατάφερε να ξεγελάσει με τα ποδοσφαιρικά του κόλπα. Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο Πελέ έφυγε από την ζωή σε ηλικία 82 ετών και ο ποδοσφαιρικός πλανήτης πενθεί την απώλεια του βασιλιά του.

Ο «βασιλιάς» νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Άλμπερτ Αϊνστάιν του Ρίο ντε Τζανέιρο, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ο οργανισμός του δεν ανταποκρινόταν στις θεραπείες που υποβαλλόταν για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μία λοίμωξη στο αναπνευστικό επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την υγεία του και ο Πελέ άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου 2022, κάνοντας φτωχότερο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ήρθε στον κόσμο στις 23 Οκτωβρίου του 1940 με έναν και μοναδικό προορισμό: να αλλάξει την μοίρα ενός ολόκληρου αθλήματος. Και το έκανε.

Κατέκτησε τρία Παγκόσμια Κύπελλα με την Εθνική Βραζιλίας (1958, 1962, 1970), κάτι που κανείς άλλος δεν έχει πετύχει ποτε, αλλά το κυριότερο: δημιούργησε τον μύθο της «σελεσάο», της ομάδας που έπαιζε πρώτα για το θέαμα και μετά για την ουσία, γεννώντας αμέτρητους φίλους σε όλο τον κόσμο.

Έμεινε πιστός στην αγαπημένη του Σάντος από το 1956 ως το 1974, όταν την εγκατέλειψε για να αγωνιστεί για δύο χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Cosmos της Νέας Υόρκης.

Σκόραρε 1282 γκολ στην καριέρα του, από τα οποία τα 77 ήρθαν στις 92 συμμετοχές του με την Εθνική Βραζιλίας.

Ξεπέρασε τα όρια του θρύλου, για πολλούς θεωρείται όχι απλά ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, αλλά ο κορυφαίος Βραζιλιάνος που γεννήθηκε ποτέ.

Ήταν αυτός που δημιούργησε τον μύθο της φανέλας με το «10» στην πλάτη, αυτός που εμπνεύστηκε ποδοσφαιρικές κινήσεις που δεν υπήρχαν μέχρι τότε, ο πρώτος ποδοσφαιριστής – υπεραθλητής.

Μία προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας που ξεπέρασε τα όρια του ίδιου του αθλήματος, που εξέλιξε το ποδόσφαιρο και το βοήθησε να εδραιωθεί ως ο παγκόσμιος βασιλιάς των σπορ.

Ο Πελέ “έφυγε” από τούτο τον κόσμο λίγο πριν φύγει το 2022, όμως η υστεροφημία του θα είναι αθάνατη εις τους αιώνας των αιώνων…

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *