15/01/2025

Πέθανε ο Χένρι Κίσινγκερ σε ηλικία 100 ετών

0

Πέθανε ο Χένρι Κίσινγκερ σε ηλικία 100 ετών

Ο Χένρι Κίσινγκερ, ο βραβευμένος με Νόμπελ ειρήνης διπλωμάτης των ΗΠΑ, πέθανε σε ηλικία 100 ετών.

Ο 56ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ απεβίωσε την Τετάρτη στην κατοικία του στο Κονέκτικατ σε ηλικία 100 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδρυμα που ίδρυσε ο νομπελίστας ειρήνης (1973) και φέρει το όνομά του.

Πέθανε ο Χένρι Κίσινγκερ σε ηλικία 100 ετών και ήταν ιστορική φυσιογνωμία της αμερικανικής διπλωματίας και βραβευμένος με Νόμπελ ειρήνης.

Ήταν ο 56ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και σύμφωνα με πληροφορίες πέθανε στο σπίτι του στο Κονέτικατ. Την ανακοίνωση του θανάτου εξέδωσε το ίδρυμά του (δείτε ΕΔΩ).

Ο Κίσιγκερ κατείχε μερικές από τις πιο σημαντικές θέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1968 έως το 1977, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Εξωτερικών του Νίξον. Χρησιμοποίησε φυσικά τη μυστική διπλωματία σε μια αναζήτηση συμβιβασμού, ιδιαίτερα στο Βιετνάμ και τη Μέση Ανατολή.

kissinger6 52a99
Η καριέρα του μαρτυρεί την κινητικότητα της αμερικανικής κοινωνίας όπου ένας Γερμανοεβραίος μετανάστης χωρίς πόρους κατάφερε να φτάσει στα ύψη της εξουσίας, μέχρι να γίνει ο πιο διάσημος διπλωμάτης στον κόσμο.

kissinger3 84dfd

Βραβείο Νόμπελ

Ο Κίσινγκερ γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1923 στο Fürth κοντά στη Νυρεμβέργη και ήταν ο πρώτος γιος μιας οικογένειας της οποίας ο πατέρας, Ludwig, ήταν δάσκαλος.

kissinger2 3b4ed

Ηταν αναμφίβολα συνώνυμο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970. Έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τη διευκόλυνση του τερματισμού της στρατιωτικής ανάμειξης των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ και του αποδίδεται επίσης η μυστική διπλωματία που βοήθησε τον Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον να ανοίξει την κομμουνιστική Κίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση, όπως τονίστηκε από την επίσκεψη του Νίξον στη χώρα το 1972.

kissinger4 95be1

Η τελευταία του συνέντευξη ήταν για τον πόλεμο στην Γάζα (12/10/2023)

Ο Χένρι Κίσινγκερ μίλησε πριν από λίγες βδομάδες στην Die Welt. Μετά το μακελειό της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, και ερωτηθείς πώς θα χειριζόταν την απειλή για τους ομήρους, ο Κίσινγκερ είπε: «Καθισμένος απ’ έξω, δεν μου είναι δυνατόν να δώσω μια πλήρη απάντηση».

Ειδικότερα, μιλώντας για την απειλή των ομήρων, ο Κίσινγκερ σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρξει κάποια ποινή, πρέπει να υπάρξει κάποιος σοβαρός περιορισμός της ικανότητάς τους να αναλάβουν τέτοιου είδους δράση».
Το πρώτο ένστικτο κάθε ηγέτη είναι να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί την ειρήνη, συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι η Χαμάς έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να κατευναστεί.

Η συνέντευξή του στον Döpfner ήρθε 50 χρόνια μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973, κατά τη διάρκεια του οποίου, ως υπουργός Εξωτερικών του Νίξον, έπαιξε ρόλο στη διαπραγμάτευση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Είπε ότι η τρέχουσα σύγκρουση «έχει τον κίνδυνο να κλιμακωθεί και να φέρει και άλλες αραβικές χώρες υπό την πίεση μέρους της κοινής γνώμης τους».

«Τότε, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ ήταν πιο ανοιχτός σε μια συμφωνία, ανοίγοντας το δρόμο για την παραχώρηση της Συρίας. Αλλά οι ηγέτες της Χαμάς δεν είναι ανοιχτοί σε κάτι τέτοιο και θα πρέπει να «αποκλειστούν από έναν πολιτικό ρόλο» τόνισε ο Κίσινγκερ.

Οι ενέργειες της Χαμάς, ανέφερε επίσης είναι απόδειξη ότι η ομάδα θέλει να «κινητοποιήσει τον αραβικό κόσμο εναντίον του Ισραήλ» και να τερματίσει κάθε προοπτική ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Ο Κίσινγκερ έκανε επίσης μια σύγκριση μεταξύ της επίθεσης της Χαμάς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι και οι δύο συγκρούσεις είναι «μια θεμελιώδης επίθεση στο διεθνές σύστημα».

«Ήταν σοβαρό λάθος να επιτρέψουμε σε τόσους πολλούς ανθρώπους με εντελώς διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία και αξίες, γιατί δημιουργεί μια ομάδα πίεσης σε κάθε χώρα που το κάνει αυτό», είπε ο 100χρονος πρώην κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης σε συνέντευξή του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Axel Springer, Mathias Döpfner για τη γερμανική Welt TV.

Κίσινγκερ για την Ευρώπη

Ερωτηθείς σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Κίσινγκερ τόνισε ότι θα πρέπει «να καταστήσει σαφές στις χώρες που σχεδιάζουν να εμπλακούν στη σύγκρουση ότι θα πληρώσουν το τίμημα για αυτό», καθώς ο πόλεμος θα επηρεάσει και την Ευρώπη, ενώ, ειδικά για τη Γερμανία, ανέφερε ότι «θα πρέπει να δώσει την άνευ όρων πολιτική στήριξή της στο Ισραήλ – εν ανάγκη και στρατιωτική».

Henry Kissinger, former Secretary of State dead at 100

Το 1973, έλαβε Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, για τις ενέργειες που πραγματοποίησε για την κατάπαυση του πυρός στον Πόλεμο του Βιετνάμ.

SYND 16/12/72 HENRY KISSINGER PRESS CONFERENCE ON PEACE IN VIETNAM

Επιπλέον, το 2002, διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 («Επιτροπή 9/11»), προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Ο Κίσινγκερ, θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες αλλά ταυτόχρονα και αμφιλεγόμενες φιγούρες της διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας κατά τον 20ο και τον 21ο αιώνα. Σύμφωνα με πολλούς μελετητές των Διεθνών Σχέσεων, η θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική και επιτυχημένη.

Ο σκοτεινός του ρόλος στο Κυπριακό

Όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, έλαβε χώρα μεταξύ άλλων η πολύνεκρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.

Όπως αποκαλύφτηκε σε εμπιστευτικά έγγραφα του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και του αμερικανικού Λευκού Οίκου, βασικός στόχος της πολιτικής του Κίσινγκερ στο Κυπριακό ήταν να ικανοποιηθεί η Τουρκία, την οποία θεωρούσε πιο σημαντική από την Ελλάδα ως σύμμαχο των ΗΠΑ

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *