27/05/2024

Οι φόροι πολυτελείας που θα πληρώσουν οι κάτοχοί των ΙΧ και των σκαφών – Ποιοι εξαιρούνται

0

Οι φόροι πολυτελείας που θα πληρώσουν οι κάτοχοί των ΙΧ και των σκαφών – Ποιοι εξαιρούνται

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Ετήσια εισφορά 5%-10% θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, επί της αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήριο) των οχημάτων αυτών και εφόσον η παλαιότητά τους δεν υπερβαίνει τα δέκα χρόνια.
Το μέτρο αυτό ήταν προγραμματισμένο να επιβληθεί από το 2014 (για τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν το 2013) και προβλέπεται σε διατάξεις που εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Προβλέπεται επίσης η επιβολή εισφοράς 10% (επί της αντικειμενικής δαπάνης) για κατόχους, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμοπτέρων, εσωτερικών ή εξωτερικών πισίνων.

Αναλυτικά, με τις διατάξεις του «μνημονιακού» πολυνομοσχεδίου:

Προβλέπεται από το 2014 η επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε όσους φορολογούμενους κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κ.εκ., πισίνες και αεροσκάφη.

Ο νέος αυτός φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί των προβλεπόμενων ποσών τεκμηρίων διαβίωσης στις περιπτώσεις Ι.Χ. αυτοκινήτων με κινητήρες από 1.929 έως 2.500 κ.εκ. και με συντελεστή 10% επί των προβλεπόμενων ποσών τεκμηρίων διαβίωσης στις περιπτώσεις Ι.Χ. αυτοκινήτων με κινητήρες άνω των 2.500 κ.εκ., σκαφών αναψυχής, πισινών και αεροσκαφών.

Από την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου θα εξαιρούνται τα Ι.Χ. κυβισμού άνω των 1.928 κ.εκ. που έχουν παλαιότητα άνω των 10 ετών.

Επιβάλλεται εισφορά για τα έτη 2012-2015 στα γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων οποιουδήποτε τύπου ή μορφής, τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά με την εκμετάλλευση, ναύλωση, ασφάλιση, μεσιτεία αγοραπωλησιών ή ναυπηγήσεων ή ναυλώσεων ή ασφαλίσεων πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία, πάνω από 500 κόρους ολικής χωρητικότητας, καθώς και με την αντιπροσώπευση πλοιοκτητριών εταιριών.

Από την επιβολή της εισφοράς αυτής εξαιρούνται τα επιβατηγά ακτοπλοϊκά πλοία και τα εμπορικά πλοία που εκτελούν εσωτερικούς πλόες. Η εισφορά θα επιβάλλεται επί των ποσών του ετήσιου εισαγόμενου συναλλάγματος της τετραετίας 2012-2015 και θα υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστές 8%-10%.

Την εξαίρεση δε, των σκαφών αναψυχής, από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, με παρέμβαση της τελευταίας στιγμής στη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, που συζητείται σήμερα στη Βουλή.

Για τα σκάφη αναψυχής προωθείται από το υπουργείο Ναυτιλίας η επιβολή ειδικού τέλους πλου, στο οποίο θα ενσωματώνονται όλοι οι φόροι που επιβαρύνουν τα σκάφη αναψυχής.

 

Πηγή: protothema.gr

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *