Ο Μαραθώνιος της Ολυμπίας ένωσε τις πόλεις των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων

Spread the love

Ο Μαραθώνιος της Ολυμπίας διεξάγεται για δεύτερη χρονιά και εφέτος έγινε διεθνής καθώς στη διοργάνωση παίρνουν μέρος και 50 δρομείς από 10 ξένες χώρες.

Μια μεγάλη αθλητική γιορτή ενώνει από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα την Αρχαία Ολυμπία, τον Πύργο και την Αρχαία Ηλιδα. Πρόκειται για τον διεθνή μαραθώνιο της Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος διεξάγεται εις μνήμην του πρώτου νικητή μαραθωνίου δρόμου, Χαρίλαου Βασιλάκου. Χθες το βράδυ, στον Πύργο διεξήχθη ο νυχτερινός αγώνας και τα «φώτα» του αθλητισμού τοποθέτησαν, για λίγο, στο περιθώριο τους τόνους των σκουπιδιών που βρίσκονται στη γενέτειρα γη του Ολυμπισμού. Σήμερα θα διεξαχθούν οι παιδικοί αγώνες, ο ημιμαραθώνιος και ο μαραθώνιος όπου θα πάρουν μέρος εκατοντάδες δρομείς, ανάμεσα στους οποίος και η κάτοχος του ρεκόρ, Μαρία Πολύζου.

«Θα τρέξω στον μαραθώνιο. Δεν ήταν δυνατόν να βρεθώ στη γη της Ολυμπίας και να πάρω μέρος σε άλλο αγώνισμα. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα Ειρήνης στην ανθρωπότητα και εύχομαι η εκεχειρία να πάρει τη θέση των πολέμων και της βίας», υπογράμμισε η κορυφαία Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος, η οποία κατέχει από το 1998 το πανελλήνιο ρεκόρ στον μαραθώνιο.

Ο Μαραθώνιος της Ολυμπίας διεξάγεται για δεύτερη χρονιά και εφέτος έγινε διεθνής καθώς στη διοργάνωση παίρνουν μέρος και 50 δρομείς από 10 ξένες χώρες. Συνολικά, σε όλα τα αγωνίσματα έχουν δηλώσει συμμετοχή 1200 δρομείς. Μάλιστα, στα 12.000 χιλιόμετρα αγωνίστηκε και ο δισέγγονος τους ασημένιου Ολυμπιονίκης του 1896, ο Διονύσης Βασιλάκος. Αυτό, όμως, που «έκλεψε» την παράσταση ήταν ο νυχτερινός αγώνας του Πύργου όπου πήραν μέρος δρομείς από 5 έως 75 ετών ενώ έτρεξε μέχρι και ιερέας της περιοχής.

Η διοργάνωση αποτελεί μία «ένεση» για την οικονομία της περιοχής, σε μία εποχή με μειωμένη τουριστική κίνηση. Αυτό, όμως, που προβλημάτισε τους δρομείς και τους συνοδούς είναι οι τεράστιες… πυραμίδες με σκουπίδια που υπάρχουν κατά μήκος της εθνικής οδού αλλά και μέσα στις πόλεις και αποτελούν εστίες μόλυνσης. Η Αρχαία Ολυμπία στις 21 Απριλίου, με την Αφή της Φλόγας, για τη διοργάνωση του Ρίο, θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και οι τόνοι των σκουπιδιών θα αμαυρώσουν την εικόνα της γενέτειρας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published.