«Στον πλανήτη Γη υπάρχει μία και μοναδική ειδικότητα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και λέγεται Γενική Οικογενειακή Ιατρική. Η νέα μεταρρύθμιση του Προσωπικού Γιατρού που έχει προταθεί στον ιατρικό κόσμο, μας βρίσκει προβληματισμένους και σκεπτικούς. Με τα ως σήμερα δεδομένα, δεν μας βρίσκει αισιόδοξους ότι το εγχείρημα αυτό είναι προς την σωστή κατεύθυνση», αναφέρει μιλώντας στο αφιέρωμα του CNN Greece «Η Υγεία στην επόμενη ημέρα», ο κ. Θάνος Γιαννουλάκης, MD Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, Πρόεδρος ΕΣΤΙΑΣ – Σωματείο Ιδιωτών Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Ελλάδος.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Γιαννουλάκης, αναφέρεται στη μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού, στηλιτεύοντας με καυστικό τρόπο τα σημεία του και επικροτώντας τα θετικά σημεία, όπως η θέσπιση του Ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας, στη δύναμη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στα διδάγματα της πανδημίας επισημαίνοντας, ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που νόσησαν ήρθαν σε πρώτη επαφή με τον Γενικό Οικογενειακό Ιατρό ή τον Παθολόγο τους. Στα νοσοκομεία έφθασαν τα περιστατικά που είτε υποτροπίαζαν, είτε χρειάστηκαν κλινικο-εργαστηριακό έλεγχο, είτε νοσηλεύτηκαν. Τα καταφέραμε στο σύνολο των συναδέλφων που κατάλαβαν ότι ο κορωνοϊός, δεν ήταν μία απλή νόσηση».

Ο συνομιλητής μας, αναφέρεται ακόμη στο νέο Σωματείο ΕΣΤΙΑ- με 400 Ιδιώτες ΓΟΙ που προχώρησαν σε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ- το οποίο όπως αναφέρει εμφατικά, δημιουργήθηκε, «με γνώμονα την ποιοτική άσκηση και παροχή υγείας στον πολίτη».

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει ο κ. Γιαννουλάκης, «Η πρόσβαση πρέπει να είναι δωρεάν για τον πολίτη είτε του γίνονται κρατήσεις από τον δημόσιο φορέα ασφάλισης είτε θα επιλέγει ο ίδιος ιδιωτικό φορέα ασφάλισης. Αυτό γίνεται σε ολόκληρο τον Δυτικό Κόσμο. Έτσι την καθιστάς εν τη γενέσει της ισότιμη και δίκαιη».

giannoulakis-estia-pic.jpg
Θάνος Γιαννουλάκης, MD Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, Πρόεδρος ΕΣΤΙΑΣ – Σωματείο Ιδιωτών Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Ελλάδος

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Προβληματική η δημόσια πρόσβαση του πολίτη

Πώς κρίνετε την μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού; Κάποτε οι ελληνικές οικογένειες είχαν τον οικογενειακό τους γιατρό και σήμερα τον προσωπικό. Ποιες ουσιαστικές αλλαγές βλέπετε για τον ασθενή και για το υγειονομικό σύστημα; Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα αδύνατα σημεία της μεταρρύθμισης;

Η νέα μεταρρύθμιση που έχει προταθεί στον ιατρικό κόσμο μας βρίσκει προβληματισμένους και σκεπτικούς. Με τα ως σήμερα δεδομένα, δεν μας βρίσκει αισιόδοξους ότι το εγχείρημα αυτό είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Η ελληνική οικογένεια είχε και εξακολουθεί να έχει μέχρι σήμερα τον οικογενειακό της ιατρό. Σας υπενθυμίζω πως υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες ξεχωριστή ειδικότητα, που δεν είναι άλλη από την Γενική Οικογενειακή Ιατρική και που στον δυτικό κόσμο, και όχι μόνο, είναι η κατεξοχήν ειδικότητα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θεωρούμε πως όσο η πολιτεία δεν επικεντρώνει στο στόχο, που δεν είναι άλλος από την τοποθέτηση του Γενικού Οικογενειακού Ιατρού στο κέντρο της ΠΦΥ, τόσο ο πολίτης δεν θα έχει την ποιότητα παροχής υγείας που του αξίζει και δικαιούται.

Δεν γίνονται ουσιαστικές αλλαγές για τον ασθενή με τον νέο νόμο. Η δημόσια πρόσβαση στον πολίτη έτσι κι αλλιώς ήδη υπάρχει και είναι προβληματική. Με το να πηγαίνει ο πολίτης στα Περιφερειακά Ιατρεία ή στα Κέντρα Υγείας ή στα ΤΟΜΥ ή στα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου ή στα Τακτικά Ιατρεία Νοσοκομείων ή σε συμβεβλημένους ιατρούς που έχει στην διάθεση του, η παρακολούθηση τις περισσότερες φορές δεν έχει συνοχή και είναι περιστασιακή. Επιπρόσθετα αυτήν την στιγμή το δημόσιο σύστημα είναι υποστελεχωμένο και λειτουργεί σε συνθήκες οριακής εφημέρευσης και ο ασθενής συνήθως καταφεύγει εκεί για επείγοντα περιστατικά και όχι για χρόνια παρακολούθηση τις περισσότερες φορές. Για μία ακόμα φορά όλος ο πληθυσμός κατευθύνεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων με αποτέλεσμα και να επιβαρύνεται οικονομικά ο προϋπολογισμός, αλλά και να υπάρχει δυσλειτουργία.

Πλεονέκτημα θα θεωρούσαμε την θέσπιση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φάκελου Υγείας.

Μειονεκτήματα δυστυχώς πολλά. Επιγραμματικά θα σας αναφέρουμε τις αστοχίες στις πρόχειρες συμβάσεις, μη βιώσιμη οικονομική αποζημίωση, καμία σύνδεση Πρωτοβάθμιας Υγείας με Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια, προσθήκη παθολογικών ειδικοτήτων που δεν έχουν καμία εκπαίδευση και καμία σχέση με τον ουσιαστικό ρόλο του Γενικού Οικογενειακού Ιατρού, απουσία Gate Keeping στην ΠΦΥ και άλλα πολλά.

Γενική Οικογενειακή Ιατρική και όχι Προσωπικός γιατρός

Ο προσωπικός γιατρός εκτιμάται ότι αποτελεί το βασικό σκαλοπάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ποια η άποψή σας;

Καταρχήν τι σημαίνει προσωπικός ιατρός και από ποιόν θεωρείται το βασικό σκαλοπάτι; Η έννοια προσωπικός ιατρός είναι ένα ευφυολόγημα θα έλεγα ή αλλιώς μία βάπτιση σε κάτι πολύ γενικό για να μπορεί να χρησιμοποιείται για πολιτικούς και όχι ιατρικούς λόγους. Στον πλανήτη Γη υπάρχει μία και μοναδική ειδικότητα για την ΠΦΥ και λέγεται Γενική Οικογενειακή Ιατρική. Φυσικά σε όλες τις χώρες μέχρι να επιτευχθούν οι αριθμοί των Οικογενειακών Ιατρών το εκάστοτε σύστημα συμπεριλαμβάνει και Παθολόγους που είναι μία σπουδαία ειδικότητα, αλλά ο ρόλος της είναι κυρίως στην Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός εκπαιδεύεται σε Παθολογία, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Καρδιολογία, Ψυχιατρική, Δερματολογία, Νευρολογία, Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, Παιδιατρική, Πνευμονολογία, Χειρουργική, Ορθοπεδική, ΩΡΛ, Οφθαλμολογία, Μαιευτική/Γυναικολογία, Ουρολογία, Ακτινολογία, Μικροβιολογία, ώστε να είναι, και είναι, σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε είδους πρόβλημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Όπως καταλαβαίνετε η Γενική Οικογενειακή Ιατρική είναι γεννημένη για την ΠΦΥ.

Ο ρόλος της ΕΣΤΙΑΣ στον προσωπικό γιατρό

Τι καινούριο κομίζει η ΕΣΤΙΑ, το νεοσύστατο Σωματείο ιδιωτών Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Ελλάδος στη δημόσια υγεία; πόσοι ιατροί από την ΕΣΤΙΑ έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα του προσωπικού γιατρού;

Το καινούριο που κομίζει η ΕΣΤΙΑ είναι πάρα πολύ παλιό. Αγάπη και αφοσίωση για την άσκηση της Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής με γνώμονα την ποιοτική άσκηση και παροχή υγείας στον πολίτη. Ως σωματείο αυτό που κομίζουμε είναι η ανένταχτη οπτική σκοπιά για το πως πρέπει να είναι η σωστή ΠΦΥ. Δεν έχουμε συναισθηματικές αγκυλώσεις προερχόμενες από κομματικά κατάλοιπα του παρελθόντος. Για εμάς ο ιατρός για να μπορεί να είναι αποτελεσματικός πρέπει να είναι αντικειμενικός και ακέραιος. Στην Δημόσια Υγεία ως ιδιώτες αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι η τεχνογνωσία για το πως είναι εφικτή και ελκυστική η ΠΦΥ. Εμείς στα ιατρεία μας το κάνουμε πράξη εδώ και χρόνια. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και όχι για να μπλοκάρουμε την όποια μεταρρύθμιση. Από την άλλη όμως, υπηρετώντας τον πολίτη και την Υγεία, δεν θα μπορέσουμε και να συμφωνήσουμε με ιδέες ή τακτικές που δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Ιδιώτες ΓΟΙ που προχώρησαν σε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι περίπου 400 που οι περισσότεροι ήταν ήδη από παλιά συμβεβλημένοι.

Πώς οραματίζονται οι ιδιώτες Γενικοί γιατροί την πραγματική ιατρική περίθαλψη, την ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και πώς την ΠΦΥ τα επόμενα χρόνια;

Θα ήθελα να σας τονίσω πως ως επιστήμονες γνωρίζουμε πολύ καλά να κάνουμε μία αντικειμενική περιγραφή της παρούσας παθολογικής κατάστασης που διέπει το Σύστημα Υγείας σήμερα στην Ελλάδα. Πιστέψτε με πως γνωρίζουμε επίσης καλά και την ΠΦΥ και την δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια φροντίδα υγείας και την προβληματική σχέση τους. Όντας ιδιώτες έχουμε καθολική γνώση της Υγείας. Επομένως δεν μιλάμε για Ιδεατό ούτε για Φαντασιακό σύστημα. Για εφικτό μιλάμε και είναι πραγματοποιήσιμο, όταν θα υπάρξει βούληση από την Πολιτεία.

Δωρεάν πρόσβαση και ισότιμη υγεία

Η πρόσβαση πρέπει να είναι δωρεάν για τον πολίτη είτε του γίνονται κρατήσεις από τον δημόσιο φορέα ασφάλισης είτε θα επιλέγει ο ίδιος ιδιωτικό φορέα ασφάλισης. Αυτό γίνεται σε ολόκληρο τον Δυτικό Κόσμο. Έτσι την καθιστάς εν τη γενέσει της ισότιμη και δίκαιη.

Η ΠΦΥ στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα είναι αυτή που θα επιλέξει σήμερα ο πολίτης. Δηλαδή οι εκπρόσωποι του πολίτη στο δημοκρατικό σύστημα που ζούμε. Η νομοθετική εξουσία.

Όραμα και σκοπός μας είναι να γίνει πράξη, όπως γίνεται σχεδόν παντού. Δεν μένει παρά να μας ακούσουν. Ο πολίτης θα έχει την πρόσβαση του στον Γενικό Οικογενειακό Ιατρό του, που θα είναι το κέντρο αναφοράς είτε του ίδιου είτε της οικογένειας του. Τον βλέπει για οτιδήποτε τον απασχολεί. Είναι ο ιατρός του που θα του δώσει πιστοποιητικό υγείας, βεβαιώσεις, ανανέωση διπλώματος κ.α.

Είναι ο ιατρός που θα τον εξετάσει πρώτος για οποιοδήποτε σύμπτωμα σωματικό ή ψυχο-κοινωνικό. Είναι ο ιατρός που θα τον κατευθύνει σε εξειδικευμένο ιατρό, εάν χρειαστεί. Είναι ο ιατρός που θα τον παραπέμψει σε Δευτεροβάθμιο ή Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο. Ο ίδιος ο ΓΟΙ θα έχει πρόσβαση στον Ηλεκτρονικό του Φάκελο. Θα βλέπει τις εξετάσεις που γίνονται είτε στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο είτε σε νοσοκομεία. Θα υπάρχει σύνδεση μεταξύ όλων αυτών, έτσι ώστε να μπορεί να βλέπει το εξιτήριο μιας νοσηλείας ενός ασθενούς του, τις εξετάσεις και κάθε είδους γνωμάτευση που τον αφορά. Τα οποία θα είναι γραμμένα, σοβαρά και υπεύθυνα. Και όλα αυτά για το καλό του ασθενούς. Φυσικά και θα υπάρχει έλεγχος του ΓΟΙ για ότι κάνει, ότι συνταγογραφεί ή για ότι παραπέμπει. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Θα μπορούσα να γράφω για ημέρες. Είναι ήδη γνωστός ο τρόπος. Βούληση χρειάζεται. Εμείς είμαστε εδώ.

Οι οικογενειακοί γιατροί το στήριγμα της πανδημίας και των ασθενών

Ποια τα διδάγματα της πανδημίας COVID-19 για τον κλάδο σας;

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που νόσησαν ήρθαν σε πρώτη επαφή με τον Γενικό Οικογενειακό Ιατρό ή τον Παθολόγο τους. Στα νοσοκομεία έφθασαν τα περιστατικά που είτε υποτροπίαζαν, είτε χρειάστηκαν κλινικο-εργαστηριακό έλεγχο, είτε νοσηλεύτηκαν. Το κύριο κύμα ήρθε στα ιατρεία μας. Τα καταφέραμε στο σύνολο των συναδέλφων που κατάλαβαν ότι δεν ήταν μία απλή νόσηση. Μιλάγαμε καθημερινά με δεκάδες ασθενείς μας. Μετά από σχεδόν μία τριετία ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός -που είναι ο κλάδος μου και τον εκπροσωπώ- σήμερα είναι ιδιαίτερα κουρασμένος και οι περισσότεροι συνάδελφοι που δούλεψαν με ενσυναίσθηση και αίσθημα καθήκοντος, υπηρετώντας τον όρκο τους, πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης που σιγά-σιγά ξεπερνούν, για να προχωρήσουμε σε ένα σύστημα που θα έχει τον κεντρικό ρόλο, προς όφελος του ασθενούς και της πολιτείας.