23/04/2024

Ο Κινγκ Κονγκ ζούσε στ’ αλήθεια αλλά εξαφανίστηκε επειδή…

0

kingkongΥπήρξε ότι κοντινότερο έχει υπάρξει σε πραγματικό πιθηκοειδές που να θυμίζει τον θρυλικό Κινγκ Κονγκ.

Ο γιγαντοπίθηκος είχε ύψος 2 έως 3 μέτρα ενώ το βάρους του μπορούσε να φτάσει και τα 500 κιλά.  

Όμως και αυτός, όπως και άλλα αντίστοιχα μεγάλα θηλαστικά της εποχής του δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις περιβαλλοντικές αλλαγές και εξαφανίστηκε πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες γερμανικού ινστιτούτου έχοντας και αυτοί όμως έως τώρα στην κατοχή τους πολύ λίγα στοιχεία για το μυστηριώδες αυτό πλάσμα. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων έως τώρα έχουν βρεθεί ελάχιστα λείψανα, τα οποία περιορίζονται σε τέσσερις σιαγόνες και μερικές χιλιάδες μεμονωμένα δόντια.

«Προφανώς δεν επαρκούν για να πούμε μετά βεβαιότητας αν το ζώο αυτό βάδιζε στα δύο πόδια ή στα τέσσερα, ούτε καν να φανταστούμε τις αναλογίες του”, εξήγησε ο Χερβέ Μπόχερενς, του γερμανικού Κέντρου Ζένκενμπεργκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και το Παλαιοπεριβάλλον, ένας από τους συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της επιστημονικής επιθεώρησης Quaternary International.

Σε συνεργασία με μια ομάδα διεθνών ερευνητών, ο Μπόχερενς μελέτησε εκμαγεία δοντιών του γιγαντοπιθήκου, αποδεικνύοντας ότι το ζώο ζούσε αποκλειστικά σε δάση.

Τα πρώτα δόντια γιγαντοπιθήκου εντοπίστηκαν τη δεκαετία του 1930 σε ένα κινεζικό παραδοσιακό φαρμακείο που τα παρουσίαζε ως «δόντια δράκοντα» και τα πουλούσε για τις ιαματικές τους ιδιότητες.

«Τα αποτελέσματα αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτά τα πρωτεύοντα ζούσαν αποκλειστικά σε δάση και εκεί έβρισκαν την τροφή τους», είπε ο Μπόχερενς, διευκρινίζοντας ότι ήταν χορτοφάγα.

Για τους ερευνητές, το μεγάλο μέγεθος του γιγαντοπιθήκου και το γεγονός ότι το φυσικό του περιβάλλον ήταν μόνο τα δάση συνέβαλαν στην εξαφάνισή του. Οι “συγγενείς” του, όπως ο ουρακοτάγκος, υπάρχουν μέχρι και σήμερα μολονότι και αυτοί ζουν αποκλειστικά σε δάση. Όμως ο μεταβολισμός τους τούς καθιστά ικανούς να επιβιώνουν ακόμη και ελάχιστη τροφή, κάτι που δεν συνέβαινε με τους γιγαντοπιθήκους.

«Λόγω του μεγέθους του ο γιγαντοπίθηκος ασφαλώς χρειαζόταν μεγάλη ποσότητα τροφής», εξήγησε ο καθηγητής. Κατά την Πλειστόκαινο περίοδο όμως (περίπου 2,58 εκατομμύρια χρόνια-9.600 χρόνια πριν από την εποχή μας) πολλές από τις δασώδεις ζώνες μετατράπηκαν σε σαβάνες, με αποτέλεσμα ο γιγαντοπίθηκος να μην βρίσκει αρκετή τροφή για να επιβιώσει.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *