Νυχτερινή υπερφαγία, όλα όσα θέλετε να ξέρετε

0

Νυχτερινή υπερφαγία, όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

imageΆνθρωποι που ξυπνούν τη νύχτα με μεγάλη πείνα μπορεί να αποδώσουν τις ευθύνες στα γονίδιά τους, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας μπορεί ενδεχομένως να εμφανιστεί όταν τα γονίδια που συγχρονίζουν τις διατροφικές συνήθειες με αυτές του ύπνου είναι ελαττωματικά, κατέληξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς.

Αυτό αλλάζει τις ώρες των γευμάτων, οδηγώντας σε υπερφαγία και αύξηση του σωματικού βάρους.
Περίπου 1-2% εμφανίζουν το σύνδρομο. Στα συμπτώματα περιλαμβάνεται η βραδινή αφύπνιση και το να μη μπορεί κάποιος να ξανακοιμηθεί αν δεν φάει.

Το σύνδρομο κατηγοριοποιήθηκε πρόσφατα ως διατροφική διαταραχή αλλά η αιτία παραμένει άγνωστη.
Τα τρόφιμα που καταναλώνονται συχνά είναι ανθυγιεινά και υψηλά σε θερμίδες, οδηγώντας σε αύξηση βάρους και ορισμένες φορές σε παχυσαρκία.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ”Cell Reports”, εστίασε σε ποντικούς με ανθρώπινη εκδοχή γονιδίου του βιολογικού ρολογιού.
Όταν σιώπησαν το γονίδιο οι ερευνητές, οι ποντικοί έφαγαν πολύ νωρίτερα από τους φυσιολογικούς ποντικούς, ενώ θα έπρεπε να κοιμούνται.
Μεταλλάξεις σε σχετικό γονίδιο του βιολογικού ρολογιού -που εμπλέκεται στις διαταραχές ύπνου-οδήγησε τους ποντικούς να κοιμούνται περισσότερο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα γονίδια συνεργάζονται για να διατηρήσουν συγχρονισμένο τον ύπνο και το φαγητό.
Ελάττωμα σε κάποιο από αυτά τα γονίδια προκαλεί διαταραχή στις συνήθειες ύπνου και διατροφής.

Ο ερευνητής Satchidananda Panda, του Salk Institute in La Jolla, των ΗΠΑ, δήλωσε ότι για καιρό οι άνθρωποι θεωρούσαν ότι το σύνδρομο βραδινής υπερφαγίας δεν ήταν αληθινό. Τώρα ανοίγουν μελλοντικές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης των κύκλων.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *