Οι σκύλοι διαθέτουν… κεντρικό σύστημα θέρμανσης!

0

Οι σκύλοι διαθέτουν… κεντρικό σύστημα θέρμανσης!

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Ένας Ιάπωνας επιστήμονας βρήκε την απάντηση στο πώς μπορούν οι σκύλοι να περπατούν… ξυπόλητοι στο χιόνι: διαθέτουν ένα εσωτερικό, κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

Το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο κυκλοφορίας του αίματος των σκύλων ώστε να μην παγώνει το υπόλοιπο σώμα τους όταν έρχεται σε επαφή με ψυχρές επιφάνειες, σύμφωνα με τον Χιρογιόσι Νινομίγια, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Yamazaki Gakuen, δυτικά του Τόκιο.

Το σύστημά τους χρησιμοποιεί θερμό, οξυγονωμένο αίμα για να θερμαίνει το ψυχρό αίμα το οποίο έχει έρθει σε επαφή με μια ψυχρή επιφάνεια προτού το επιστρέψει στην καρδιά του σκύλου και στο κεντρικό κυκλοφορικό του σύστημα.

«Οι σκύλοι μεταφέρουν την θερμότητα στην απόληξη των ποδιών τους. Το αρτηριακό αίμα ρέει στις απολήξεις των ποδιών τους και στη συνέχει θερμαίνει το φλεβικό αίμα προτού το επιστρέψει στην καρδιά», εξηγεί ο Νινομίγια αναφερόμενος στα συμπεράσματα της μελέτης του που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Veterinary Dermatology. «Με άλλα λόγια, διαθέτουν ένα σύστημα μεταφοράς θερμότητας στα πόδια τους», προσθέτει.

Ο Νινομόγια μελέτησε με ειδικό μικροσκόπιο το πόδι ενός σκύλου και διαπίστωσε ότι εξαιτίας της εγγύτητας των αρτηριών και των φλεβών στο πέλμα του, η θερμότητα στο αίμα που μεταφέρεται από την καρδιά στις αρτηρίες κατευθύνεται εύκολα στο ψυχρότερο αίμα στις φλέβες.

Αυτή η μεταφορά θερμότητας διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία στο πέλμα του ζώου, ακόμη κι όταν αυτό εκτίθεται σε υπερβολικά ψυχρές συνθήκες. Οι σκύλοι δεν είναι τα μοναδικά ζώα που διαθέτουν αυτό το σύστημα αφού, όπως προσθέτει ο Νινομίγια, και τα δελφίνια έχουν το ίδιο.

Πηγή: Pathfinder.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *