27/07/2024

Ο Frank Swain μπορεί και ακούει τα αόρατα «κύματα» του WiFi

0

Ο Frank Swain μπορεί και ακούει τα αόρατα «κύματα» του WiFi

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Ο Frank Swain μπορεί και ακούει τα αόρατα «κύματα» του WiFiΟ Frank Swain μπορεί και ακούει τα αόρατα «κύματα» του WiFi εδώ και περίπου έναν μήνα. Μην πάει το μυαλό σας σε κάποιο μυστηριώδες, ραδιενεργό ατύχημα το οποίο τον μετέτρεψε σε άνθρωπο με βιονική ακοή.

Ο Άγγλος συγγραφέας τροποποίησε την λειτουργία ενός κοινού ακουστικού βαρηκοΐας έτσι ώστε να ακούει τον ήχο που παράγουν οι συχνότητες του ασύρματου internet. Με αυτό τον τρόπο ο ευφυής άντρας ακούει το WiFi όταν περνάει από ένα hotspot και γενικά απ’ όπου υπάρχει ασύρματο δίκτυο.

Διανύοντας τα 32, ο Swain έχει πρόβλημα ακοής από τότε που ήταν 20, ωστόσο αυτό δεν τον αποθάρρυνε από το να διοχετεύσει την δημιουργικότητά του σε ένα  πρότζεκτ που ονόμασε “Phantom Terrains” και ανέπτυξε με την βοήθεια του καλλιτέχνη και ηχολήπτη Daniel Jones. Το εν λόγω πόνημα έχει στόχο να αλλάξει την αντίληψη του κόσμου ως προς τα εξαρτήματα ακοής, τα οποία μπορούν να προσφέρουν μια νέα διάσταση ακοής στον χρήστη, πέρα από τα φυσιολογικά πλαίσια.

H ιδέα του Phantom Terrains προέκυψε όταν ο συγγραφέας ξεκίνησε να φοράει ακουστικό. «Συνειδητοποίησα ότι ο κόσμος δεν ακουγόταν όπως θα έπρεπε, ήταν τελείως διαφορετικός. Αυτό που άκουγα ήταν αυτό που ήθελε ο μικροϋπολογιστής του ακουστικού να ακούω. Ο θόρυβος της κίνησης στον δρόμο ήταν υποβαθμισμένος και γενικότερα δεν ήταν μια πιστή ηχητική αναπαραγωγή του περιβάλλοντος. Σκέφτηκα, γιατί μερικοί μηχανικοί να αποφασίζουν τι ακούω;».

Στη συνέχεια ο Swain συνεργάστηκε με τον Jones για να τον βοηθήσει στην υλοποίηση της ιδέας του. Η πλατφόρμα που επινόησαν οι δύο άνδρες χρησιμοποιεί έναν τροποποιημένο δέκτη Wi-Fi από iPhone, ο οποίος μπορεί και συλλέγει δεδομένα από κοντινά πεδία WiFi, εντοπίζοντας το router και ανιχνεύοντας την δύναμη και την απόσταση του σήματος.

Σύμφωνα με τον Swain, ενώ το smartphone μας δείχνει έναν μικρό αριθμό από τα δίκτυα τα οποία βρίσκονται κοντά μας, στην πραγματικότητα υπάρχουν δεκάδες από αυτά γύρω μας. Το τροποποιημένο ακουστικό μετασχηματίζει τα κύματα των ασύρματων δικτύων σε ήχους, ανάλογα με την απόσταση και την δύναμη του σήματος. Έτσι τα πιο αδύναμα κύματα ακούγονται σαν ένας διακριτικό ήχος (όπως π.χ σε έναν μετρητή Geiger) ενώ τα πιο ισχυρά ακούγονται σαν μια σύντομη επαναλαμβανόμενη μελωδία.

H oπτικοποιημένη διαδρομή των πεδιίων WiFi σε περιοχή του Λονδίνου, μέσα από τα...αυτιά του Frank Swain
H oπτικοποιημένη διαδρομή των πεδιίων WiFi σε περιοχή του Λονδίνου, μέσα από τα…αυτιά του Frank Swain

Στην ιστοσελίδα που βρίσκεται το πρότζεκτ του Swain μπορείτε να δείτε την οπτικοποιημένη περιήγηση του συγγραφέα σε μια περιοχή του Λονδίνου βάσει των ασύρματων δικτύων που συνάντησε, ενώ μπορείτε να ακούσετε και το αντίστοιχο ηχητικό απόσπασμα για να αντιληφθείτε πως…ακούγεται το WiFi.

Ο Swain «πάντρεψε» την παραπάνω τεχνολογία με ένα ζευγάρι Bluetooth ακουστικών βαρηκοΐας που βρίσκονται στο εμπόριο, έτσι ώστε να μπορούν να επωφεληθούν όλοι από την νέα αντίληψη ακοής του. Ο ίδιος σχεδιάζει να φοράει τα ειδικά ακουστικά για περίπου έξι εβδομάδες και θέλει να ταξιδέψει στην εξοχή, ώστε να διαπιστώσει πόσο μακριά χρειάζεται να φτάσει κάποιος για να «ξεφύγει από την παρουσία του Wi-Fi».

Με μια δόση εγωπάθειας, θεωρεί ότι η συσκευή του μπορεί να γίνει πιο επιτυχημένη από το Google Glass, βασίζοντας το σκεπτικό του σε δύο επιχειρήματα: πρώτον, ότι τα ακουστικά του είναι πολύ πιο διακριτικά από την συσκευή της Google. Δεύτερον και κυριότερο, η ακοή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια πολύ πιο ευρεία αίσθηση σε σχέση με τον όραση: «Με την όραση μπορείς να επικεντρωθείς σε ένα πράγμα κάθε φορά, ενώ στην ακοή μπορείς να ακούς 50 διαφορετικές συνομιλίες στον ίδιο χώρο και να εστιάσεις σε αυτή που σε ενδιαφέρει». Εσείς τι λέτε, να τον…ακούσουμε;

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *