24/04/2024

«Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει».Συγκλονιστικό κινηματογραφικό εγχείρημα με ερμηνευτές κρατούμενους των φυλακών

0

Συγκλονιστικό κινηματογραφικό εγχείρημα με ερμηνευτές κρατούμενους των φυλακών,αδελφών Ταβιάνι «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει»

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το
Η νέα ταινία των αδελφών Ταβιάνι «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει», γυρισμένη εξ ολοκλήρου στις φυλακές «Ρεμπίμπια» της Ρώμης με πρωταγωνιστές τους έγκλειστους στο σωφρονιστικό κατάστημα. Τα αδέλφια σκηνοθέτες καταγράφουν με ασπρόμαυρο αρνητικό το ανέβασμα του «Καίσαρα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Η σπονδυλωτή ταινία «Αξέχαστη Πόλη», όπου επτά σκηνοθέτες μοιράζονται το χρόνο της παρουσιάζοντας το πρόσωπο της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για μια ιδέα του Πολίτη συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη και του Τούρκου σκηνοθέτη Huseyin Karabey.
Το «Cosmopolis», τη νέα ταινία του Καναδού σκηνοθέτη Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Το σενάριο του φιλμ βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ντον ντε Λίλο.
Ακόμα το φιλμ επιστημονικής φαντασίας «Looper», με ήρωα έναν άνδρα που αναλαμβάνει δολοφονίες από το μέλλον, σε σκηνοθεσία του Ριάν Τζόνσον.
Τέλος, η ελβετική πρόταση για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, το φιλμ «Η αδελφή μου», της Ούρσουλα Μέγιερ.

Ο ΚΑΙΣΑΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ
Δράμα, των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι (Ιταλία, Παραγωγή 2012, Διάρκεια 76′).
“Ξεκινάμε αμέσως” ήταν η άμεση απάντηση του υπεύθυνου καλλιτεχνικής αναμόρφωσης των φυλακισμένων Φάμπιο Καβάλι στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Ρώμης «Ρεμπίμπια» όταν δύο ζωντανοί μύθοι του ιταλικού κινηματογράφου, οι αδελφοί Ταβιάνι, του πρότειναν να γυρίσουν μία ταινία εντός της φυλακής με ηθοποιούς τους κρατουμένους. Το ότι έπεσε αυτή η πρόταση στο τραπέζι οφείλεται σε μια εμπειρία των σκηνοθετών-αδελφών λίγους μήνες νωρίτερα. Είχαν παρακολουθήσει την παράσταση της “Θείας Κωμωδίας” του Δάντη από φυλακισμένους που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, υπό την καθοδήγηση του Φάμπιο Καβάλι. «Είχαν επιλέξει μερικά αποσπάσματα από την “Κόλαση” και ξαναζούσαν τον πόνο και τα βασανιστήρια του Πάολο και της Φραντσέσκα, του Οδυσσέα και άλλων – που ζούσαν την κόλαση της δικής τους φυλακής» σημειώνουν οι σκηνοθέτες. Η πρόταση των καλλιτεχνικά αειθαλών Ταβιάνι, που μετράνε 83 χρόνια ζωής, ήταν να γυρίσουν μια κινηματογραφική διασκευή της τραγωδίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ιούλιος Καίσαρ». Τα γυρίσματα του φιλμ, που τιμήθηκε με την «Χρυσή ‘Αρκτο» στο περασμένο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, έγιναν εξολοκλήρου στη φυλακή και κράτησαν τέσσερις εβδομάδες, από το πρωί έως το βράδυ. «Συνεργαστήκαμε στενά με τους κρατουμένους: τους κινηματογραφήσαμε στα κελιά τους, στην αυλή της φυλακής, στους υπόλοιπους χώρους της πτέρυγας υψίστης ασφαλείας και φυσικά στη σκηνή του θεάτρου» σημειώνουν οι σκηνοθέτες. Αυτό που επιχείρησαν να αποτυπώσουν στο φιλμ είναι «το κοντράστ της σκοτεινής ζωής των έγκλειστων με την ποιητικότητα που αναβλύζει από τα κείμενα και το λόγο του Σαίξπηρ – φιλία και προδοσία, δολοφονία και βασανιστήρια, η τιμή της δύναμης και η αλήθεια. Φτάνοντας βαθιά και εσωτερικά με αυτή τη δουλειά πάνω στο κείμενο του Σαίξπηρ καταλήξαμε ότι κανείς ανακαλύπτει περισσότερο και καλύτερα τον εαυτό του, ειδικώς όταν αφήνει τη σκηνή και τον κόσμο της ώστε να επιστρέψει στα στενά, περιοριστικά όρια του κελιού του». Στο φιλμ, γυρισμένο σε άσπρο-μαύρο επειδή, όπως ισχυρίζονται οι Ταβιάνι, «το χρώμα προσδίδει ρεαλισμό, ενώ το ασπρόμαυρο όχι», ο φακός καταγράφει τις οντισιόν, τις συζητήσεις και τη διανομή των ρόλων, τις προετοιμασίες. Η διαδικασία αυτή δεν απελευθερώνει πάντα τους κρατουμένους, οι οποίοι εξακολουθούν να σκέφτονται τον εγκλεισμό τους και αντιδρούν, αγανακτούν, εξεγείρονται. Υπάρχουν φορές που η παράσταση κοντεύει να ακυρωθεί. Και φτάνει η ημέρα της πρεμιέρας. Φοβισμένοι και ανήσυχοι, οι ηθοποιοί αντικρίζουν ένα πολυάριθμο και ετερόκλητο κοινό: τρόφιμους φυλακών, ηθοποιούς, φοιτητές, σκηνοθέτες και εντέλει το ανέβασμα της παράστασης “Ιούλιος Καίσαρας”. Ο “Καίσαρας πρέπει να πεθάνει” κέρδισε και το βραβείο της οικουμενικής επιτροπής, του Φεστιβάλ Βερολίνου, όπως και σημαντικές διακρίσεις στα ιταλικά βραβεία. Η ταινία των αδελφών Ταβιάνι θα διαγωνιστεί για τα βραβεία καλύτερης ταινίας και κοινού στα φετινά Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, που θα ανακοινωθούν την 1η Δεκεμβρίου 2012 στη Μάλτα.
Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Κόσιμο Ρέγκα, Σαλβατόρε Στριάνο, Τζιοβάνι Αρκούρι, Αντόνιο Φράσκα κ.ά.

Πηγή: express.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *